Yaşam 21 Ocak 2021 - 17:39:13

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon)

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon)

Kan basıncının yükselmesi ve belirli bir süre boyunca bu şekilde devam etmesi yüksek tansiyon yani diğer adıyla hipertansiyon olarak adlandırılır.

Yüksek Tansiyon Nedir? Nasıl Olur?

Ülkemizde her 3 erişkinden birinde görülen yüksek tansiyon, kan basıncının normal seyrinin üzerinde olması sonucu oluşmaktadır. Sinsi bir rahatsızlık olarak belirtilen hipertansiyon hemen hemen her yaşta kendini belli etmektedir. Bu hastalık birçok nedene bağlı olarak oluşurken genel olarak genetik faktörler ya da aşırı tuz tüketimi sonucu kendini göstermektedir. Oldukça ciddi bir durum olan bu rahatsızlık mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Kontrol altına alınmadığı taktirde beyin kanaması ya da felç gibi daha büyük sorunlara yol açabilmektedir.

Yüksek Tansiyonun Nedenleri Nelerdir?

Tansiyonun yükselmesinde önemli olan iki ana faktör bulunmaktadır. Bunlar genetik ve çevresel faktörlerdir. Vücuttaki kromozomların bozukluğu tansiyon hastalığına neden olabilmektedir. Bu konu henüz tam olarak netliğe kavuşturulamamış olsa da bu hastalığın genlerden kaynaklı olabileceği düşünülmektedir. Çevresel faktörler ise tamamen kişinin kendi yaşam tarzına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Stresli hayat, düzensiz beslenme, kilolar ve birtakım alışkanlıklar tansiyon hastası olmaya neden olabilmektedir. Genel olarak tansiyonun yükselmesinin nedenlerini şu şekilde belirtebiliriz:

  • Yemeklerin aşırı tuzlu tüketilmesi bu rahatsızlığa neden olan etmenler arasında en önemlisidir. Özellikle vücut olarak tuza hassasiyeti olan kişilerin bu tarz gıdalar tüketmesi hastalığı tetiklemektedir.
  • Temiz, kırmızı kanı vücudun her tarafına dağıtılmasını sağlayan büyük atar damarların kalpten çıktığı bölgedeki darlık tansiyonun yükselmesine neden olabilir.
  • Kafa içinde oluşan basıncın yüksek olması nabzı etkiler ve bu da tansiyonu etkiler.
  • Böbrek hastalıkları bu durumu oldukça tetiklemektedir. Çünkü böbreklerde meydana gelen rahatsızlıklar vücuttaki suyun tam olarak dışarı atılamamasına ve vücudun temizlenememesine neden olmaktadır.
  • Vücutta belli nedenlere bağlı olarak kortizon ya da aldosteron hormonlarının fazla salgılanması sonucu oluşan hastalıklar tansiyonun yükselmesine neden olmaktadır.
  • Böbrek üstü bezlerinin içerisinde oluşan tümörler nedeniyle kaynaklanabilir.
  • Aortun yani büyük atar damarın belli bir bölümünün doğuştan dar olması etkileyebilir.
  • Böbrek atardamarlarına ve böbrek dokusunda yer alan birtakım hastalıklar neden olur.
  • Tiroid hormonundan kaynaklanan rahatsızlıklar da neden olabilir.

Hipertansiyonun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Tansiyonun yüksekliği 18 gibi değerlere ulaşmadan kendini belli etmemektedir. Genelde birçok insan bu duruma alışır ve tansiyonun yükseldiğini anlamazlar. Yüksek tansiyon belirtilerini şu şekilde nitelendirebiliriz:

  • Enseden alın bölgesine doğru yayılan yoğun baş ağrısı değerlerin yükseldiğini belirtmektedir.
  • Kulan uğultusu ve kulak çınlaması gibi durumlarda belirtiler arasında gösterilmektedir.
  • Bazı kişilerde bu durum burun kanaması şeklinde kendini göstermektedir.
  • Baş dönmesi tansiyonun yükselmesi durumundan ortaya çıkan bir belirtidir.
  • Tansiyonun yükselmesi kalp atışında hızlanma meydana getirir ve bu da çarpıntıya neden olur. Bunun yanı sıra terleme gibi durumlarda meydana gelebilir.
  • Çok sık idrara çıkma tansiyonun yükseldiğini belli eden bir durumdur. Vücut kendini rahatlatmak adına su atma yoluna gitmektedir.
Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür?

Normal ölçümlerde büyük tansiyon değeri 130 mm Hg' ye kadar normaldir. Küçük tansiyon ise 85 mm Hg değerine kadar normaldir. Bunun üzerine çıkması tansiyonun yükselmesi anlamına gelmektedir. Değerlerin 17 18 gibi değerlere ulaşması oldukça tehlikeli etkiler oluşturmaktadır. Hipertansiyonu düşürmek için şunları uygulayabilirsiniz:

  • Başı soğuk su ile yıkamak sinirlerin uyarılmasına yardımcı olur. Buda tansiyonun düşmesini sağlar. Eğer duş alabilecek kadar kendinizi iyi hissediyorsanız bu daha etkili olacaktır. Bu esnada suyun aşırı soğuk olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Limon tansiyonu düşürmek için tercih edilen en bilindik yöntemlerin başında gelmektedir. 1 çay bardağı içerisine yarım limon sıkıp hafif sulandırarak tansiyonun düşmesini sağlayabilirsiniz.
  • Nar yemek ya da nar suyu içmek tansiyonunuzun düşmesini sağlar ve bunun yanında uzun süre boyunca dengede kalmasına yardımcı olur.
  • Greyfurt suyu tansiyonu düşürmek için tercih edilen bir diğer yöntemdir. Fakat ilaç kullanıyorsanız bu meyve ilaçla birlikte yn etki oluşturabilmektedir. Bu yüzden mutlaka dikkat ediniz.
  • Sarımsak bilinen tüm yöntemlere nazaran daha hızlı bir şekilde tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
  • Kekik tansiyonu düşürmeye etki eden bitkiler arasında en çok bilinendir.
  • Tuzsuz ayran tüketmek tansiyonun normal değerlere inmesine yardımcı olmaktadır.

