Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır? Yumurta Ne Kadar Kaynatılır? Ne Kadar Sürede Tam Pişer?
Protein deposu olan yumurtanın suyun içerisinde pişirilme yöntemine yumurta haşlaması denir.
Yumurta Nasıl Haşlanır? Nasıl Yapılır?
Yumurta içerisinde yüksek derecede protein barındıran hayvansal besinlerden biridir. Özellikle sabah kahvaltılarında tercih edilen yumurta uzun süre tokluk sağlamaktadır. Uzmanlar yumurtanın haşlanarak tüketilmesini tavsiye etmektedir. Yağda yumurta pişirmek haşlama kadar sağlıklı değildir. Bunun yanı sıra diyet yapan insanlar sabah kahvaltısında haşlanmış yumurta tüketerek uzun süre tok kalıp zayıflayabilirler. Haşlama bir pişirme tekniğidir. Haşlama yönteminin de kendi içinde çeşitli teknikleri ve pişirme süreleri bulunur. Kişi hangi pişirme süresini tercih ediyorsa yumurtayı o şekilde tüketebilir.
Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?
Pişirme süresine göre çeşitli kategorilere ayrılan yumurtayı haşlamak oldukça kolay bir tekniktir. Yumurtanın haşlanma kategorileri arasında çok katı, rafadan, cıvık, katı ve kayısı yumurta türleri bulunur.Yumurta haşlama işlemini uygularken içerisine bir ila iki tatlı kaşığı kadar tuz atılması pişme sürecinde yumurtanın çatlamasını önlemektedir. Haşlanan yumurta sayısı, atılacak olan tuz oranını belirler. Tuz atmayı tercih etmeyen kişi iğne yardımıyla minik bir delik açabilir.
Yumurta Pişirme Süresi Ne Kadardır? Ne Kadar Sürede Tam Pişer?
- Yumurta pişirme kategorilerinden biri cıvık yumurtadır. Cıvık yumurta içindeki sarının az pişmesi ve akışkan bir kıvamda olmasıdır. Cezvenin içerisine su koyulur ve yumurta kaynamaya başlayınca iki dakika kadar daha pişirilir. Sonrasında ise kaşıkla yumurta cezveden çıkarılır ve soğuk suyun altında biraz bekletilerek soyulur.
- Diğeri rafadan yumurtadır. Rafadan yumurta beyazı pişen ve sarısı akışkan olan yumurtaya denir. Cezveye suyla beraber yumurta koyulur ve kaynama gerçekleştikten sonra üç dakika kadar yumurta pişirilir. Ocak kapandıktan sonra yumurtanın kendi sıcaklığında daha fazla pişmemesi için soğuk suyun altında bekletilmelidir.
- Sarısı akmayan yumuşaklıkta olan, akı ise iyi pişmiş olan yumurta kıvamıdır. Yumurta cezveye alınır, su ilave edilir ve kaynama sürecinden hemen sonra dört ila dört buçuk dakika daha pişirilir. Süre dolduktan sonra yumurta cezveden alınır ve soğuk suya koyulur.
- İçindeki sarısı ve dışındaki beyazı iyi pişmiş olan yumurta kıvamına katı yumurta denir. Kaynama başladıktan sonra beş buçuk ila altı dakika daha pişirilir. Pişen yumurta soğuk suda bekletilebilir.
- Beyaz ve sarı kısmın çok fazla pişmesi çok katı yumurta olarak adlandırılır. Yumurtaların kaynamaya başlaması ile minimum yedi ila sekiz dakika maksimum on dakika pişirme süresi vardır.
Yumurta Haşlamanın Püf Noktaları Nelerdir?
Yumurtaların oda sıcaklığında beklemesi pişirme esnasında çatlamalara neden olmamaktadır. Fakat yumurtanın buz dolabı gibi soğuk bir alanda kalması çatlamaya yol açar. Bu yüzden soğuk yumurta haşlama işleminden önce ılık su ile yıkanabilir. Su kaynarken el ile koyulan yumurta çatlarken, kaşıkla yavaş bir şekilde bırakılan su çatlamamaktadır. Yumurtanın tercih edilen tüketme yöntemine göre haşlama süresi değişmektedir.