Sağlık 28 Aralık 2020 - 17:57:03

Empati Nedir? Empati Kuramama Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri

Empati Nedir? Empati Kuramama Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri

Empati; duygudaşlık olarak ifade edilen, başkasının içerisinde bulunduğu duygudurumu anlamak, davranışlarındaki motivasyonu saptamak ve tüm bunları içselleştirmek anlamına gelen bir durumdur.

Empati Nedir, Ne Demek?

Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak anlamı taşıyan empati, insanların yaşadıkları ve içinde bulundukları duyguları anlama olarak ifade edilen bir yetenektir. Bebeklik döneminde yüksek olan bu durum zaman içerisinde birtakım etkenlere bağlı olarak azalma göstermektedir. Hızla kaybedilen bir yetenek olan ve günümüzde rastlanılması az olan empatiyi tekrardan kazanmak için açık uçlu sorular sormak, yorumda bulunmak, yavaş hareket etmek, hızlı yargılardan kaçınmak, kendi düşüncelerimi ve davranışlarımızı anlamaya çalışmak, olayları akışına bırakmak, geçmişten ders almak, hem kendimiz hem de karşımızdaki insanın davranışları için belli sınırlar oluşturmamız gerekmektedir.

İnsanların olumlu anlamda empati yapması, huzur, mutluluk, refah, üretkenlik, iş birliği meydana getirmektedir. Eğer ki olumsuz anlamda kullanılırsa manipülasyon meydana getirebilir. Bir insanın yerine kendini koymak ve onu anlamak empatinin genel kavramı olarak nitelendirilmektedir. İnsan ilişkinlerinin gelişmesi için önemli olan empati yeteneği, kavgaların azalmasına da destek olmaktadır. Kişinin kendi yerine başkasını koyması ya da başkasını anlamak için onun yerine kendisini koyması doğru tepkiler vermesine yardımcı olur. Bu da hem sosyal ilişkileri hem aile için ilişkileri güçlendirir, kuvvetlendirir.

Empati Kuramama Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Çağımızın bir hastalığı olarak nitelendirilen empati yapamama, başkasını umursamayan ve başkalarının nasıl hissettiğini anlama Yeteneğinden yoksun insanların yaşadığı durumdur. Empatiden yoksun olan insanlar genel olarak insan ilişkilerinde olumsuz sonuçlar almaktadır. Empati kuramama hastalığı olanlar sizin hakkınızda endişelenmezler. Size ilgi göstermezler. Kendilerine çok odaklanmışlardır ve sizin başınıza gelen herhangi bir durumla ilgilenmemektedirler. Başkalarının ihtiyaçlarını düşünmeyen ve sadece kendilerine öncelik veren bu kişiler asıl olarak bencil bir insan özelliğine sahiptirler.

Empati kuramamak kendini başkasının yerine koyamamaktır. Bundan dolayı başkasının hisleri, ne düşündüğü ve içinde bulunduğu durum onlar için çok önemli değildir. İlişkilerinde sürekli olarak kendi çıkarlarını zorlarlar. Karşılıklı ilişkilerde sınırları da epeyce zorlamaktadırlar. Her şeyi karşılık bekleyerek yaparlar ve karşılık bulmadan herhangi bir şey yapmazlar. Başkalarını manipüle etmek onların bir hayat biçimidir. Bu hastalığın nedeni kişinin yetiştirilme tarzı olabilir. Ya da kişinin sadece kendini ve çıkarlarını düşünmesidir. Ben merkezli olması ve sadece kendinin ne istediği önemlidir.

Empati Kuramama Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak empati kuramyan insanlar hassas değildir. Onlara hissetiklerinizi, yaşadıklarınızı belli etseniz bile çok umursamazlar. Başka insanlara güvenmeyen bu kişiler, başkasının ne düşündüğünü ve ne hissetiğini anlayamadığından onlara karşı güven duymazlar. Bu insanlar başkalarının hislerine inanmazlar. Merhametli olmayan bu insanlar başkasının acısını ve ızdırabını anlamazlar. Bundan dolayı soğuk davranırlar.

Empati Yapmak Neden Önemlidir?

İnsanlar arasındaki bağı kuvvetlendiren empati yapma eylemi, kişilerin vicdani olarak sorumluluk sahibi olmasını sağlamaktadır. Çevresine karşı daha duyarlı olan bu insanlar yardımlaşma eğiliminin artmasına da destek olmaktadır. Empati yapmak için karşımızdaki insanı anlamak ve onun gibi düşünmemiz gerekir. Onun yerine kendimizi koyarak ne hissettiğini anlayabilir ve böylece daha sağlıklı ilişkiler kurabiliriz.

  • empati
  • empati nedir
  • empati yapamama
  • empati kuramama hastalığı
  • empati kuramamak
  • empati kuramama belirtileri
  • empati kuramayan insanlar
  • empati yapmak neden önemlidir
  • empati yapmak
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
İltihaplı Diş Neden Uyuşmaz? Neden Çekilmez?