Sağlık 25 Temmuz 2021 - 17:31:55

Lejyoner Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır? Korunma Önlemleri Nelerdir?

Lejyoner Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır? Korunma Önlemleri Nelerdir?

Lejyoner hastalığı; Legionella bakterisinden kaynaklanan bir tür akciğer hastalığıdır. Lejyoner hastalığı klima, havalandırma sistemleri, jakuzili havuz gibi sistemler ile bulaşma gösteren ve ölüm gibi sonuçlara yol açabilen ciddi bir pnömöni hastalığıdır.

Lejyoner Hastalığı Nedir? Tarihçesi Nedir?

Ciddi bir akciğer enfeksiyonu olarak tanımlanan lejyoner hastalığı; genel olarak solunum yolu ile vücuda alınan bakteri sonrasında gelişen, kronik hastalığı olan, bağışıklığı güçsüz olan ve sigara kullanan kişileri etkileyen bir rahatsızlıktır. Legionella bakteri herkesi hasta etmemektedir. Genel olarak riskli gruptaki kişileri etkilemektedir. Yüksek ateş, titreme, baş ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomlar ile kendini gösteren bu hastalık çoğunlukla antibiyotikler ile tedavi edilmektedir. Enfeksiyon sonrasında 2-10 gün içerisinde semptomların görülmeye başladığı lejoner hastalığı tarihçesine baktığımızda ilk kez 1976 yılında Amerikan lejyonerlerinin katıldığı bir toplantıda görüldüğü belirtilmektedir. 29 kişinin hayatını kaybettiği bu salgın net olarak 1977 yılında tanımlanmıştır.

Lejyoner Hastalığı Nasıl Bulaşır? Lejyoner Hangi Hastalık Grubundadır?

Legionella pneumophila bakterinin enfekte olması bulaşan lejyoner hastalığı bulaşma nedeni, ortak kullanım alanlarındaki klimalar, sıcak su havuzları ya da duş gibi yerlerde üreyen, solunum yolu ile vücuda giren bakterilerdir. İnsandan insana bulaşmayan bu rahatsızlık temas ile yayılım göstermemektedir. En çok klima aracılığı ile bulaştığı için klima hastalığı olarak da tanımlanır. Klimalarda yer alan nemli ortamlar bu bakterinin üremesi için çok elverişlidir. Bundan dolayı periyodik olarak bakımlarının yapılması ve Lejyonella temizliği uygulanması gerekmektedir. Bu bakteri kaynaklı rahatsızlık bir akciğer hastalığıdır. Bir çeşit zatürre olarak tanımlanır.

Lejyoner Hastalığı Korunma Önlemleri Nelerdir?

Çoğunlukla su dağıtım sistemleri, havuzlar, kaplıcalar, klimalar, ortak duş alanları bakterinin bulaşması ve hastalığın yayılması için oldukça elverişlidir. Lejyoner hastalığı korunma yöntemleri kapsamında bu tarz yerlerin etkili bir şekilde temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir. Kişisel olarak lejyoner hastalığı nasıl önlenir diye merak ediyorsanız sigaradan uzak durmalısınız. Sigara içen kişiler bakteriye maruz kaldığı zaman direkt hasta olabilmektedir. Bağışıklığı güçsüzleştiren sigara aynı zamanda virüsün kolay yayılmasına da neden olur.

Lejyoner Hastalığı Tanısı ve Tedavisi

Genel olarak lejyoner hastalığının tanısı diğer akciğer hastalıkları ile aynıdır. Hastalığın varlığında şüphe duyulduğu zaman idrar testi ile legionella antijenlerine bakılır. Bunun yanı sıra bazı testlerden ve görüntüleme tekniklerinden de yararlanılır. Kan testleri yapılabilir. Akciğer grafisine bakılır. Bilgisayarlı tomografi de çekilebilir. Lejyoner hastalığı tedavisi hastanede gerçekleştirilir. Genel olarak antibiyotik ilaçlar verilir ve oksijen desteği sağlanır. Hasta iyi olmaya başladığı zaman hastaneden çıkar ve evde ağız yolu ile antibiyotiğe devam eder. Tedavi sürecinde sigara içilmemeli, alkol tüketilmemelidir. İstirahat edilmeli ve bol sıvı alınmalıdır.

  • lejyoner hastalığı
  • lejyoner hastalığı nedir
  • lejyoner hastalığı tarihçesi
  • lejyoner hastalığı nasıl bulaşır
  • lejyoner hangi hastalık grubunda
  • lejyoner hastalığı bulaşma nedeni
  • lejyonella temizliği
  • lejyoner hastalığı korunma önlemleri
  • lejyoner hastalığı korunma yöntemleri
  • lejyoner hastalığı nasıl önlenir
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Karın Yağlarını Yakan Diyet Nedir? Karın Yağlarını Hızlı Eritme Yöntemleri Nelerdir?