Sağlık 23 Kasım 2021 - 12:23:08

Sigaranın Zararlarını Azaltmak İçin Ne Yapmalı?

Sigaranın Zararlarını Azaltmak İçin Ne Yapmalı?

Sigaranın zararları üzerine yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde; iç organlarımıza verdiği zararın yanı sıra cildimiz, saçımız, tırnaklarımız, gözlerimizde bu kimyasal içerikli maddeden çok ciddi bir şekilde etkilenerek yıpranmaktadır.

Sigaranın Zararları Nasıl Temizlenir?

Cilde, ciğerlere ve kalbe zararlı olan sigarayı bırakmak en iyisidir ama bırakmadan da sigaranın yan etkilerini bir miktar azaltmak mümkündür. Vücuttan nikotin temizleme için;

  • Dengeli beslenme bu konuda oldukça önemlidir. C vitamini bakımından zengin olan limon, sigaradan dolayı vücuda bulaşan toksinlerin temizlenmesini sağlar. Astım gibi solunum yolu hastalıklarında da kullanılabilir.
  • A vitamini bakımından zengin olan havuç, sigaranın cilde zararlarını azaltmaktadır. Cildin yenilenmesine katkı sağlar.
  • Vücudun hücre yapısının korunmasını sağlayan brokoli, aynı zamanda kansere karşı etkilidir. Sigaranın meydana getirdiği hücre tahribatının giderilmesini sağlamaktadır.
  • Zencefil ile sigara içme isteğinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Ciğerlerin genişlemesini sağlayan zencefil mukus tabakasına da etki eder. Daha rahat nefes almanızı sağlamaktadır. Dokularda kanser hücresi oluşmasını önler.
  • Kanser hücrelerinin yayılmasını önleyen yeşil çay, sigaradan kaynaklı olarak meydana gelen gırtlak kanserine karşı etkilidir.

Vücudun kendini yenileyen bir yapısı bulunmaktadır. Bu yapı sayesinde içmeyi bıraktıktan sonra vücut hemen kendini yenilemeye ve aldığı zararı telafi etmeye başlamaktadır. Vücudumuzun kendini yenileme çalışmalarına ise bazı öneriler ile katkıda bulunabiliriz. Sigaranın zararlarını azaltma yöntemleri bırakanların yanı sıra bırakamayan ancak bu zararları hafifletmek isteyenler de uygulamalıdır.

Sigaranın Zararları Nasıl Temizlenir?

Çok Sigara İçtikten Sonra Ne Yapılmalı?

Eğer bu zararlı maddeyi kullanıyor ve bırakamıyorsanız çok fazla sigara içiyorsanız, vücudunuzun bu durumdan daha az etkilenmesi için spor yapabilirsiniz. Spor yapan kişilerin spor esnasında nabızları yükselir. Yükselen nabız ile kalp daha çok kan pompalar ve bu durum kalp kaslarının gelişmesine neden olur. Gelişmiş kalp, kasları spor yapan kişinin dinlendiği zamanlarda daha az çalışarak daha çok kan pompalar ve bu da kişinin sağlığını olumlu etkiler.

Aynı zamanda sigarayı bırakan kişiler de spor yapmalıdır. Bıraktıktan sonra yapılan spor sonrasında bu zararlı maddenin vermiş olduğu zararları vücut daha hızlı bir şekilde atmaktadır. Özellikle tempolu yürüyüş ve koşu bu maddenin zararlarının azalması için büyük etki göstermektedir.

Gün içerisinde çok sigara içiyorsanız bazı besinleri tüketerek zararlı etkilerin azalmasını sağlayabilirsiniz. Yoğurt nikotini temizler mi diye sık sık sorulmaktadır. Yoğurt vücudu arındırırken aynı zamanda sigarayı bırakmaya da yardımcı olur.

