Sağlık 30 Ağustos 2021 - 14:33:33

Bitkisel Hayat Nedir? Komadan Farkı Nedir? Ne Kadar Sürer?

Bitkisel Hayat Nedir? Komadan Farkı Nedir? Ne Kadar Sürer?

Bitkisel hayat; komadan sonra hasta olan kişinin uyanık olmasına rağmen bilisel işlevlerini tamamen yitirmesi durumu olarak ifade edilmektedir.

Bitkisel Hayat Nedir, Ne Demek?

Hastanın bilinçsiz olması durumu olarak ifade edilen bitkisel hayat, hastanın kendisinin ve çevresinin farkında olmaması şeklinde ifade edilir. Belli dönemler hastanın gözleri açılır ve uyanık görülebilir. Vücudun belli kısımları hareket edebilir fakat bu sitem dışıdır. Vurma, diş gıcırdatma, esneme, yüz buruşturma, gülme gibi eylemler söz konusu olabilir. Hasta yüksek ses olduğunda refleks olarak irkilebilir. Ağrıdan kurtulmak için ayağını ya da bacağını çekebilir. Bitkisel hayatta refleks mümkün olabilen bir durumdur.

Beyin sapının sağlam kaldığı bir durum olarak tanımlayabileceğimiz bitkisel hayat, yaklaşık olarak 3 yıl içerisinde %75 oranda ölüme yol açmaktadır. Bitkisel hayat beyin ölümü olan bir durumdur. Hastanın solunumu normaldir. Uyarılara anlamlı bir yanıt yoktur. Ayrıca emirlere uyum da yoktur. Yutma olabilir ama çiğneme yoktur. İdrarı ve gaitayı tutamaz. İlerleyen zamanlarda bitkisel hayat kalıcı bir hale gelmektedir.

Bitkisel Hayat ve Komanın Farkı Nedir?

Dış uyarılara karşı tamamen kayıtsız olması durumu olan komada hastalar, hareket etmezler. Işığa ve sese tepki vermezler. Ağrı hissetmezler ve gözleri tamamen kapalıdır. Bu açıdan beyin ölümü ile oldukça farklıdır. Koma bilinç kaybı olarak da isimlendirilir.

Bitkisel hayat oldukça kronik bir tablodur. Bitkisel hayat geri dönüş ihtimali oldukça düşük olan bir durumdur. Komada ise hastanın ölümü de bilinçli olarak uyanma ihtimali da yüksektir. Bitkisel hayatta olan bir hasta uzun yıllar güzel bir şekilde bakıldığı taktirde yaşayabilmektedir. Komadaki bir hastanın beyin fonksiyonları azalmış ya da tamamen kaybolmuş olabilmektedir.

Bitkisel Hayat Ne Kadar Sürer?

Genel olarak komadaki hastalar birkaç hafta boyunca iyileşmedikleri zaman ölebilirler ya da bilinçleri tamamen kapanarak bitkisel hayata geçebilirler. Bitkisel hayat fiş çekme eylemi genel anlamda hastadan tamamen umut yitirildiği zaman gerçekleştirilir. Bazı hastaların 15 yıl sonra uyandığı söylenmektedir. Bitkisel hayattaki bir hastanın ne kadar bu şekilde kalacağı bilinmemektedir.

Beyin sapı ölümü gerçekleşmemiş olan bitkisel hayatta beslenme oldukça önemlidir. Eğer hastaya doğru ve iyi şekilde bakılırsa hasta uzun yıllar bu şekilde yaşamaya devam edebilmektedir. Dünya üzerinde bu tarz örnekler oldukça fazladır. Fakat hastanın geri dönmesi düşük bir ihtimaldir. Bazı hastalar bitkisel hayattan çıkma belirtileri vererek uyanabilirler.

Bitkisel Hayat Tedavisi Nasıl Olur? Beyin Ölümünden Farkı Nedir?

Oldukça özel bir durum olan bitkisel hayatta hastanın solunumu ve diğer organlarının fonksiyonları beynin kontrolündedir. Beyin ölümü henüz gerçekleşmemektedir. Bitkisel hayat beyin ölümü farkına baktığımızda beyin ölümünde makinelere bağlı bir yaşam söz konusudur. Bitkisel hayat tedavisi de uzman doktorların gözlemi ve uygulamaları ile sağlanmaktadır.

  • bitkisel hayat
  • bitkisel hayat nedir
  • bitkisel hayatta refleks
  • bitkisel hayat beyin ölümü
  • bitkisel hayat ve komanın farkı
  • bitkisel hayat geri dönüş
  • bitkisel hayat ne kadar sürer
  • bitkisel hayat fiş çekme
  • bitkisel hayatta beslenme
  • bitkisel hayat tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Tarçınlı Suyun Vücuda ve Cilde Faydaları Nelerdir? Tarifi Nedir?