Sağlık 22 Aralık 2021 - 13:46:11

Yağ Lekesi Çıkar mı? Nasıl Çıkar?

Yağ Lekesi Çıkar mı? Nasıl Çıkar?

Yağ lekesi; salça, sıvı yağ, bebek yağı, zeytinyağı, kozmetik ürünler, motor ve makine yağı gibi malzemelerin oluşturduğu durumlardan kaynaklanmaktadır.

Yağ Lekesi Çıkar mı?

En sık karşılaşılan lekelerden birisi olan yağ lekesi, oldukça uğraştırıcı ve zahmetlidir. Yağ lekelerini çıkarmak için çeşitli yollar vardır. Lekenin bulaştığı eşyanın deterjan ve su ile temizlenmesi yeterli olmayabilir. Deterjan emin olunan ve kolay yıkanan bir kumaşta etkili bir sonuç doğurur. Kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar diye çözümler sunacak olursak eğer;

  • Yağ lekesi tuz ile giderilebilmektedir. Lekenin üzerine bir miktar tuz serpiniz. Bir süre bekledikten sonra lekeyi bulaşık deterjanı ile temizleyiniz.
  • Yağ lekesinin üzerine karbonat dökerek diş fırçası ile ovalama sağlayabilirsiniz.
  • Eğer yağ halıya dökülmüşse, 1 kova sıcak su hazırlayınız. İçerisine bulaşık deterjanı ekleyiniz. Daha sonra bir bez ile halıyı siliniz.

Oldukça zorlu olan bu lekelerden kurtulmak için yağ lekesi çıkarıcı yöntemlerden destek alınız. Bu yöntemler ile lekenin önemli oranda geçmesini hatta tamamen yok olmasını sağlayabilirsiniz.

Yağ Lekesi Çıkarmak İçin Ne Kullanılır?

Temizlemeye çalışılan eşyalar veya kıyafetler hassas, elyaf, keten, yün, ipek içeren kumaşlar olabilir. Bu tarz kumaşların dokusu hemen zarar görebilir ve renkleri hızlı bir şekilde açılabilmektedir. Bazı bulaşık deterjanları (boya ve koku barındırmayan) rengi açık olan giysilerdeki yağ lekelerini çıkarmak için ideal olabilir. Fakat koyu renk içeren bir giysi veya eşyayı bulaşık deterjanıyla temizlemeye çalışmak kumaş rengini soldurma riski içermektedir.

Tiner ve benzin gibi maddelerde lekelerin çıkartılması için kullanılabilmektedir. Fakat bunlar daha çok bir eşya üzerine bulaşan lekelerin çıkarılması yönündedir. Normal kıyafetlere zarar verebilirler.

Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağ lekeleri meydana geldiği zaman hali hazırdaki giysi veya eşyaya hızlı müdahale etmek gerekir. Hızlı müdahale lekenin çıkmasını kolay bir hale getirir. Giysiye dökülen yemek, gres yağı veya tereyağı gibi maddeler bir alet yardımı ile kıyafetten alınmalı ve hafif bir şekilde giysiden kazınmalıdır. Bu işlemi yapmadan yağlı lekeler bez ya da peçete ile temizlenmeye çalışılırsa yağ lekelerinin geçmesi zorlaştığı gibi kıyafete daha çok yerleşir.

Yağ lekelerini su ile silmeye çalışmak giysiyi yıpratır. Yağlar suda çözünmez. Dolayısı ile yağa değen su çevreye doğru yayılır. Bu işlem yerine yağ lekesi temizlenirken lekenin üzerine bol miktarda tuz, un ya da nişasta dökülür ve bir süre bekletilir. Bahsedilen maddelerin yağı emmesi çok kolay ve lekenin temizlenme süreci hızlı bir hale gelir.

Yağ Lekesine Ne İyi Gelir?

Genel olarak yemeklerde kullanılan yağ lekeleri için yağ çözen bulaşık deterjanları kullanılabilir. Limon özlü olan deterjanlar yüksek oranda asit içermektedir. Bu yüzden bu tarz ürünler tercih edilmemelidir. Yağ lekeleri kısa bir zamanda meydana gelmişse leke kurumadan önce lekenin üzerine pudra dökebilirsiniz. İlk olarak pudra yağı emer. Daha sonra temiz bezle pudranın üzeri kapatılır ve ütü yapılır. Pudra kuruduktan sonra kirli alan fırçayla fırçalanmalıdır.

Sentetik yapılı kumaşlarda yağ lekeleri meydana geldiği zaman eter kullanılabilmektedir. Lekenin oluştuğu alan etere batırılan bezle silinir. Uçucu bir yapıya sahip olan eterli kıyafet açık bir alanda kurutulmalıdır.

İpekli kumaşlara bulaşan yağ lekesi için amonyak kullanılması önerilmektedir. 1 su bardağının içine 1 fincan amonyak koyulur. Bir bez, karışıma batırılarak leke bu bezle silinir. Daha sonra leke olan yerin üstüne kağıt serilir ve kumaş ütülenir.

Kıyafette beklemiş yağ lekesi ya da herhangi bir eşyadaki yağ lekelerinin giderilmesi konusunda endişeleriniz varsa sizler için hazırlamış olduğumuz tavsiyeleri göz önünde bulundurabilir ve lekeleri dert etmeyi bırakabilirsiniz.

  • yağ lekesi
  • yağ lekesi çıkar mı
  • yağ lekesi neyle çıkar
  • yağ lekesi nasıl çıkar
Yorumlar
Sude Naz Arkadaşlar tuz iyi bir yöntem bence. Benim birkaç kere başıma geldi tuz döktüğümde lekeden eser kalmadı. Yağ çıkarmak için yöntemler işe yarıyor gerçekten. cevapla
Eda Selin Yağ lekesini çıkarmak için birçok pratik çözüm var. Özellikle kumaşlardan çok zor çıkıyor yani. Bulaşık deterjanı iyi bir yöntem ama bazen iz bırakabiliyor o yüzden düzgün kullanılması gerekiyor. Buradaki pratik çözümler oldukça etkili gözüküyor. cevapla
yorum yaz
Ağdadan Sonra Kabarma ve Kaşıntı