Sigaranın Zararlarını Azaltmak İçin Öneriler

Bu zararlı madde içildiğinde en çok etkilenen organlardan biri akciğerdir. Nefes almamıza yardımcı olan akciğer, kendini yenileme özelliğine sahiptir. Fakat bunun için sigaranın bırakılması ya da sigaranın zararlarını azaltan kür gibi uygulamalardan destek alınması gerekir. Aksi durumda akciğer kendini yenileyemez ve bu da solunum hastalıkları yanı sıra vücutta pek çok semptoma sebep olur.

Sigarayı bırakmak ve zararlarını azaltmak için sizlere ilk olarak karabaş otu çayından bahsedebiliriz. 1 bardak kaynamış suyun içerisine 7 adet karabaş otunu atınız. Bu şekilde biraz kaynaıp, demlenmesini bekleyiniz. Ilık hale geldiğinde süzünüz ve canınız her sigara istediğinde 1 yudum içiniz.

Bir başka kür olarak kekik çayından bahsedebiliriz. Kaynamış 1 bardak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kuru kekik atınız. Daha sonra demlenmesini bekleyiniz. Ilık hale gelince süzerek tüketiniz. Dilediğiniz gibi tüketerek sigara isteğinizi azaltabilirsiniz.

Sigaranın Zararlarını Azaltan Besinler Nelerdir?

Eğer sigarayı bırakamıyorsanız ve zararlarını azaltmak istiyorsanız, sigaranın zararlarına karşı şifalı bitkilerden yararlanabilirsiniz. Akciğer temizleme kürleri arasında elma hoşafı kullanılabilir. Bunun için en az bir ay yatmadan önce taze yapılmış elma hoşafı içilmelidir.

Akciğerlerin temizlenmesi için bir diğer yararlı tarif ise keçiboynuzu kürüdür. Yine her gün akşam yatmadan önce 7 ila 8 keçiboynuzunu suda kaynatıp daha sonra suyunu süzerek ılımaya bırakılmalıdır. Akşamları yatmadan önce bu su içilirse akciğerlerin temizlenme hızı artmaktadır.

Bu şifalı bitkilerin yanı sıra temiz oksijende akciğer temizliği için önemlidir. Oksijen ne kadar kaliteli olursa organlara o kadar kaliteli kan pompalanır. Şehrin kirli havasından sonra bol oksijenli bir ortama girildiğinde insanların başı ağrıyabilmektedir. Bu vücuda temiz oksijenin girdiğinin göstergesidir. Temiz hava ile vücut daha iyi çalışacak ve sigaranın zararları ile daha iyi mücadele edebilecektir.

Sigaranın Zararları Azaltmak İçin Neler Yemeliyiz?

Sigara kullanıyor birde üzerine dengesiz besleniyorsanız o zaman zararı vücuda daha çok yansımaktadır. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeterli bir şekilde almanız sigaranın zararlarını azaltmak için etkili olacaktır. Çünkü güçlü olan bağışıklık sistemi bu zararlı madde içerisinde bulunan yabancı maddelere karşı daha güçlü direnç göstermektedir.

Sigaranın zararlarını en aza indirmek için özellikle meyve tüketimine önem verilmelidir. Meyveleri aç karnına tüketmek alınması hedeflenen vitaminlerin daha yüksek düzeylerde alınmasını sağlamakta ve böylelikle insanların vitamin ihtiyaçları daha iyi karşılanabilmektedir.

  • sigara
  • sigaranın zararları
  • sigaranın zararlarını azaltmak için
  • sigaranın zararlarını temizleme
Yorumlar
Arife Yağcı Sigara vücuduma çok zarar veriyor. Nefes almakta güçlük çekiyorum. Ne yapmam gerekiyor? cevapla
Hatice Kavuk Sigaranın zararları nasıl giderilir? Sigara bırakmayı denedim ama bir türlü olmuyor. En azından zararlarını azaltayım diyorum. Bunun için bir yöntem var mı? Zararları gidermek için doğal ve bitkisel nelerdir? Sigaranın zararlarını ne azaltır? cevapla
yorum yaz
Mezolifting Nedir? Faydaları, Zararları ve Fiyatı