Yaşam 03 Nisan 2021 - 11:48:15

Sahurda Ne Yenir? Tok Tutan Besinler Nelerdir?

Sahurda Ne Yenir? Tok Tutan Besinler Nelerdir?

Oruç tutan kişiler gece sahurda tok tutan besinleri tüketerek gün içerisinde daha rahat olabilmektedir. Sahurda ne yenir, pratik tarifler ve tok tutan besinler nelerdir öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.

Sahurda Ne Yenir? Sahur Menüsü Nasıl Olur?

Mübarek ay olan Ramazan'da oruç tutarken daha az acıkmak için sahurda ne yenmeli diye merak edilmektedir. Ramazan aynında dengeli beslenme vücut sağlığı için önemlidir. Sahurda tüketilen yiyecek vücudun gün boyunca ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılayacak şekilde olması gerekmektedir. Eğer ki doğru bir şekilde sahur yapılmaz ve gerekli olan besinler tüketilmezse oruç tutmak vücuda fayda değil zarar sağlar. Sahur menüsü nasıl olur diye bakacak olursak eğer; tok tuttan, susatmayan besinlere yer verilmesi gerekmektedir. Sahur yaparken protein destekleli beslenmeniz yararlı olacaktır. Çünkü bu tarz besinler vücutta tokluk hissi meydana getirmektedir. Kabızlık olmaması için lif içeren besinlere yer verilmelidir. Sebze, meyve ve et dengesi düzenli bir şekilde sağlanmalıdır.

Sahurda Tok Tutan Besinler Nelerdir?

Oruç ibadeti uzun süre aç kalarak yerine getirilmektedir. Sabah ezanının okunması ile başlar ve akşam ezanı okunana kadar devam eder. Sahurda tok tutan yiyecekler tüketerek daha rahat oruç tutabilirsiniz. Bu besinler şöyledir:

Yumurta: İçeriğinde bol miktarda protein barındıran yumurta, hem tok tutar hem de oldukça besleyicidir. Farklı tariflerle tüketilebilen bu besin genel olarak haşlanmış şekilde tercih edilmektedir. Sahurda yumruta yiyerek gün içerisinde daha tok kalmayı sağlayabilirsiniz.

Yoğurt: Kalsiyum açısından zengin olan yoğurt, hem gün içerisinde susuzluğun giderilmesini sağlar hem de tok tutar. Bir kase yoğurdun içerisine 1-2 çorba kaşığı yulaf ekleyerek hazımsızlık problemlerinin giderilmesini ve oruca kadar tok kalmayı sağlayabilirsiniz.

Yeşillik: Salatalık, roka, maydanoz gibi antioksidan bakımından zengin olan yeşillikler sahurda bol miktarda tüketilmelidir. Bu besinler vücudun zinde kalmasını sağlar ve aynı zamanda besleyiciliği oldukça yüksektir.

Tost: Kolay bir şekilde yapılan bu yiyecek oldukça doyurucudur. Yeşillikle birlikte tost tükettiğiniz zaman vücudunuzun karbonhidrat ihtiyacını karşılarsınız. Ayrıca vitamin desteği sağlanmaktadır.

Süt: Vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayan süt, aynı zamanda susuzluğu gidermektedir. Tok tutucu etkisi vardır ve içerisinde 1 tatlığı kaşığı tarçın ekleyerek içerseniz kan şekerinin dengelenmesini de sağlayabilirsiniz.

Meyve: Sahurda tüketilmesi önerilen meyveler muz ve elmadır. Vücuda ihtiyacı olan şekeri sağlayan bu meyveler aynı zamanda tok kalmayı da sağlamaktadır.

Sahurda tok tutan tarifler uygulayarak ya da bu besinleri tükerek oruçluyken daha az acıkma ve susama etkileri sağlayabilirsiniz. Bu şekilde daha sağlıklı ve rahat bir şekilde ibadetinizi yerine getirmiş olursunuz.

Diyetteyken Sahurda Ne Yenir?

Eğer ki herhangi bir sağlık probleminiz yoksa ve ergenliğe ulaşmışsanız oruç sizler için fark olmaktadır. Eğer kilo vermek için diyet yapıyorsanız ve Ramazan Ayı içerisinde bırakmak istemiyorsanız dengeli bir beslenme ile hem ibadetinizi yerine getirebilir hem de kilo verebilirsiniz. Diyet sahur menüsü için çok tuzlu besinler yememelisiniz. Tüketilen besinlerin gün boyu tok kalmaya yardımcı olması gereklidir. Yeterli oranda sıvı almayı ihmal etmeyiniz. Lif açısından zengin yiyecekleri yemelisiniz. Bunlar bağırsak hareketlerini güçlendirir ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.

Birçok kişi ramazanda kilo vermek için sahur yapmamaktadır. Sadece iftarda yediği yemek ile oruç tutmaktadır. Uzmanlar sağlık açısından bunun oldukça zararlı olduğunu belirtmektedir. Sahurun atlanmaması gerektiği belirtilmektedir. Çünkü diğer şekilde metabolizma hızı oldukça yavaşlamaktadır.

Oruçluyken Susamamak İçin Ne Yapmalı?

Ramazan ayı içerisinde vücudunuzun susuz kalmaması için iftardan sonra yeterli oranda sıvı almanız gerekmektedir. Organların düzenli çalışması için su önemlidir. Bundan dolayı iftar ve sahur arasında 2-2,5 litre su içmek gerekmektedir. İftardan sonra çay gibi içecekler içmek susuzluğu gidermemektedir ve su yerine geçmemektedir. Sahurda suscuk ve kırmızı et gibi besinler çok fazla tüketilmemelidir. Çok tuzlu besinler yenmemelidir. Taze meyve, sebze tüketimi sağlanmalıdır. Çok şekerli yiyecekler tüketilmemelidir. Yoğurt ve süt tüketimine önem verilmelidir. Fit sahur menüleri ile hem sağlıklı beslenebilri hem de susuzluğu giderebilirsiniz.

  • sahurda ne yenir
  • sahur menüsü nasıl olur
  • sahurda tok tutan besinler
  • sahurda tok tutan yiyecekler
  • sahurda tok tutan tarifler
  • diyetteyken sahurda ne yenir
  • oruçluyken susamamak için ne yapmalı
  • fit sahur menüsü
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Sol Karın Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Hamilelik Belirtisi mi?