Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nedir? Evreleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Geçer?
Yumurtalık kanseri; yumurtalıklarda anormal ve aşırı hücre çoğalması sonrasında tümör meydana gelmesi ve bu tümörlerin bölünerek diğer organları yayılması sonrasında meydana gelen bir hastalıktır.
Yumurtalık Kanseri Nedir? Nasıl Olur?
Ülkemizde yaklaşık olarak %2 oranında rastlanan yumurtalık kanseri, daha çok epitelyal over çeşidi ile karşımıza çıkar ve görülme sıklığı 55 kadında 1 şeklindedir. Genel olarak bu rahatsızlık teşhis edildiğinde ilerlemiş olduğundan, kişiler tedavi sürecine geç kalmaktadır. Bu durumda uzmanların hastalığa erkenden müdahale edebilmesi, sonucun ölümle sonuçlanmaması açısından oldukça özen gösterilmesi gereken bir konudur.
Kadınlar, her yaşta bu kanser türüyle karşılaşabilir, fakat genel olarak menopoz sonrasına daha çok görülüğü kanısına varılmıştır. Bu durumda ayda en az bir defa doktor kontrolüne gitmeniz ve belirtileri kendinizde farkettiğiniz anda hemen tedaviye başlamanız gerekiyor.
Normalde vücudumuzda hücreler oluşur ve zamanı geldiğinde yok olur yerine başka hücreler gelir. Bu yapım-yıkım işlemi sağlıklı bir vücutta dengeli bir şekilde işlemektedir. Fakat hücrelerin aşırı ve gereksiz çoğalması sonrasında tümör oluşumları meydana gelmektedir. Eğer bu tümör başka organlara yayılmıyorsa iyi huyludur. Fakat bu tümör de çoğalıp yayılıyorsa, bu durumda kötü huylu tümör yani kanserden bahsedilebilmektedir.
Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kanseri erken teşhis için belirtilerin saptanması oldukça önemlidir. Kendini belli eden semptomlar meydana geldiğinde ve fark edildiğinde genel olarak hastalık ilerlemiş olduğu için erken teşhis oldukça zorludur.
Özellikle yumurtalık kanseri hikayelerine baktığımızda dikkat çeken belirtilerin başını ise hazımsızlık problemi çekmektedir. Hastalığı yaşayan kadınların pek çoğu bu durumdan yakınmaktadır. Eğer karnınızda anormal bir şişlikle karşılaştıysanız ve devamlı gaz problemiyle karşılaşıyorsanız hemen uzman bir hekim kontrolüne girmelisiniz. Aynı zamanda karın bölgenizin alt tarafında size rahatsızlık veren batma ve sancı çekiyorsanız bu hiç de göz ardı edilecek bir şikayet değildir.
Bu kanserin belirtileri arasında sıklıkla görülen faktörlerden biri de ani mide bulantıları, eskisinden daha az yemek yeme hissi ve devamlı kilo kaybı yaşanmasıdır. Eskisinden daha fazla tuvalete gidiyor olmanız, yumurtalıklarınızda büyüyen tümörün, yumurtalıkların çevresinde yer alan organlara baskı yapmasından kaynaklanmaktadır.
Tuvalete girdiğiniz zaman idrar renginizi mutlaka kontrol etmelisiniz. İdrardan gelen kan, muhakkak büyük bir problemin belirtisidir. Yumurtalık kanseri bacak ağrısı yapabilir fakat ağrı farklı durumlardan dolayı da meydana gelebileceğinden kesin belirti değildir. Eğer bu belirtilerle karşı karşıya kalırsanız, az da olsa vücudunuzda herhangi bir değişim hissederseniz hemen erken teşhis konulabilmesi için kontrol altına alınmalısınız.
Yumurtalık Kanseri Evreleri Nelerdir?
