Zayıflama çayları, sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olarak hazımsızlığı ortadan kaldıran ve etkili bir şekilde kilo vermeye yardımcı olan bitkisel içeceklerdir.
Zayıflama Çayları İsimleri ve Tarifi
Form çayları oldukça çeşitlidir. Kolay ve sağlıklı kilo verme konusunda oldukça etkili olan bu çaylar tamamen bitkisel içerikten oluşmaktadır. Vitamin ve mineral açısından da zengin olan bu çaylar aynı zamanda birçok hastalığı önlemek ve tedavi etmek için de kullanılmaktadır. Farklı farklı tarifleri bulunan bu çaylarda en etkili olanları şu şekilde sıralanabilir:
Rooibos çayı: Kızıl çalı bitkisinden elde edilen bu çay flavonoid içeren yapısı sayesinde vücutta açlığa ve vücutta yağ depolanmasına neden olan hormonların azaltılmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur. Özellikle stres hormonu üzerinde etki yapar. Stres hormonu vücutta kilo almaya neden olan etkenlerin başında gelmektedir.
Oolong çayı: Yeşil çaya benzer özellikleri dikkat çeken bu çay metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak etkili bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Vücuttaki yağın dışarı atılmasına etki eden bu çay düzenli kullanıldığı taktirde etkili bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra rahatlatıcı özelliği de bulunmaktadır.
Nane çayı: Bu doğal bitki çayı yapılan araştırmalarla kilo verme konusunda oldukça etkili olduğunu göstermiştir. İştah kapatma özelliği bulunan bu çay sayesinde gün içerisinde daha az yemek tüketerek kilo verebilirsiniz. Böylece vücudunuzdaki yağların dışarı atılmasını sağlayarak aynı zamanda yeni yağ oluşumunun da engellenmesine yardımcı olur.
Yeşil Çay Zayıflatır mı?
İçerisinde bulunan yüksek antioksidan miktarı sayesinde yeşi çay vücuttaki ödemin dışarı atılmasına yardımcı olur. Vücuttan toksin atmaya yardımcı olan bu çay aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasına etki eder. İçerisinde bulunan kateşin etken maddesi yağ yakımının hızlanmasına etki etmektedir. Karaciğerde bulunan yağın enerjiye çevrilmesi konusunda oldukça başarılı bir çaydır. Hem kilo vermede hem de detoks etkisi yaratmada oldukça etkili bir çay olarak karşımıza çıkar.
Beyaz Çay Kilo Verdirir mi?
Antioksidan açısından oldukça zengin olan beyaz çay çay yağ hücrelerinin oluşumunu engellemektedir. Aynı zamanda yağ yakımını hızlandırır ve kısa sürede etkili bir şekilde zayıflamaya yardımcı olur. Diyet çayları arasında yoğun olarak tercih edilen çaylar arasında yer almaktadır.
Zayıflama Çayları İshal Yapar mı?
Zayıflama çayları bitkisel içeriklidir ve kullanımları bazen ishal gibi problemlere yol açabilmektedir. Yan etkilerinin en başında genelde ishal yapması gelmektedir. Çünkü bu çaylar kullanımdan itibaren metabolizmanın çalışmasını ve yağ yakımının gerçekleşmesini sağlamaktadır. Aslında form çayları normal bir şekilde tüketildiğinde herhangi bir yan etkiye yol açmamaktadır. Fakat aşırı tüketildiğinde metabolizmanın aşırı çalışması sonucun vücuttaki sindirim sistemi olumsuz etkilenir. Düzenli ve dengeli çalışması gerekirken aşırı çalışmaya başlar ve bunun sonucu olarak ishal meydana gelebilir. Bu tarz çaylar öncelikli olarak midenin çalışma hızını arttırır. Bu sayede besinlerin daha hızlı sindirilmesine yol açmaktadır. Böylece vücutta zayıflama işleminin gerçekleştirilmesini sağlarken aynı zamanda şişkinlik ve gaz problemlerinin de çözülmesini sağlamaktadır. Fakat yeterli miktarda değil de fazla kullanıldığında bu sefer mide normalden fazla çalışır ve bağırsaklarda ishal oluşumu gerçekleşmeye başlar. Düzenli ve yeterli kullanımda bu tarz problemler meydana gelmezken bilinçsiz kullanım sonucunda ishal gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir.
Form Çayları Günde Kaç Bardak İçilmeli?
Form çayları doğal içerikli olduğu için aşırı tüketilmesi kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Bu çayların günde en fazla 3-4 bardak içilmesi gerekmektedir. Yüksek miktarda tüketildiğinde kabızlık, aşırı zayıflık, ishal ve aşırı uyku hali durumlar söz konusu olabilmektedir. Önerilen miktarda tüketilen çaylar zayıflama etkilerini kısa süre içerisinde göstermektedir. Aşırı tüketim sağlanırsa faydalarından daha çok zararları ortaya çıkmaktadır. Her çayın günlük kullanım miktarı değişmektedir.
