Erken teşhisin çok büyük önem taşıdığı zatürre hastalığı ülkemizde her yıl birçok kişinin can kaybına sebep olmaktadır.
Zatürre Nedir, Ne Demek?
Akciğerler, vücudun nefes alıp verme mekanizmasında başrolü oynarken akciğerlerde yaşanan problemler çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Virüsler, bakteriler ya da parazitler farklı yollardan vücuda girerek akciğere yerleşebilirler. Bu durum zatürre olarak isimlendirilirken direkt olarak vücudun solunum sistemini etkilemekte ve sonu ölüme kadar varabilen sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Araştırmalara göre bu rahatsızlık ülkemizde en fazla ölüme sebep olan beşinci rahatsızlık olarak gösterilmektedir. Yalnızca alerjik hastalıklar arasından yapılan araştırmalarda ise bu hastalık, aynı istatistik için ilk sırada yer almaktadır.
Zatürre Bulaşıcı mıdır? Nasıl Bulaşır?
Bu hastalık son derece bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Ağızdan çıkan mikropların farklı bir vücuda gitmesi ile rahatlıkla bulaşabilir. Öksürük ya da hapşırma gibi durumlarda hastalık rahatlıkla geçer. Buna ek olarak bardak, çatal, kaşık ya da mendil gibi ürünlerin paylaşılması da bu hastalığın bulaşmasını sağlayacaktır.
Zatürre Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Zatürreden korunmak için buna sebep olan etmenlere karşı önlem almak son derece doğru bir hamle olacaktır. Bu aşamada hastalığa sebep olan etmenlerin iyi bilinmesi ve adımların bu doğrultuda atılması gerekir. Bu hastalığa sebep olan etmenler kendi içerisinde üç farklı gruba ayrılabilirken bunlar canlı etmenler, fiziksel etmenler ve kimyasal etmenlerdir. Canlı etmenler, bakteriler, virüsler ve mantarlar olurken fiziksel etmenler olarak etraftaki tozlar ya da zararlı ışınlar gösterilebilir. Son olarak kimyasal etmenler ise klor ya da azot gibi günlük hayatımızda bize rahatça ulaşabilecek olan zararlı maddelerdir. İnsanların bu etmenlerden uzak durması hastalığa yakalanma riskini minimum düzeye indirebilir.
Zatürrenin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Zatürrenin belirtileri grip ile çok ciddi benzerlikler gösterirken insanların bu ayrımı iyi bir biçimde yapması gerekmektedir. Bu hastalığa yakalanan kişilerde, titreme, iştah azalması, koyu kırmızı renklerde balgam çıkarma, hırıltılı ve kuru bir öksürük, oldukça şiddetli baş ağrısı ve bayılma, yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik gibi belirtileri bulunmaktadır. Bu aşamada kişiler eğer grip ile bu hastalığı ayırmak isterlerse, dudaklarda oluşan uçuklara, aşırısı susama hızlı solunum durumuna, yüzde şişmelerin yaşanmasına, dudaklarda mavileşme durumuna dikkat etmesi gerekir. Bunlar, bu rahatsızlığı gripten ayıran en ciddi belirtilerdir ve hemen tedaviye başlanılması çok büyük önem arz eder. Bu sebeple de en kısa sürede hastanelere giderek muayene olmak en doğru karar olacaktır.
Zatürre Tedavisi Nasıl Yapılır?
Zatürre tedavisi ilaçla gerçekleşirken hastalığın seviyesine göre hastanede yatırma da olabilir. Bazı hastalar eve gönderilip burada ilaç tedavisine devam edilirken bazı hastaların doktor gözetiminde kalması daha doğru bulunmaktadır. Ağızdan alınan antibiyotikler ile birlikte hastalık tedavi edilirken ilk 3 günde yüksek ateş problemi ortadan kalkmaz. Bu sebeple de hastanın ve yakınlarının telaş etmemesi ve 3 günün sonunu beklemesi gerekmektedir. Antibiyotiklerin yanında ağrı kesici ve balgam söktürücü ilaçların da kullanımı oldukça önemlidir.