Sağlık 23 Haziran 2021 - 11:41:40

Alerji Aşısı Nedir? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Alerji Aşısı Nedir? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Alerji aşısı; immünoterapi olarak bilinen, vücutta alerjiye neden olan maddenin belli aralıklar ile ve her dozda artırarak vererek bağışıklık sisteminin bu alerjen maddeye alışmasını sağlayan bir tedavi yöntemi olarak tanımlanmaktadır.

Alerji Aşısı Nedir, Ne Demek?

Alerjik hastalıkların tedavisinde etkisi kanıtlanmış olan alerji aşısı, çok eski zamanlardan bu yana uygulanan, alerjik hastalıkların temeline yönelik olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hastaya aşı ile alerjen verilmektedir. Aşının içerisinde kortizon ya da ilaç bulunmamaktadır. Bu aşı cilt altında küçük bir iğne ile, ağızdan damla ya da tablet şeklinde uygulanmaktadır. Alerji aşı tedavisi ile hastanan alerjen maddeye daha az duyarlı ya da tamamen duyarsız olması sağlanır. Genel olarak bu aşı alerjik nezle, alerjik astım ve arı alerjisi olan, tedaviden yarar sağlayabileceği düşünülen 5 yaşın üzerindeki kişilere uygulanmaktadır.

Alerji aşısı, hastanın korunma ve ilaçlardan fayda görememesi, alerjinin kişide yakınmalar meydana getirmesi, hastanın uzun süre boyunca ilaç kullanmak istememesi, astımın önlenmek istenmesi ve ilaçlara bağlı olarak yan etki oluşması durumlarında uygulanmaktadır. Bu aşının etkisi kişiden kişiye değişmektedir. Bazı hastalarda tam iyileşme sağlanırken, bazılarında az ya da hiç etki etki görülmemiştir.

Alerji Aşısının Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin normalde zararlı olmayan bir maddeye karşı reaksiyon geliştirmesi olarak tanımlanan alerji, aşı yöntemi ile önlenebilmektedir. Alerji aşısı, ilaç kullanımına gerek kalmadan hastanın alerjene karşı duyarlılığının azalması için uygulanan bir yöntemdir. Alerji günlük hayatımızı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Alerjik nezle daha sonrasında astıma çevirebilmektedir. Bu tarz durumların önlenmesini sağlamak için alerji aşısı çok etkili sonuçlar meydana getirebilmektedir. Fakat aşının yapılıp yapılmaması doktor onayına bağlıdır. Yetişkinlerde alerji aşısı yapılabildiği gibi 5 yaşın üzerinde çocuklara da uygulanabilir.

Alerji Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Uygulanan alerji aşısının vücutta bazı yan etkileri olabilmektedir. Aşı vurulan bölgede kızarıklık oluşabilir. Eğer ki aşı ağızdan alınıyorsa dilde, ağızda uyuşma hissi ve tat kaybı görülebilir. Nadir olarak enjeksiyon yerine nodül oluşabilir. Karın ağrısı görülebilir. Öksürük, hırıltı, nefes darlığı, alerjik reaksiyon ya da tıbbi yardım gerektirecek şok gibi durumlar söz konusu olabilir. Yetkili olmayan kişi tarafından aşı yapılması, şiddetli enfeksiyonun varlığı, Tedavide düzensizlik olması, kontrolsüz ve ağır astımı olanlar, standart olmayan ürünlerin tercih edilmesi gibi durumlarda ciddi yan etkiler meydana gelebilmektedir. Alerji aşısı yan etkileri olmaması için uzman doktor tarafından onaylanması ve uygulanması gerekir.

Alerji Aşısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle belirtmek gerekir ki alerji aşısı uzun süren bir tedavidir. Bu konuda sabırlı olunması gerekir. Alerji aşısı çeşitlerine baktığımızda uygulama yöntemleri ile değişiklik arz etmektedir. Bunlar şöyledir:

Cilt altına enjeksiyon: Bu aşılar omuz ve dirsek arasındaki bölgeden vurulur. Uygulama sıklığı alerjinin tipine ve aşının içerisinde alerjen maddeye göre değişmektedir. Genel olarak 16 hafta boyunca haftada 1 yapılır daha sonra ayda 1 olacak şekilde uygulanır. Tedavi en az 3 yıl en fazla 5 yıl sürmektedir. Özel durumlarda aşının uygulanma sıklığı değişebilir.

Ağız yolu ile aşılama: Eski dönemler dil altına damla yöntemleri uygunırken ülkemizde bu yöntem artık yoktur. Genel olarak ağızda eriyen haplar tercih edilmektedir. Bu haplar sadece birkaç alerjene karşı geliştirilmiştir. Her gün düzenli olarak alınır ve dil altında erimesi sonrasında yarım saat bir şey tüketilmemesi şeklinde uygulanır. Bu yöntem ülkemizde oldukça yenidir.

Vücutta alerji kızarıklık belirtileri görüldüğü zaman ya da çocukluktan bu zaman gelen bir alerji öyküsü olduğu zaman uzman bir hekime başvurunuz. Yapılan birtakım testlere göre aşılama yöntemi yapılabilir.

Alerji Aşısı Nerede Yapılır?

Alerjisi aşısı yapan hastaneler hakkında bilgi almak için araştırma yaptığımızda pek çok yerde yapıldığını görmekteyiz. Alerji aşısı olanların yorumlarına baktığımızda genel olarak uzun süre ilaç kullanmış etki görememiş ya da doktor tarafından gerekli olan kişilerdir. Eğer ki alerji günlük yaşamınızı etkiliyorsa ve baş edemiyorsanız bu konuda uzman bir doktora danışınız.

  • alerji aşısı
  • alerji aşısı nedir
  • alerji aşı tedavisi
  • alerji aşısının faydaları
  • yetişkinlerde alerji aşısı
  • alerji aşısının yan etkileri
  • alerji aşısı çeşitleri
  • alerji aşısı nasıl yapılır
  • vücutta alerjik kızarıklık
  • alerji aşısı nerede yapılır
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Tere Tohumu Zayıflatırmı? Tere Tohumu Kürü Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları