Yaşam 28 Haziran 2021 - 11:42:19

Yaz Aylarında Beslenme Nasıl Olmalıdır? Ne Kadar Su İçmeliyiz?

Yaz Aylarında Beslenme Nasıl Olmalıdır? Ne Kadar Su İçmeliyiz?

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte artan hava sıcaklığı ve nem, metabolizmanın işleyiş şeklinde birtakım değişiklikler meydana getirir. Sıcaklığın etkisi ile birlikte vücutta artan sıvı kaybı, mineral eksikliği meydana getirdiği için yaz aylarında beslenme konusunda dikkatli olunmalıdır. Yazımızın detayında sıcak havalarda beslenme konusuna dair her şeyi bulabilirsiniz.

Yaz Aylarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Genel olarak hava sıcaklıklarının artması ile birlikte yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, koroner kalp hastalıkları daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni, metabolizmanın artan vücut ısısına uyum sağlamaya çalışmasıdır. Ayrıca terlemeye bağlı olarak görülen sıvı kaybı, bulantı, bayılma, baş dönmesi gibi etkilere neden olabilmektedir. Kronik hastalığı olan kişiler sıcak havalara daha duyarlı olduğu için beslenme konusunda dikkatli olmalıdırlar. Yaz aylarında beslenme yeterli ve dengeli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Yazın sağlıklı beslenme önerileri için şunları belirtebiliriz:

  • Yaz aylarında meydana gelen ani kan şekeri düşmelerini önlemek için ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar yapılmalıdır. bununla birlikte kan şekerinin dengede kalmasını sağlamak için tahıl ekmeklerş tüketilmelidir. Tatlı besinlerden ve şekerlemelerden uzak durulması gerekir.
  • Ödem ve tansiyon sorunu olmaması için hem tuzdan hem de tuzlu gıdalardan uzak durulması gerekir.
  • Salata tüketirken yağlı soslar değil, limon, sirke ve az miktarda zeytinyağı ekleyiniz.
  • Etleri kızartmak yerine buğulama ya da ızgara yöntemlerini deneyiniz. Haftada 2 defa kırmızı et tüketiniz. Diğer günler balık, tavuk ya da hindi eti tüketebilirsiniz.
  • Sebze tüketimine özen gösteriniz. Sebzeleri kızartmak yerine yemek şeklinde yiyiniz. Ayrıca meyve tüketimi de önemlidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi sağlanmalıdır. Bu şekilde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlanabilir.
  • Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin, taze sebzeler olmalıdır. Kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ya da ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilebilir.
  • Kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine ve düşmesine neden olan şeylerden kaçınınız. Peki yazın ne yenilir? Basit karbonhidratları tüketmeyiniz. Lifli besinlere önem veriniz.

Yaz mevsimi ve beslenme detayları sağlığı korumak için önemlidir. Özellikle kronik hastalıklarınız varsa ve ilaç kullanıyorsanız sıcak havalarda ne yediğinize dikkat etmelisiniz.

Yaz Aylarında Ne Kadar Su İçmeliyiz?

Vücudumuzdan idrar ve terleme yolu ile su atmaktayız. Yaz aylarında sıcak ve nemli hava etkisi ile diğer mevsimlere göre daha fazla terleme yaşadığımızdan vücudumuzdan fazla sıvı atılması söz konusu. Bu durm beraberinde mineral eksikliği getirerek birtakım sağlık problemlerine yol açar. Bir kişinin ihtiyacı olan su kiloya göre su içme tablosunda gösterilmektedir. Fakat yaz aylarında normalden biraz daha fazla su içilmesi tavsiye edilir. Normal bir vücutta günlük yaklaşık olarak vücuttan 2,5 litre su kaybı olur. Yaz aylarında bu daha da artabilir. Bundan dolayı ortalama 2 litre su içilmelidir. Ayrıca güneş altında fazla kaldıysanız 2.5 litre su içmek gereklidir. Su içmek için susamayı beklemeyiniz. Kış aylarında sıvı kaybı daha az olduğundan su tüketimi farklıdır. Fakat yazın bu duruma mutlaka dikkat etmelisiniz.

Kadınlar için günlük su ihtiyacı ortalama iki litre iken erkeklerde bu 2,5 litredir. Ayrıca egzersiz yapıyorsanız normal içmeniz gereken sudan 1-2 bardak daha fazlasını tüketmelisiniz. Yaklaşık 3 litre maksimum su ihtiyacıdır.

Sıcak Havalarda Ne Yenir?

Sağlıklı bir yaşam için sıcak havada yenilecek yemekler hakkında bilgi verecek olursak eğer;

  • Aşırı yağlı ve şekerli besinler yenmemelidir. Akdeniz diyeti uygulamak yaz mevsiminde beslenme için oldukça sağlıklıdır. Bu havalarda balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata ile beslenmek en ideal olanıdır.
  • Akşam yemeklerini ok geç saate bırakmayınız. Eğer yemeği geç saate bırakırsanız daha fazla acıkırsınız ve bu da sağlıksız beslenmeye neden olur. Akşam yemeği öncesinde peynir ve salata ya da 10 tane fındık ile kuru kayısı veya ayran ve grisini, 1 dilim ekmek ve peynir gibi atıştırmalıklardan destek alıp sonrasında akşam yemeğinde sadece başlangıç yemeği ile salata ya da başlanış ile ana yemeği yemek sağlıklı olacaktır. Bu şekilde aşırı tüketmemiş olursunuz.
  • Yaz aylarında hafif tatlılar tercih edilmelidir. Dondurma, meyveli tatlılar, sorbe yenebilir.
  • Kremalı ve mayonezli yiyecekler mutlaka uzak durunuz. Sindirimi zor olan bu besinlerin yanı sıra hamur işleri ve şerbetli tatlılar da tercih edilmemelidir.

Vücutta sodyum potasyum ve magnezyum üçlüsü sıvı-elektrolit dengesini sağlamaktadır. Bunun için meyve sebze, peynir, yoğurt ayran cacık gibi besinleri her gün tüketmeye özen gösteriniz. Kalori değeri yüksek olmayan soğuk yaz yemekleri de yazı beslenme önerileri arasında sayılabilmektedir.

  • yaz aylarında beslenme
  • yaz aylarında beslenme nasıl olmalı
  • yazın sağlıklı beslenme
  • yazın ne yenir
  • yaz mevsimi ve beslenme
  • yaz aylarında ne kadar su içmeliyiz
  • kiloya göre su içme tablosu
  • sıcak havalarda ne yenir
  • sıcak havadan yenilecek yemekler
  • yaz mevsiminde beslenme
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Ceviz Kabuğunun Dişe Faydaları Nelerdir? Ceviz Kabuğu ile Dişleri Fırçalama ve Beyazlatma