Dil Kökü Kanseri Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi ve Ameliyatı
Dil kökü kanseri; diğer kanser türlerinde olduğu gibi hücrelerin kontrolden çıkarak çoğalması ile meydana gelen, kolay teşhis edilebilen bir hastalık türüdür.
Dil Kökü Kanseri Neden Olur?
Hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonrasında meydana gelen dil kökü kanserinin nedenleri aynı zamanda farklı sebeplerden de kaynaklanabilir. Genel anlamda bunlar şöyledir:
- Vücutta HPV virüsünün bulunması
- Alkol ve sigara kullanımı
- 40 yaş üzerinde olmak
- Siroz hastalığı
- Ağız hijyenini aksatmak
- Diğer kanserlerin metastaz yapması
- Yanlış kullanılan diş protezleri
- Frengi
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
Vücutta hemen her organda görülebilen kanser hücreler dil kökünde de meydana gelebilir. Eğer dil kökü kanseri teşhisi erken dönemde sağlanmazsa, boyundaki lenf bezlerine ya da farklı organlara sıçrayabilir.
Dil Kökü Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Dilde iyileşmeyen yaraların meydana gelmesi dil kökü kanseri hasta yorumlarına baktığımızda ağızda iyileşmeyen yaraların varlığından söz edilebilir. Dil üzerinde iki haftadan uzun süren yara, aft ya da aniden ortaya çıkan beneklemeler kanser belirtisi olabilir. Ayrıca diş problemleri de meydana gelebilir. Belirtiler genel anlamda şöyledir:
- Diş eti sorunları
- Dişlerin sallanması
- Diş protezinin dar gelmesi ya da vurması
- Tükürükten kan gelmesi
- Çiğneme ve yutkunma zorluğu
- Dilin pembe ya da kızarık olması
- Sesin kısılması
- Dilde ağrı ve konuşma zorluğu
- Boğaz ağrısının iyileşmemesi
- Yemek yerken kulağa ağrı vurması
- Boyun bölgesinde şişlik olması
Yukarı saymış olduğumu semptomlar, dil kökü kanseri nasıl anlaşılır sorusuna yanıt olmaktadır. Bu kanser türünün tanısı için yukarıdaki belirtilerin yanı sıra tomografi, MR ve ultrason yapılır.
Dil Kökü Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genel olarak dil kökü kanserinde 3 tedavi yöntemi uygulanır. Radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi işlemler yapılmaktadır. Erken teşhiste cerrahi yöntemler uygulanır. Fakat ileri aşamalarda buna ek olarak radyoterapi ve kemoterapi uygulanır. Erken evrede yaklaşık olarak %90 oranında iyileşme sağlanır. Dil kanseri ölüm oranı da erken teşhise göre azalma göstermektedir.
Dil Kökü Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Genel anlamda dil kökü ameliyatı tümörün büyüklüğüne göre gerçekleştirilmektedir. Kanser meydana geldiği zaman sıçrama olasılığı oldukça yüksektir. Bundan dolayı dil kökü kanserinde şüpheli olan lenf bezlerinin ya da damarlarının temizlenmesi gerekir. Buna boyun diseksiyonu denir.
Dil kökü ameliyatı risklerine baktığımızda, ameliyat sonrasında birkaç gün yutma güçlüğü söz konusu olmaktadır. Ayrıca dokularda şişlik yani ödem oluşabilir. Dil hareketlerinde önemli bir kısıtlama olmamaktadır. Fakat dil ucunda hareket kısıtlılığı gelişebilir.