Sağlık 07 Mart 2021 - 16:10:48

Hamilelikte İçilmesi Gereken Çaylar

Hamilelikte İçilmesi Gereken Çaylar

Hamilelik dönemi, hem anne hem de bebeği için oldukça özeldir ve bu dönem içerisinde tüketilen her şeyin özenle seçilmesi gerekmektedir.

Hamilelik Döneminde Bitki Çayı İçilir mi?

Gebelik döneminde beslenme normal koşullara göre daha fazla önemlidir. Bu dönemde anne adayı hem kendine hem de bebeğine sağlıklı bakmalıdır. Genel olarak hamilelikte ilaç kullanmak sakıncalı olmaktadır. Ancak doktor onayı ile ilaç kullanımı sağlanabilmektedir. Aynı zamanda bitki çayları da bu dönemde faydalı olmaktadır. Fakat bu her bitki çayı için geçerli değildir. Bazı bitki çayları faydalı olabilirken bazıları düşük riskine neden olabilir. Hamilelikte bitki çayı içilebilir fakat bu içilen çaya göre değişkenlik göstermektedir. Anne adayının bu konuda bilinçli olması gerekmektedir.

Hamilelikte Hangi Çaylar İçilir?

Hamilelik döneminde vücutta bazı hormonal değişmeler meydana gelmektedir. Bu değişmeler mide bulantısı, hazımsızlık gibi pek çok sorunu beraberinde getirmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde bitki çayları bu dönemde çok faydalı olabilmektedir. Hamilelikte zararlı olmayan bitki çayları siyah çay(demli olmamalı), rezene, limon çayı, nane, zencefil, ıhlamur, papatya, kuşburnu, turunç, elma, portakal gibi bitki çayları tüketilebilmektedir. Bu bitki çayları gebelik döneminde sıkça karşılaşılan kusma, halsizlik ve bulantı gibi problemlerin önlenmesi ve iyileşmesine destek olmaktadır. Fakat tüketimine dikkat edilmelidir. Bu bitki çayları her ne kadar faydalı ve yararlı olsalar da aşırı tüketildiği zaman vücutta birtakım yan etkilerde neden olabilmektedir. Rezene, ısırgan ve papatya çayları emzirme döneminde de tercih edilen çaylardır. Çünkü sütü artırıcı etkisi olduğu söylenmektedir. Yeşil çayın tüketimi bazı uzmanlar tarafından riskli görülürken bazıları tarafından sorun arz etmemektedir. Çünkü folik asit emilimini kısıtladığı düşünülmektedir. Bu sebepten ötürü günde sadece 1 fincan kadar içilmesi gerektiği belirtilmektedir. Her ihtimale karşı bitki çayı kullanmadan önce doktora danışmakta fayda vardır.

Hamilelikte Bitki Çayları Zararlı mı?

Bitki çayları normal gündelik hayatta pek çok amaç için tüketiliyor olsa da hamilelik döneminde biraz daha dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Gebelikte içilmemesi gereken bitki çayları bulunmaktadır. Bunlar biberiye, fesleğen, ahududu, meyan kökü, karahindiba, anason, ebegümeci, lavanta, yaban mersini, melek otu, kedi otu, karanfil, safran, barut ağacı kabuğu, kanarya otu, ökseotu, tarçın, kimyon, yasemin, melisa yaprağı, oğul otu, sinameki, aloe vera, keten tohumu, civanperçemi gibi bitki çayları bu dönem içerisinde zararlı olabilmektedir. Bebeğin düşmesine neden olabilen bu çayların tüketilmemesi gerekmektedir. Rahim kasılmasına neden olan bu çaylar erken doğumu da tetikleyebilmektedir. Her bitki çayı zararlı olmamakla birlikte, saydıklarımızın haricinde zararlı olan doğal çaylar da bulunmaktadır.

Hamilelikte Bitki Çayı Kullanımı ve Tüketimi Nasıl Olmalı?

Özel bir süreç olan hamilelik döneminde bitki çayı kullanımından önce mutlaka doktorunuza danışınız. Bu dönem içerisinde ne sağlıklı olanı bitki çayı tüketmemektir. Fakat bazı özel durumlar yaşandığında doktor onayı ile günde en fazla iki fincan olacak şekilde hamileliğe faydalı olarak belirtilen bitki çaylarında tüketilebilmektedir. Kullanımı ve tüketimi konusunda önerilen miktarların dışına çıkmayınız.

  • hamilelik döneminde bitki çayı
  • hamilelikte bitki çayı kullanımı
  • gebelikte içilmemesi gereken bitki çayları
Yorumlar
Selin Bozkurt Arkadaşlar kendimi çok halsiz hissediyorum. Gebeliğimin 6. ayındayım. Doktor kan değerlerimin biraz düşük olduğunu söyledi ve önlem aldı. Ama bitkisel yöntemlerle de neler yapabilirim onu öğrenmek istiyorum. Hangi bitki çayları gebelikte faydalı olur? cevapla
Aylin Sarıçam Ben doğum yapalı yaklaşık oalrak 1 ay oldu. Açıkçası ben rahat bir hamilelik geçirdim. Hamilelikte içilmemesi gereken bitkiler var bunlara dikkat etmek önemli. Ayrıca doktora sormadan herhangi bir bitki çayının içilmemesini öneririm. Çünkü herkesin vücudu aynı değil. cevapla
yorum yaz
Semiz Otunun Faydaları ve Zararları