Sağlık 07 Mart 2021 - 20:02:49

Gebelikte Yapılmaması Gereken Şeyler

Gebelikte Yapılmaması Gereken Şeyler

Kadınlar için oldukça özel bir dönem olan hamilelik süreci, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemli olduğundan yapılması sakıncalı olan ve olmayan pek çok alışkanlık bulunmaktadır.

Gebelikte Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Hamilelik yaklaşık olarak 40 hafta boyunca sürmektedir. Bu süreçte anne adayının sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve kendine, bebeğe zarar verecek her türlü şeyden uzak durması gerekmektedir. Hamilelik döneminde yapılmaması gerekenler oldukça fazladır. Öncelikle gebe kadınların bu dönem içerisinde alması gereken maksimum kilo 9-12 arasında olmalıdır. Bu nedenle aşırı tüketimden kaçınmak gerekir. Geleneksel olarak söylenen "iki canlı" anlayışından vazgeçip günlük en fazla 300 kalori alacak şekilde beslenmek gerekmektedir. Bunun yanı sıra yapılan bazı hareket ve sporlar da gebelik döneminde sorun yaratabilmektedir. İlk 3 ay boyunca sizi zorlayacak hareketlerden ve sporlardan uzak durmalısınız. Hamilelik döneminde yapılmaması gerekenlerden en önemlisi de sigara ve alkol kullanımıdır. Sigara ve alkol sadece annede değil bebekte de birtakım sağlık problemlerinde yol açabilmektedir. Bu nedenle gebelikte sigara ve alkolden tamamen uzak durulması gerekmektedir.

Hamileyken Nelere Dikkat Edilmeli?

Gebelik süresi boyunca içilen ve yenilen her şeye önem verilmelidir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde asitli içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. Asitli ve gazlı içecekler hem mideye zarar verir hem de kolay sindirilmezler. Bu nedenle kiloya neden olurlar. Eğer ki sağlıklı ve fit bir hamilelik istiyorsanız bu tarz içeceklerden uzak durmalısınız. Gebelik döneminde şekerli gıda tüketimine dikkat edilmelidir. Ölçülü miktarlarda şekerli gıda tüketmek herhangi bir soruna yol açmazken aşırı tüketimler bebek sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Yüksek şeker tüketimi bebeğin düşmesine ya da erken doğmasına neden olabilir. Ayrıca bebekte sarılık gibi durumlara da neden olabilir. Şekerin yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir başka husus kahve ve çay tüketimidir. Yüksek kafein bebeğin beyin gelişimini etkiler ve ileriki yaşlarda davranış bozukluğu gibi pek çok soruna yol açabilir. Ayrıca bebekte büyüme geriliğine de yol açabilir.

Hamilelikte Neler Yenmemelidir? Neler Yenmelidir?

Hamilelik döneminde sağlıklı beslenmek bu sürecin daha verimli atlatılmasını sağlamaktadır. Öncelikle işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Salam, sosis gibi besinlerdeki katkı maddeleri vücutta toksin oluşumuna neden olabilir. Bu da hem bebeğin hem de annenin sağlığını olumsuz etkiler. Fazla tuz tüketmek bu dönemde sorun olabilecek bir başka durumdur. Tuz vücutta su tuttuğundan ödeme ve şişkinliğe neden olur. Aynı zamanda tansiyonun yükselmesine neden olur. Bu da gebelik zehirlenmesine yol açabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde sağlıklı beslenilmelidir. Aşırı tuzlu ve aşırı şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.

Gebelik ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Genel olarak hamilelik döneminde yolculuğun sorun olduğu düşünülmektedir. Uzmanlar hamile kadınların son 4 haftaya kadar araba kullanabileceğini belirtmektedir. Emniyet kemerinin takılması mutlaka önemlidir. Havayolu ile seyahat edecek annelerin 26. hafta dolduğundan doktorundan onay alması gerekmektedir. Deniz yolu ile seyahatlerde ilk 3 ay bulantı ve kusma gibi problemler olduğundan dikkat edilmelidir. Gebelikte bilinen bir diğer yanlış ise cinsellikle alakalıdır. Eğer ki düşük tehlikesi ve kanama gibi problemler yoksa hamileliğin son 3 haftasına kadar cinsel ilişkiye girmenin bir sakıncası bulunmamaktadır. Hamilelikte orgazm olmanın erken doğuma neden olabileceği düşüncesinin yanlış olduğu söylenmektedir. Özel durumlarda doktorunuza danışabilirsiniz.

  • hamilelik döneminde yapılmaması gerekenler
  • gebelikte yapılmaması gerekenler
  • hamilelik dönemi
  • hamilelikte neler yenmemelidir
  • gebelik süresi
Yorumlar
Meltem Karabulut Gebelikte yapılması gereken aşılar ve alınmasına gereken vitaminler hakkında da bilgi almak istiyorum. Hamile olduğumu yeni öğrendim henüz 2 haftalıkmış. Doğuma kadar hangi testler yapılmalı ve nelere dikkat edilmeli bilmiyorum. İlk hamileliğim olduğundan çok heyecanlıyım. cevapla
Yağmur Akça 6 aylık hamileyim ve çok şükür hamileliğim çok rahat geçiyor. Midem hiç bulanmadı kendimi hiç halsiz hissetmedim ve her şey yolunda şuan. Gebelikte yenmesi gerekenler var bunları tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Vitamin ve minerali besinlerden almak en güzeli. Aşırı tüketmekten ziyade normal tüketmek gerekiyor. cevapla
yorum yaz
En Sağlıklı Tuz Hangisi? Sağlıklı Yaşam İçin Hangi Tuzu Kullanmalı?