Yaşam 30 Ağustos 2021 - 08:43:24

Sorbe Nedir, Ne Demek? Nasıl Yapılır?

Sorbe Nedir, Ne Demek? Nasıl Yapılır?

Sorbe; süt ve kaymak gibi ürünleri içermeden, meyve, meyve püresi, su ve şeker ile elde edilen tatlıya verilen isimdir.

Sorbe Nedir, Ne Demek?

Sütsüz elde edilen şekerli ve meyveli bir içecek ya da tatlı türü olarak ifade edilen sorbe; şerbetten esinlenerek yapılmış, ülkesine göre farklı soslarla hazırlanan, Türkiye'de çoğunlukla dondurmalı şerbet ismi ile bilinen, ilkbahar ve yaz aylarında ferahlamak için tüketilen bir lezzettir. Süt ve süt ürünleri içermeyen sorbe, laktoza alerjisi olanlar tarafından da rahatlıkla tüketilebilmektedir.

Tüm meyveler ile elde edilebilen sorbe, 19. yüzyılın başlarından itibaren trend olmaya başlamış bir lezzettir. Limon, çilek, ahududu ve böğürtlen gibi farklı meyveler ile hazırlanabilmektedir. Kış aylarında portakal da tercih edilmektedir. Sorbetto ya da sorbet ismi ile bilinmektedir. Osmanlı Dönemi'nde tüketilen şerbetler ile benzerlik göstermektedir.

Lezzetli ve aromalı sorbe yapımında her meyveye farklı bir formül uygulanmaktadır. Çünkü her meyvenin şeker oranı farklıdır. Meyvelerin lif oranları da birbirinden değişiktir. Her meyve farklı kuru meyve yapısına sahiptir. Bundan dolayı sorbe tarifleri her meyve için değişmektedir.

Sorbe Nasıl Yapılır? Tarifi Nedir?

Evde sorbe tarifi uygularken dikkat edilecek en önemli şey şeker oranıdır. Şeker miktarını belirlemek için meyvenin şeker oranı toplam şeker oranında düşürülür. İdeal bir kıvamda sorbe yapmak için şeker bir miktar su ile pişirilir ve şurup haline getirilir. Sizlere genel anlamda sorbe tarifi verecek olursak eğer;

Malzemeler:

  • 600 gram çilek
  • 1 adet taze sıkılmış limon suyu
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1.5 su bardağı su

Yapılışı: Öncelikle toz şeker ve suyu derin bir tencereye aktarınız. Toz şeker eriyene kadar karıştırıp yaklaşık olarak 10 dakika kadar kaynatınız. Şurup kıvamına geldikten sonra ocaktan alıp, oda ısısında soğumaya bırakınız. Çileklerin sap kısımlarını temizleyip güzelce yıkayınız. Küçük parçalara bölüp blenderdan geçiriniz. Hazırlamış olduğunu çilek püresini taze sıkılmış limon suyu ve soğuyan şerbet ile karıştırınız. İsteğe göre içerisine ince çekilmiş çikolata parçaları ekleyebilirsiniz. Çilekli sorbe karışımı ağzı kapalı bir kaba koyunuz. Daha sonra -18 derecede muhafaza ediniz. Koyu ve yoğun bir kıvam alana kadar yarım saatte bir dondurma haline gelen kadar kaşık yardımı ile karıştırınız. Bu işlemi 6 sata boyunca uygulayınız. Daha sonra servis edebilirsiniz.

Sorbe dondurma tarifi uygulanırken hangi meyve ile yapılırsa yapılsın içerisine limon suyu eklenmelidir. Bunun miktarı ile lezzetine bakılarak belirlenir. Limon suyu ile meyvenin tadı daha da ön plana çıkar. Ayrıca meyvenin olgun olması gerekir. Olgunlaşmamış ham meyveden yapıldığında lezzetli olmamaktadır.

Sorbe Hangi Ülkenindir? Nereye Aittir?

İlk olarak Çin'de ortaya çıktığı varsayılan sorbe, asıl olarak İtalya'ya ait bir lezzettir. Daha sonra Fransa ve Portekiz'de üretilmeye başlamıştır. Türkiye'de sıklıkla tüketilen bu tatlı dünya genelinde popüler ve sıklıkla tüketilen bir tatlı çeşididir.

Yağ oranı sıfır olan sorbe içeçek,rejim yapan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilmektedir. Ayrıca gluten alerjisi olanlar, çölyak hastaları için de oldukça etkilidir. Süt ve süt ürünü içermeyen sorbe, laktoz alerjisi olanlar ve vegan beslenenler için ideal bir lezzettir.

Sorbe Dondurma Çeşitleri Nelerdir?

Oldukça lezzetli olan sorbenin farklı lezzetleri ve çeşitleri vardır. Karpuz sorbe, çilek, ahududu, kavun, böğürtlen, portakal gibi meyvelerin yanı sıra biberden sorbe bile yapılabilmektedir. Eğer ideal bir sorbe yapacaksanız içerisinde herhangi bir şekilde süt bulunmamaktadır. Dilediğiniz lezzeti deneyimlemek için yukarıdaki tarifi uygulayabilirsiniz.

  • sorbe
  • sorbe nedir
  • sorbe yapımı
  • sorbe nasıl yapılır
  • sorbe tarifi
  • evde sorbe tarifi
  • sorbe dondurma tarifi
  • sorbe hangi ülkenin
  • sorbe içecek
  • sorbe dondurma çeşitleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Aşırı Terlemeye Bitkisel Çözüm Önerileri