Sağlık 10 Haziran 2021 - 11:40:29

Mas Sendromu Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Nedenleri

Mas Sendromu Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Nedenleri

Mas sendromu; bölgesel kas-iskelet sistemi ağrısı olarak bilinen, miyofasiyal ağrı sendromu şeklinde ifade edilen, iskelet kaslarının kronik ya da akut bir şekilde travma geçirmesine bağlı olarak meydana gelmektedir.

Mas Sendromu Nedir, Ne Demek?

Bir ya da birden fazla kas grubunda meydana gelen ağrı, batma, spazm, uyuşma, karıncalanma,çekilme ve sıkışma gibi semptomlar ile kendini belli eden mas sendromu, kronik bir şekilde ağrı yaşayan pek çok kişide rastlanılan bir hastalıktır. Hemen hemen her yaş grubunda meydana gelebilen bu hastalık, vücutta sırt, bel, kalça, omuz, kol ve bacaklarda meydana gelmektedir. Boyun ve bel fıtığı yanı sıra siyatik ağrılarla da karıştırılabilmektedir. Miyofasiyal ağrı sendromu vücutta kas dokusu bulunan her yerde meydana gelebilir. Sırt ve boyun bölgesinde meydana geldiği zaman üşüme ve terleme da oluşabilir. Ayrıca bacaklarda da üşüme söz konusu olur. Yüzde, kafada, saçlı deri bölgesinde de meydana gelebilmektedir.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalıkta ağrı en komplike belirtidir. Bazı durumlarda ağrı çok fazla şiddetlenir ve muayene yapılması bile çok güç hale gelebilir. Birden fazla kas grubunda ağrı oluşması söz konusudur. Ağrılar künt ya da sızı şeklinde görülebilir. Ayrıca bıçak saplanıyormuş gibi ağrılar da görülür. Miyofasiyal ağrı sendromu semptomları, ağrılardan dolayı hareket kısıtlaması, uyuşukluk, yorgunluk, mide bulantısı, baş dönmesi ve depresyon görülebilir. Mas hastalığının belirtileri şöyledir;

  • Kişinin vücudunda yoğun ağrı meydana gelir.
  • Sırttan kola doğru uzanan bir ağrı ve uyuşma söz konusu olabilir.
  • Nefes alırken göğüste batma olabilir. Mas kardiyoloji hastalıkları varmış hissi yaratabilir.
  • Kolda ya da bacakta uyuşma meydana gelir.
  • Hasta kendini sürekli yorgun ve halsiz hisseder. Kollarının çabuk yorulduğunu belirtir.

Miyofasiyal ağrı sendromu çoğunlukla başka hastalıklarla karıştırılmaktadır. Boyun fıtığı, bel fıtığı, siyatik ağrı, kemik erimesi ve kemik ağrısı, fibromiyoloji sendromu, karpal tünel sendromu, bazı sinir sıkışmaları, romatoid artrit, diz kireçlenmesi, kalça kireçlenmesi gibi pek çok hastalık ile karıştırılabilir. Miyofasiyal ağrı sendromuna ne iyi gelir diye baktığımızda ise genel olarak egzersizlerden yararlanıldığı gözlemlenmektedir.

Mas Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Bu hastalığın meydana gelmesinde birden fazla neden vardır. Kasa ani yüklenme ile akut incinme ve mikrotravma kaynaklı kronik zedelenmeler bu duruma neden olan ilk etkenler olarak sayılır. Bunlarla birlikte genetik faktörler, yorgunluk ve stres de diğer nedenler arasındadır. Oturma, ayakta durma ya da uyuma sırasında postural bozukluk sonrasında meydana gelebilir. Yapısal kaynaklanabilen bu durum aynı zamanda kişinin mesleği ile de ortaya çıkabilir. Vitamin ve mineral eksikliği nedeniyle de oluşabilen bu hastalığın ortaya çıkmasında B6, B12, folik asit eksikliği, mineral eksikliği, kalsiyum eksikliği ve demir eksikliği anemisi etkin bir rol almaktadır.

Mas Sendromu Tedavisi Nedir?

Genel olarak ilaç tedavisi, fizik tedavi ve enjeksiyon tedavisi gibi çeşitli yöntemler ile tedavi edilmektedir. Miyofasiyal ağrı sendromu egzersizleri ile ağrıların azaltılması sağlanmaktadır. Bununla birlikte yeterli kas gücünün oluşturulması sağlanır. Hastaya özel bir program ile duruş şeklinin düzeltilmesine yönelik bir uygulama sağlanır. Uygulana fiziksel tedavide masaj, elektrik stimülasyon (TENS), enterferans, lazer ve soğuk-sıcak kompres uygulanır. Bir başka tedavi yöntemi olarak lokal enjeksiyon tedavisi uygulanabilir. Mas sendromu öldürür mü diye baktığımızda doğru tedaviler ile iyileşme sağlanabilir.

  • miyofasiyal ağrı sendromu
  • mas sendromu
  • miyofasiyal ağrı sendromu nedir
  • miyofasiyal ağrı sendromu belirtileri
  • miyofasiyal ağrı sendromu semptomları
  • mas kardiyoloji
  • miyofasiyal ağrı sendromuna ne iyi gelir
  • mas sendromu nedenleri
  • mas sendromu tedavisi
  • miyofasiyal ağrı sendromu egzersizleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Down Sendromu Nedir, Ne Demek? Nedenleri ve Belirtileri