Zayıflama Çaylarının Zararları Nelerdir?
Birçok kişi zayıflama çayı kullanırken hızlı bir şekilde kilo vermek için normalde daha fazla kullanmaktadır. Bu da çayın faydalarının değil zararlarının ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. Bu zararları kesinlikle hafife almamak gerekmektedir. aşırı tüketim sonucunda fazla kilo kaybı ve hastalıklar baş gösterebilmektedir. Bu nedenle bu tarz çayların mutlaka bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Aşırı kullanılan form çayları vücudun güçsüzleşmesine neden olabilir. Aşırı kullanılan form çayları vücutta ishal probleminin ortaya çıkmasına neden olur. İshal vücutta kalori emiliminin azalmasına yol açar. Bunun sonucunda ise düşük kalori alımı durumu ortaya çıkar ve vücut enerji kaybetmeye başlar. Bu da güçsüzleşme eğilimine neden olur.
Form Çaylarının Yan Etkileri Nelerdir?
Bitki çaylarını eğer önerilen miktarın dışında tüketirseniz kısa vadeli birtakım problemler ortaya çıkabilir. Bunun için günde 6-7 bardak tüketmek gerekmez. 1 bardakta bile bu tarz etkiler görebilirsiniz. Çünkü her çayın belli bir kullanım miktarı vardır. Bu miktardan fazlası çayın etkilerinin aşırı olmasına ve bu da zarara yol açar. Bu tarz durumlarda genelde mide bulantısı, kusma, mide krampları ve birkaç gün süren ishal gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Form çaylarının aşırı kullanımı birtakım kronik hastalıkların oluşumuna neden olabilir. Ağrı, halsizlik, kronik ishal, kabızlık ve kolon fonksiyon kaybı gibi durumlar meydana gelebilir.
Bitki Çayları Nasıl Kullanılmalıdır?
Bilinçsiz bitki çayı tüketiminde aşırı yan etkile meydana gelebilmektedir. Kalp atışından meydana gelen değişiklikler, bayılma ve daha farklı sonuçlar aşırı bitki çayı tüketimi sonucunda meydana gelebilmektedir. Bitki çayları düzenli ve yeterli kullanım sonucunda oldukça faydalı etkiler sunmaktadır. Fakat aşırı kullanım ve bilinçsiz tüketim bu çayların zararlarının meydana gelmesine nedne olmaktadır. Bunun için aldığınız çayların kullanımı hakkında bilgi edinmelisiniz. Paketlerin dışında yazan bilgilerden destek alabilirsiniz. Eğer düzenli kullanıma rağmen ishal, karın ağrısı bulantı gibi problemlerle karşılaşıyorsanız çayı kullanmayı bırakınız. İshal durumunuz devam ederse mutlaka bir uzmana başvurunuz. Özellikle hamile kadınları bitki çayı kullanmadan önce mutlaka doktor onayı alması gerekmektedir.
Zayıflama Çayları Anne Sütüne Geçer mi?
Emzirme döneminde anneler sütünün artması için bitkisel yollara başvurmayı tercih etmektedirler. Fakat bu konuda oldukça dikkatli davranılmalıdır. Çünkü emziren anneler için her çay faydalı olmamaktadır. Özellikle bu çayların özleri anne sütünden bebeğe geçtiği için bebekte de birtakım sorunlara yol açabilir. Emzirme döneminde genel olarak devedikeni çayı, rezene çayı, ahududu çayı ve çemen otu gibi çaylar tercih edilmektedir. Bu çaylar her ne kadar genelde tercih ediliyor olsa da tüketilmeden önce mutlaka doktora danışmak gerekmektedir.
Emzirme Döneminde Zayıflama Çayı İçilir mi?
Bu dönemde bebeğinizin tek besin kaynağı siz olduğunuz için yediğiniz ve içtiğiniz her şeyin önemi vardır. Bu dönemlerde herkesin söylediği yöntemleri uygulamak yerine vücudunuza en uygun çayı içmeniz tavsiye edilmektedir. Çemen otu çayı yıllardır birçok anne tarafından kullanılmaktadır. Fakat bu çayı fazla içmek bebekte ishal ve kusma gibi problemlere yol açabilmektedir. Bu nedenle bebek emzirirken tüketmeniz gereken çaylar konusunda öncelikle doktorunuza başvurmalısınız. Tüketeceğiniz bitki çaylarında kafein olmamasına özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Genellikle c vitamini içeren, kan akışını hızlandıran, bulantıyı bastıran, anneyi soğuk algınlığına karşı koruyan, memedeki hassasiyeti azaltan, süt yoğunluğunu arttıran ve sütü arttıran bitki çayları kullanılmalıdır.
Zayıflama Çaylarının Faydaları Nelerdir?
Zayıflama çayları gün içerisinde yeterli miktarda tüketildiği zamanda sindirime yardımcı olur. Hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olarak ödem ve şişliğin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Kullanımı mutlaka düzenli ve önerilen miktarda olmalıdır.