Anne sütü bir bebeğin gelişiminde en büyük temel besinlerden biridir. Yeni doğan bir bebeğin sağlıklı gelişmesi ve büyümesi için ortalama 2 yaşına kadar alması gerekmektedir. Bu durum anneleri zorlasa da bebeğin gelecekte sağlıklı bir yapıya sahip olmasının temel prensiplerinden biri olarak bilinmektedir.
Anne Sütü İçeriği Nedir?
Anne sütü bir bebeğin gelişiminde etkin rol oynayan besinlerden biridir. Özellikle ilk 6 ay boyunca bebeğin annenin sütü ile beslenmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. İçeriğinde bol miktarda protein içerir. Kemik ve kas dokusunun sağlıklı gelişmesi için annenin sütündeki proteine ihtiyaç duyulur. Bunun yanı sıra yağ ve laktoz içerir. Annenin beslenmesine göre sütünün daha faydalı ve doyurucu olduğu bilinmektedir.
Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?
- Bebek için temel besin kaynağıdır. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller bebeğin gelişiminde büyük rol oynar. Öncelikle bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren bir besin olarak bilinir. Bebeğin hastalıklara ve bakterilere karşı vücudunun direnç göstermesinde etkili olur.
- Bebeğin kemik dokusunun gelişiminde de yine bu sütün rolü bulunmaktadır. Protein bakımından zengin oluşu kas dokusunun güçlenmesini sağlar. Bebeğin beyinsel fonksiyonlarının da gelişmesine katkı sağlamaktadır.
- Bebeklerin ilk doğduğu andan itibaren bu süt ile beslenmesi bebeğin fiziksel olarak gelişmesine destek olduğu gibi ayrıca zihinsel olarak da gelişmesine yardımcı olur. İlerleyen yaşlarda ciddi hastalıkların meydana gelmesine de engel olan bir besindir. MS ve diğer kemik hastalıklarının yanı sıra kanser türlerinin de engellenmesine yardımcı olur.
Anne Sütünün Bebeğe Etkileri Nelerdir?
Anne sütü alan bebeklerde ishal, alerji ve solunum yolu hastalıkları gibi hastalıklarında önlenmesi için fayda gösterebilmektedir. 2 yaşına kadar emen çocuklarda genel olarak bağışıklık sistemi güçlü ve kemik yapısı sağlam olan bireyler yetiştirilmektedir. Annenin beslenmesine göre bebekte gaz sorunu meydana gelebilmektedir. Tek besin kaynağı bu süt olduğundan anne bu dönemde beslenmesine de özen göstermek zorundadır.
Anne Sütünün Özellikleri Nelerdir?
Bebeklerde beslenme için mutlaka tüketilmesi gereken besin olan anne sütü içeriği sayesinde bebeğin sağlıklı gelişmesine yardımcı olur. Emen bebeklerde zaman zaman süte karşı isteksizlik meydana gelebilir. Bu dönemlerde annenin beslenmesinde tükettiği besinlerden kaynaklanabilmektedir. Anne beslenirken bebeğinin annenin sütü ile beslenmesinden dolayı tükettiği gıdaların besin değerlerinin yüksek olmasına dikkat etmesi gerekir. Yapısı gereği bebeğin ilerleyen yaşlarda ki damak zevkinin de oluşmasına katkıda bulunur. Anne çok fazla tatlı gıdalar tükettiğinde sütünün de tadı daha tatlı olabilmektedir. Fakat anne çok fazla acı tükettiğinde ise sütün tadının daha da tatsız olabildiği bilinmektedir. Bu yüzden özellikle emzirme döneminde annenin de beslenmesine dikkat etmesi sağlıklı besinleri tüketerek bebeğin gelişimini düşünmesi gerekmektedir.