Tümörün oluşması, büyümesi ve diğer organlara yayılması durumu over kanseri evreleme olarak tanımlanmaktadır. Kanser vücuda kan, doku ve lenf sistemi yolu ile yayılabilmektedir. Basit bir şekilde erken ve ileri evre olarak tanımlanmaktadır. Eğer ayrıntılı bir şekilde inceleyecek olursak;
- 1. Evre: Kanser tek bir yumurtalık ya da fallop tüpündedir. Bazen her ikisinde de olabilir ya da kanser iki yumurtalıkta da olabilir.
- 2. Evre: Kanser bir ya da iki yumurtalığa yayılmış olabilir ya da fallop tüpünde de bulunabilir. Yumurtalıklara yayılmış olabilir. Hastalık biraz daha ilerlediğinde kolona yayılabilir. Peritoneal kanserde, kötü huylu tümör pelvik peritondadır ve vücudun başka yerine yayılmış olabilir.
- 3. Evre: Kanser daha da yayılmış haldedir. Kanser yakındaki lenf nodlarına yayılmış durumdadır. Pelvis dışında peritona yayılmış olabilir. Hatta peritonun arkasındaki lenf düğümlerine de yayılmış olabilir. ayrıca karaciğer ya da dalağa da yayılabilir.
- 4. Evre: Kanser hücreleri akciğerin etrafında birikmiş fazla sıvıya yayılmıştır. Kasıkta lenf düğümleri başta olmak üzere karın dışındaki organlara ve diğer organlara da bulaşmıştır.
Bu evrelerin her biri kendi arasında da derecelendirilmektedir. 4. evre yumurtalık kanseri artık ileri evre olarak nitelendirilmektedir.
Yumurtalık Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Uzmanlar tarafından yumurtalık kanseri tanısı konulabilmesi için doktorunuzun pelvik ve rektovajinal muayene yapması gerekmektedir. Daha sonraki adımda doktor kalın bağırsakların arka bölümünde yer alan yumurtalıkları kontrol ederek sonuca tanı koymakla başlar. Fakat ilk kontrollerde herhangi bir sorun teşkil etmezse, doktorunuz sizi bir süre bekleterek muayene tarihini ileri bir süreye atabilir.
Yumurtalık kanseri için uzmanların teşhis yöntemlerinden biri olan ultrason yöntemidir. Kadınların kan seviyelerinde protein miktarı fazla bulunursa, doktorunuz sizden kan testi isteyerek herhangi bir sonuca varmaya çalışabilir. Fakat kandaki protein miktarının artmasında farklı faktörler olabilir. Bu durumda kendi bedeninizi tanımanız ve çevreniz bu gibi sorunlarla karşılaşan hastalarla devamlı iletişim halinde olup yaşadıklarını öğrenmeniz gerekmektedir..
Yumurtalık Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Geçer?
Genel olarak birçok hastanede yumurtalık kanseri tedavisi için doğru bir rota belirlenmesi; ancak hastalığın ne kadar yaygınlaştığının belirlenmesiyle mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra hasta olan kişinin yaş durumu da tedavi süreci için oldukça önemli bir faktördür. Hasta şikayetlerinin en aza indirilebilmesi için radyoterapi uygulaması da yapılabilmektedir.
Yumurtalık kanseri olanlar ve tedavi gören hastalar yaklaşık olarak iki sene boyunca 2 ya da 3 ayda bir defa da olsa fizik tedaviye gitmektedir. Akciğer filmleri ve karnı kontrol etmek için çekilen tomografiler hastalığın tekrar etmesini önlemek için hazırlanan tetkiklerdir.
Eğer böylesine gibi ciddi bir kanser türüne yakalanmak istemiyorsanız mutlaka yumurtalıklarınızı düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz. Sağlığınız için, rahminize ve yumurta bölümüne zarar veren yiyeceklerden sakınmalı ve doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları düzenli olarak tüketmelisiniz. Yumurtalık kanseri ilaçları, yalnızca doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.