Yeme bozukluğu; kişilerin kendini aç bırakmak, aşırı yemek yeme ya da vücut ağırlığı ile birtakım kaygıların ortaya çıkması sonucu gelişen davranışların bütününü kapsayan rahatsızlıktır.
Yeme Bozukluğu Nedir, Ne Demek?
Günlük hayatta yaşadığımız stres, üzüntü, mutluluk ya da sevinç gibi her türlü duygu yemek yememizi etkilemektedir. Bazen kendimizi daha iştahlı hissedebilir ya da gün boyu yemek yemek istemeyebiliriz. İnsanların olaylara karşı vermiş olduğu tepkiye bağlı olarak yemek yeme alışkanlıklarında da birtakım değişiklikler meydana gelebilmektedir. Bu tarz durumlar bazı kişiler yeme bozukluğunun oluşmasına sebep olmaktadır. Sağlıksız yeme davranışlarının meydana gelmesi olarak isimlendirilen yeme bozukluğu kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Yeme bozukluğu farklı şekillerde görülebilmektedir. Aşırı yemek yeme hastalığı, kısa bir süre içerisinde gereğinden fazla yemek tüketimi olarak isimlendirilmektedir. Çok fazla yemek tüketimi sonrasında kişinin sıkıntıya girmesi ve tekrar yemek yemesi şeklinde bir döngü halinde meydana gelir. 6 ay içerisinde haftada en az 2 kere bu durum tekrarlanıyorsa aşırı yeme rahatsızlığından söz etmek mümkün olacaktır. Yeme bozukluğunun bir diğer çeşidi kişinin kendini çok kilolu görmesine bağlı olarak ortaya çıkan anoreksiya rahatsızlığıdır. Kişi aynaya baktığında kendini şişman görebilir ve buna bağlı olarak çok az yemek yiyerek ağır antrenmanlar yapar. Bu da aşırı zayıf olmasına sebebiyet verir. Bir başka çeşidi olarak bulimia sayılabilir. Bu da kişinin aşırı hızlı yemek yemesi ve sonrasında kusması olarak tanımlanır. Kişi yeme yedikten sonra bağırsak hareketlerinin hızlanması için ilaç kullanımı sağlayabilir. Kısacası bu tarz bir durumda kişi yemek yediği için kendini pişman eder ve bunu telafi etmeye çalışır.
Yeme Bozukluğu Neden Olur?
Genel olarak yeme bozukluklarının temeline baktığımızda insanların birtakım psikolojik sıkıntılar sonucunda bu tarz değişimler gösterdiğini görmekteyiz. Kişi üzüldüğünde ya da sevindiğinde kendini yemeğe vererek gereğinden fazla tüketim sağlayabilir. Ya da toplum baskısı, beğenilmeme düşüncesi gibi kaygılar sebebiyle yemek yedikten sonra pişman olarak hemen eritmeye çalışabilir. Psikolojik etmenler bu konuda büyük rol almaktadır.
Yeme Bozukluğu Nasıl Geçer?
Bu rahatsızlığın giderilmesi için öncelikle kişinin özgüvenini geri kazanması gerekmektedir. Bununla birlikte açlık ve tokluk sinyallerinin kaçırılmaması gerekmektedir. Yemek yemek bir savunma mekanizması olmamalıdır. Bu tarz bir istek geldiğinde kişi aç ya da tok olduğunu düşünmelidir. Bu tarz bir durumda psikolojik destek almak sağlığınız için iyi olacaktır. Eğer canınız bir şeyi çok yemek istiyorsa aşırıya kaçmadan bir miktar tüketin. Ayrıca kısıtlayıcı özelliği bulunan diyetlerden uzak durunuz.
Yeme Bozukluğu Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Yemek yeme konusunda takıntılı bir hale gelmek, çok sıkı diyetler uygulamak, tuvalette uzun süre kalmak, yiyecek saklamak, kalori saymak, saatlerce spor yapmak gibi eylemler yeme bozukluğu belirtileri arasındadır. Bununla birlikte kişinin sosyal ilişkilerinde bozulma, odasından dışarı çıkmama, öfke ve sinir, içine kapanma gibi davranışlar göstermesi de sayılabilir.