Hoş kokusu ile bildiğimiz lavanta çiçeklerinden, tohumundan ve yağından elde edilen lavanta sabunu; ferahlatıcı etkiye sahip, uyarıcı ve güzel kokulu bir sabun türüdür. Doğal lavanta sabununun faydalarına değineceğimiz bu yazımızda aynı zamanda nasıl yapıldığı ve kullanıldığı hakkında da bilgi vereceğiz.
Lavanta Sabunu Faydaları Nelerdir?
Genel olarak hassas ve yağlı ciltler için etkili olan lavanta sabunu; ciltte çeşitli sebeplerden ötürü meydana gelen akne ve sivilcelerin giderilmesini sağlar. Cilt temizliği için tavsiye edilen ve kullanılan ürünlerden biri olan lavanta sabunu, vücudun yağ dengesini korur ve dengeler. Cildin daha doğal ve sağlıklı durmasını sağlar. Bu sabunun içerisinde lavanta yağı ve zeytinyağı bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde cildi rahatlatır ve arındırır.
Lavanta sabunu; hücre yenileyici özelliği sayesinde, cilt üzerinde ölü derilerin arınmasını sağlarken aynı zamanda yeni hücre oluşumuna da destek olur. Cildi besleyen ve yaşlanma belirtilerini gideren anti-aging etkisi bulunmaktadır.
Antiseptik özelliği sayesince cilt üzerindeki bakterileri gideren lavanta sabunu, aynı zamanda saç derisi için de etkilidir. Şaçtaki bit ve sirke problemi için birebir etki göstermektedir. Lavanta sabunu vücuda faydaları bakımından hem cilt hem de saç derisi üzerinde etkilidir. Ciltteki tahriş olan bölgelerin onarılmasını iyileştirilmesini sağlarken aynı zamanda saç derisini besler ve yeni saç oluşumuna etki eder. Saç dökülmesi problemlerini de giderdiği belirtilmektedir. Lavanta sabununun rahatlatıcı etkisi vardır. Vücudunuzda masaj şeklinde sürüp, ılık su ile durularsanız daha parlak bir cilde sahip olurken aynı zamanda yatıştırıcı etkisinde de yararlanabilirsiniz. Ciltte doğal nemlendirme etkisi meydana getirir ve kuruluk, çatlama gibi sorunları önler.
Lavanta Sabunu Nasıl Yapılır?
Genel olarak lavantalı sabun yapımında, lavanta bitkisinin damıtılması ile elde edilen doğal lavanta yağı kullanılmaktadır. Bu yağı yapmak için kullanacağınız malzemeler; 210 ml. zeytinyağı, 30 gram kostik soda, 65 ml saf su, lavanta yağı ve taze ya da kurutulmuş lavanta çiçeği gereklidir. Kostik soda oldukça tehlikeli bir madde olduğunda tarifi uygularken gözlerinize koruyucu ve ellerinize eldiven takınız.
Doğal lavanta sabunu yapmak için öncelikle bir kabın içerisine lavanta çiçeklerini yerleştiriniz. Daha sonra cam kaseyi lavaboya yerleştirip içerisine kostik soda ve suyu ekleyiniz. Etrafa sıçramaması için karıştırarak ekleyiniz. Bu iki madde tepkimeye girdiğinden bir süre soğumasını bekleyiniz. Bu işlemi sağlığınız için hava alan bir yerde yapmanız gerekir. Yağı bir tencereye koyup ısıtınız. Yağın sıcaklığı 40 dereceye geldiğinde yavaş bir şekilde kostik sodanın içerisine ekleyiniz. Koyu jel bir kıvama gelene karıştırmaya devam ediniz. Daha sonra karışımı çiçekleri koyduğunuz kaba dökünüz. Üzerine lavanta çiçeği ekleyiniz. Üzerine bir havlu örtüp sabun hale gelene kadar bekletiniz. Bu süre yaklaşık olarak 12-24 saattir. Soğuma tam anlamı ile gerçekleşince kaptan çıkartınız. Temiz ve kuru bir yerde bekletip sertleşmesi için 1,5-2 ay bekleyiniz. Sonrasında kullanabilirsiniz.
Lavanta Sabunu Nasıl Kullanılır?
Eğer cildinize kullanacaksanız köpürterek yüzünüze sürüp 1-2 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkayınız. Daha sonra cildinizi kurulayınız. Eğer ki kullandığınız bir nemlendirici krem varsa sürebilirsiniz. Her gün düzenli olarak kullandığınızda gözeneklerin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Saçlarınız için de duş sırasında normal bir şekilde yıkama sağlayabilirsiniz. Lavanta sabunu saç dökülmesi için etkili olan bir üründür. Saçlarınızın gür ve hacimli durması için kullanım sağlayabilirsiniz.
Lavanta Sabunu Kullanalar ve Fiyatı
Sivilce ve akne problemlerinden kurtulmak için sıklıkla kullanılan lavanta sabununun fiyatı oldukça uygundur. Dilerseniz doğal içerikli ürünlerden internet üzerinden sipariş verebilir ya da aktarlardan satın alabilirsiniz. Eğer cildiniz çok hassassa alerjik reaksiyonlardan kaçınmak için öncelikle ufak bir bölgede deneyiniz. Bunun yanı sıra cilt ve saç problemleriniz bu sabunu kullanmadan önce nedenleri için uzman bir doktora başvurunuz.