Sağlık 17 Şubat 2021 - 11:43:45

Sütleğen Otu Nedir, Ne Demek? Nerede Bulunur?

Sütleğen Otu Nedir, Ne Demek? Nerede Bulunur?

Bitkilerin insan vücudu üzerinde çok fazla etkisi bulunmaktadır. Bitki çayları olarak ya da bitkilerden yapılan salatalar vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olmaktadır. Sütleğen otu daha çok sütlüce adı ile bilinmektedir. Bu bitkinin kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Sütleğen Otu Nedir, Ne Demek?

Halk arasında zehirli bitkilerden biri olarak bilinen sütleğen otu dikkatli kullanılması gereken bir bitkidir. Bu bitki ağızdan direk olarak alınması önerilmez ve normal olarak kullanımında da çok fazla tercih edilmemektedir. Doğada kendiliğinden yetişebilen bitkiler arasında en çok bilinen ve görülen bitkilerden biri olan sütleğen bitkisi özellikle yaraların iyileştirilmesinde tercih edilmektedir. Bu bitkinin öz suyu oldukça zehirlidir. Kullanımında mutlaka bitki ile ilgili bilgisi olan kişiden yardım alınması gerekmektedir.

Sütleğen Otu Ne İşe Yarar?

Zehirli öz suyu sayesinde yaralarda meydana gelen bakterilerin temizliği için kullanılabilmektedir. Çiçekleri zehirli olan bu çiçek birçok işlemden geçirilerek yara tedavisinde tercih edilir. Ayrıştırma işlemi bitkinin yapısına hakim olan kişi tarafından yapılmalıdır. Bitkilerin çay halinde tüketilmesi günlük sıvı ihtiyacını karşılar. Fakat sütleğen bitkisi çay olarak tüketilmemesi önerilir. Bu bitki ayrıca hemoroid sorunu olan kişilerde hastalığın tedavisi için tercih edilmektedir. Ağızdan alınamadığından hemoroidli bölgeye pansuman yapılırken uygulanır ve hastalık tedavi edilebilir.

Sütleğen Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Zehirli otlar arasında yer alan bu bitki genel olarak yaralarda ve siğillerde kullanılmaktadır. Siğil üzerine bitkinin çiçeği sürüldüğünde kısa sürede siğilin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
  • Bitkinin çiçeklerinden elde edilen süt yaraların tedavisinde kullanılmaktadır. Öz suyu ayrıştırılmış olan sütleğen bitkisi dalak rahatsızlıklarında ve kabızlıkta tercih edilmektedir. Genel olarak bitki direk çay olarak tüketilmez. Mutlaka zehirli kısmının arındırılması gerekmektedir.
  • Sütleğen bitkisi ayrıca geçmişten günümüzü kadar balık avlamada kullanılmaktadır. Çiçek ve yaprakları ezilerek bir bez içerisine koyulur ve daha sonra balığın bol olduğu bölgeye bu bez atılır. Birkaç dakika sonra balıklar su yüzeyine çıkar. Bayılmış olan balıklar su altında oksijen kalmadığı için su yüzeyine çıkarak balık tutmaya yardımcı olmaktadır. Bitkinin içerisindeki zehir sudaki oksijenin tamamen tüketerek balıkların bayılmasına sebep olur.
Sütleğen Bitkisi Nerelerde Yetişir?

Doğada kendi başına yetişebilen bu bitki zehirli olduğu için son yıllarda özel bakım ile yetiştirilmektedir. Bitki ile ilgili bilgi sahibi olan kişi tarafından yetiştirilen sütleğen otu bazı işlemlerden geçerek alternatif tıp dalında kullanımı tercih edilmektedir. Sütleğen otunun yetiştirilmesi ve kullanıma hazır hale gelmesi için bitkinin öz suyundan arındırılmış olması gerekir. Hazır bir şekilde genellikle aktarlarda güvenilen yerlerden temin edilebilmektedir. Bu bitkinin kullanımı için yine bitkinin yapısını bilen birinden fayda almak en doğrusu olacaktır. Bilinçsiz kullanım sonunda kişinin hayatını kaybetmesi söz konusu olabilmektedir. Sütleğen bitkisi ayrıca cilt ile teması olmamalıdır. Cildi tahriş edebilir.

  • sütleğen otu
  • sütleğen bitkisi
  • sütleğen otu nedir
  • sütleğen otunun faydaları
Yorumlar
Feride Çaplı Sütleğen otu ne işe yarar? Nerelerde bulabilirim? Faydaları hakkında birçok yorum ve bilgi okudum. Ellerimin üzerinde siğiller çıktı. Bunun için kullanmak istiyorum. İlaçtan ziyade bitkisel çözümler daha da etkili olur diye düşünüyorum. cevapla
Mahmut İncir sütü sür geçer
Irmak Şenol Bende stres kaynaklı sedef hastalığı var. Aslında tedavi oluyorum ve baya iyileşme sağlandı ama tam geçmedi henüz. Sütleğen otu sedef için faydalı diye duymuştum. Bu amaç doğrultusundan nasıl kullanmam gerekiyor? Cilde mi uygulamak gerek yoksa çayını mı içmeliyim onu bilmiyorum. cevapla
yorum yaz
Asma Yaprağı Nedir? Faydaları, Özellikleri ve Zararları