
Mineral asit olarak bilinen zaç yağı sanayide çok fazla kullanılan yağlardan biridir. Ayrıca sülfirik asit olarak bilinir. Şeffaf ve yağ kıvamında olan bu yağ su ile karıştırılırken yüksek ısı yaymaktadır.
Zaç Yağı Nedir, Ne Demek?
Sülfirik asit olan bu yağ aslında tehlikeli yapısı ile bilinen yağlardan biridir. Yağa benzer yapısından dolayı zaç yağı adı verilmiştir. Su ile karıştırıldığında sıçramalardan meydana gelecek kazalardan dolayı mutlaka su içerisine katılması gerekir. Bu yağı içerisine su katıldığında yüksek derecede ısı meydana gelir ve yanma ortaya çıkar. Sıçrama ile cilde gelmiş ise mutlaka bol soğuk uygulaması yapılması gerekmektedir. Hemen ardından yanık tedavisinin yapılması cildin zarar görmesine engel olabilir. Bu yağ iki ticari şekilde üretilir. Kontakt usul ve kurşun odalar usulü olarak bilinen bu yöntemler birbirinden farklı şekilde üretim yapılmasına olanak sağlar.
Zaç Yağı Ne İşe Yarar?
- Asit olarak bilinen bu zaç yağı endüstride çok fazla tercih edilmektedir. Kuyumculuk sektöründe de temizleme işlemi gören bu yağ ayrıca altınların parlatılmasında etkili olan bir asittir.
- Tarım alanında gübre yapımı için tercih edilen bu asit toprakta tuz ile buluşarak toprağın daha verimli olmasına yardımcı olur.
- Deterjanlar ve sabun içerisinde de kullanılan bu yağ temizleme özelliği ile dikkat çeken ham maddeler arasında yer almaktadır. Sabun sanayi bol miktarda kullanmaya özen göstermektedir.
- Mineral asitler arasında yer aldığı için faydalı olduğu kadar zararları da bir o kadar çoktur. Bu asidin cilt ile temas etmemesi gerekir. Ayrıca elektriği ilettiği için olası kazalara karşı önlem alınması gerekir. Su ile teması azar azar yapılmalıdır. Aksi halde ısıdan dolayı yanmalar meydana gelir. Endüstride fabrikalarda kullanılan bu yağ fabrikaların ısınma yöntemleri arasında yer almaktadır.
Zaç Yağı Nasıl Kullanılır? Kullanım Alanları Nedir?
Zaç yağının çeşitli kullanım alanlarının olması ve bu yağın bileşenlerinde güçlü minerallerinin olması özellikle tarım sektöründe ilk sırayı almasını sağlamaktadır. Toprakta minerallerin daha fazla yaygınlaşmasını sağlayarak ekilen ürünün daha verimli olmasına katkı sağlar. Bu yağ kimyasal olarak bilindiğinden endüstri alanının en çok tercih edilen ürünüdür. Sülfürik asit sayesinde üretilen deterjanlar ve sabunlar hijyeni sağladığı için tercih edilir.
Zaç Yağının Yan Etkileri Nelerdir?
Halk arasında zaç yağı olarak kabul edilse de güçlü bir kimyasal bileşene sahiptir. Bu ham madde fabrikaların ısınma sistemlerinde ve üretilen üründe kullanılarak kullanım alanı en geniş asitlerden biridir. Kimya biliminde de sıkça tercih edilir. Bu maddenin herhangi bir benzeri bulunmamaktadır. Eş değer asit olmadığından birçok sektörde aranılan asitler arasında yer alır. Vücuda temas ettirilmemesi gerekir. Aksi halde birinci derecede yanık meydana gelerek yanık tedavisinin uygulanması gerekir. Asitten kaynaklı ciltte deformasyon söz konusu olabilir.
Nem çekicidir, su ile tepkimeye girer. Dolayısıyla çok tehlikelidir. Cilde teması halinde baz çözeltisi uygulanmalıdır. Yemek sodası/çamaşır sodası ile hazırlanmış çözelti gibi... cevapla