Bunlar alternatif yöntemler olarak adlandırılmaktadır. Tüm bunlara rağmen eğer tansiyon değerinizde düşme yaşanmıyorsa mutlaka uzman bir doktordan bilgi alınız.

Hipertansiyonun Evreleri Nelerdir?

Tansiyon değerlerinde her yükseklik hipertansiyon olarak adlandırılmamaktadır. Bu hastalığın teşhisinin koyulması için değerlerin devamlı yükselmesi gerekmektedir. Bu rahatsızlığın ayrıca birtakım evreleri bulunmaktadır. Bu evreler hastalığın ciddiyetinin ve tehlikesinin durumunu ortaya koymaktadır. Evreleri şu şekilde belirtebiliriz:

  • İlk evde değerleri 140-159 / 90-99 mm Hg şeklindedir. Bu evrede aşırı bir yükseklik yoktur ve kontrol altına alınabilir.
  • İkinci evre 160-179 / 100-109 mm Hg şeklindedir. İlk evdeye daha ciddi bir durumdur. Kontrol altına alınmazsa kötü sonuçlara yol açabilir.
  • Üçüncü evre ise 180 / 110 mm Hg ve üstü şeklindedir. Bu değerler ciddi bir yüksekliktedir. Hasta ilaç almasına rağmen bu tarz problemlerle karşılaşıyorsa mutlaka bir uzman doktora danışılmalıdır.

Eğer tansiyonunuz aşırı derecede yükseliyorsa bu felç ve beyin kanaması gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Genel olarak birçok kişide evre 1 ve evre 2 görülmektedir. Ülkemizde yaygın bir şekilde seyreden bu hastalık özellikle orta yaşlarda kendini sık sık göstermektedir.

Nasıl Tedavi Edilir? Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Hipertansiyon tedavisi yapılırken amaç tansiyon değerinin 140/90 mm hg değerlerinin altına düşürmektir. Eğer kişide tansiyonun yanı sıra şeker gibi rahatsızlıklar söz konusuysa değerlerin daha düşük olması gerekmektedir. Bu rahatsızlık tedavisi yapılırken yaşam tarzında da birtakım değişiklikler yapılmaktadır. Bunun yanı sıra tedaviler genel olarak ilaçla sağlanmaktadır. Yaşam tarzında yapılan değişiklikle tuzlu yiyecek tüketiminin azaltılması, düzenli spor yapmak ve ideal kilonun sağlanması şeklindedir. Bunun yanı sıra böbrek atardamarlarınabirtakım işlem yaparak kan basıncı değerlerinin kontrol altına alınması da etkili olacaktır. Tansiyonun yükselmesi kap damar tıkanıklığı, inmeve böbrek yetmezliği gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle erken tanı oldukça önemlidir. Erken tanı sayesinde kontrol altına alınabilir ve kişi günlük yaşantısına devam edebilir. Tedavi yöntemlerinin kişiye özel olması gerektiğini asla unutmayınız.

Yüksek Tansiyonun Zararları Nelerdir? Nelere Yol Açar?

Vücuttaki kan basıncı eğer kontrol altına alınmazsauzun süre boyunca vücuda ciddi zararlar verir. Yüksek tansiyon oldukça sinsidir. Vücuda içten içe zarar vererek bitirebilir. Damar tıkanıklığı, kalp ve beyin üzerinde ciddi hastalıklara yol açabilir. Eğer vücutta kan basıncı artış olursa bu kalbe baskı yapar. Kalp başlarda bu durumu kaldırabilse de zaman içerisinde yıpranır ve görevini yerine getirememeye başlar. Bu durumun altından kalkmak için zamanla kalp kası büyümeye başlar ve miktarında artışlar görülür. Bu durum ise kalbin işlevlerinde zaman içerisinde düzensizlikler meydana getirir. Bu durum sonucunda kan pompalama problemleri meydana gelir. Bu da kap yetersizliğini ve buna bağlı olarak diğer başka organlarda da yetmezlik problemi meydana gelir. Bu da vücudun hasar almasına yol açar. Bu nedenle tansiyon mutlaka dengede tutulmalı kontrol altına alınmalıdır.

  • yüksek tansiyon nedir
  • hipertansiyon tedavisi
Yorumlar
Nagehan Tezcan Yüksek tansiyon ilaçları nelerdir? Tansiyon neden yükselir? Benim değerlerim genelde hep 14 üzerinde çıkıyor. Sanırım ilk evre olarak nitelendiriliyor bu. Nasıl kontrol altına alabilirim? İlaçsız tedavisi mümkün mü? cevapla
Selda Beyaz Yüksek tansiyonu düşürmek için bitkisel çözümler nelerdir ve neler yapılmalı onları merak ediyorum. Hipertansiyon hastasıyım bu yüzden ilaç kullanıyorum ama bitkisel doğal yöntemler varsa bunları da uygulamak isterim. Zaten tuzlu yiyemiyorum. cevapla
yorum yaz
Su Diyeti Nedir? Nasıl Olur? Nasıl Yapılır? Kaç Kilo Verdirir?