Sağlık 03 Aralık 2021 - 08:49:59

Yaşa Göre Tansiyon ve Nabız Değerleri Ne Olmalı?

Yaşa Göre Tansiyon ve Nabız Değerleri Ne Olmalı?

Yaşa göre nabız; kişiye göre farklılık gösterirken, genel anlamda belirli aralıklara içerisinde seyreden ve sağlık hakkında bilgi veren değerler oarak nitelendirilmektedir.

Tansiyon ve Nabız Değerleri Nasıl Hesaplanır?

Günlük yaşantımız içerisinde nabız ve tansiyon değerlerimiz son derece yüksek önem taşımaktadır. Ani rahatsızlıklar ve hastalıkların ortaya çıkmaması için bu değerleri normalin dışına çıkaran etmenlerden uzak durmak gerekirken buna ek olarak sürekli kontrol edilmesi de gerekebilmektedir.

Nabız kalbin 1 dakika içerisinde kaç kez kasıldığını gösteren, ritmik ve dolgun vuruşlardır.

Nabzı normal değerlere getirmek için kullanılabilecek basit yöntemler ve cihazlar bulunmaktadır. Her yaştan insanın kullanabildiği bu cihazlar mevcut değerleri verirken, bu cihazları alarak kullanan kişilerin olması gereken optimum değerleri bilmesi doğru bir şekilde yorumlaması son derece büyük önem taşımaktadır.

Tansiyon değerleri ve nabız değerleri yaşın da etkisi altında değişmektedir. Bu sebeple her yaş için en uygun değerler farklı biçimde hesaplanmaktadır. Kalbin kasılıp, gevşeyerek kan damarlarına kuvvet uygulaması tansiyon değerlerini ortaya çıkarmaktadır. Kalp her kasıldığında önce aort damarına daha sonra ise diğer damarlara basınç uygular. Elastik bir yapıya sahip olan damarlar ise bu sırada genişler ve daralırlar.

Yaşa Göre Tansiyon Değerleri Kaç Olmalı?

Tansiyon değerlerini ölçmek için öncelikle olması gereken aralığın saptanması gerekmektedir. Bu şekilde doğru bir ölçüm gerçekleştirilebilmektedir. Tansiyon değeri sıklıkla değiştiğinden sürekli olarak ölçülebilen ve yorumlanan değerler arasında yer almaktadır. Yaşa göre tansiyon değerleri;

  • Bebeklerde 90 - 60 mmHg
  • 1 - 10 yaş arasında 100 - 70 mmHg
  • 10 - 18 yaş arasında 110 - 73 mmHg
  • 18 - 35 yaş arasında 120 - 75 mmHg
  • 35 - 50 yaş arasında 130 - 80 mmHg
  • 50 - 70 yaş arasında 140 - 85 mmHg
  • 70 - 90 yaş arasında 150 - 87 mmHg seviyesinde olmalıdır.

Yaşa göre tansiyon değerleri bu değerlerin dışındaysa doğal yollar ile müdahale edilerek olması gereken aralığa indirgenmektedir.

Günlük yaşantımız içerisinde nabız ve tansiyon değerlerimiz son derece yüksek önem taşımaktadır. Ani rahatsızlıklar ve hastalıkların ortaya çıkmaması için bu değerleri normalin dışına çıkaran etmenlerden uzak durmak gerekirken buna ek olarak sürekli kontrol edilmesi de gerekebilmektedir.

Yaşa Göre Nabız Değerleri Kaç Olmalı?

Kalp atışımızın dakikada kaç kere gerçekleştiği nabız olarak tanımlanırken bu değer kişilerin vücudunun sağlığı hakkında bilgi sahibi olması konusunda çok önemlidir. Bu değer de tansiyon gibi yaşa göre değişiklik göstermektedir. Nabız değerleri rahatlıkla el ile ölçülebilmektedir. Aynı zamanda artık akıllı telefonlar da bu işlemi gerçekleştirirken özel cihazlar da bu işlemi gerçekleştirebilir. Yaşa göre nabız değerlerinin;

  • 0 - 1 yaş arası insanlarda nabız değeri 120 - 140 arası,
  • 1 - 3 yaş arası insanlarda nabız değeri 90 - 120 arası,
  • 3 - 7 yaş arası insanlarda nabız değeri 90 - 100 arası,
  • 7 - 20 yaş arası insanlarda nabız değeri 80 - 90 arası,
  • 20 yaşını aşmış insanlarda nabız değeri 60 - 80 arası olmalı gerekir.

Yaşa göre nabız değerleri insan sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenler yükselmesi veya düşmesi durumunda mutlaka önlem alınmalıdır.

Nabız Kaç Olursa Tehlikelidir?

Sağlık hakkında önemli bigiler veren nabız değerleri, eğer belirtilen seviyeden yüksek ya da düşük olursa sağlık açısından sorun oluşturmaktadır. Nabzın düşürmesi durumunda baş dönmesi, halsizlik gibi semptomlar baş gösterirken, yükselmesi durumunda ise nefes darlığı, göğüs ağrısı, bayılma baş dönmesi söz konusu olabilir.

Tansiyon değeri çok yüksek çıkan kişiler mevcut şartlarda tansiyonlarını düşürmek için bazı yöntemler deneyebilirler.. Başı soğuk su ile yıkamak tansiyonun düşmesinde en etkili yöntemlerden birisidir. Buna ek olarak en kolay yöntemlerden bir diğeri olarak limon da kullanılabilmektedir. Asidik yapısı ile birlikte tansiyonun düşmesinde son derece etkili olmaktadır.

Tansiyonu yükseltmek için yapılabilecek işlemler daha kısıtlı seviyelerdedir. Bu aşamada tansiyonu düşen kişilerin vücutlarına tuz almaları en doğru yöntemlerden birisidir. Ülkemizde genellikle bu rahatsızlığı yaşayan kişilere tuzlu ayran ikram edilirken bu seçenek oldukça etkili ve doğrudur. Tuzlu diğer içecekler arasından bazıları da bu amaçla kullanılabilmektedir.

Kalp Krizinde Nabız Kaç Olur?

Nabzın yükselmesi demek kalp krizinin tetiklenmesi demektir. Kalp krizinde nabız, olması gereken seviyenin üzerinde seyreder. Dinlenme sırasında 1 dakikalık süreçte kalp atışı 76'nın üzerinde olan kişilerde kalp krizi riski yüksektir.

Taşikardi gibi hastalıklarda kalp atışının 200 gibi seviyelere ulaştığı belirtilmektedir. Kalp atışının yüksek seyretmesi ciddi sorunlara neden olabilir. Sessiz kalp krizi belirtileri çoğunlukla fark edilmeyen kalp atışının hızlanmasından kaynaklanır.

Uykuda Nabız Kaç Olmalıdır?

Dinlenme süreci olarak tanımlanan uykuda, organlarımızın çalışma hızı düşmektedir. Tüm bunlara bağlı olarak nabız ve tansiyonda da düşme gözlemlenmektedir. Eğer derin uykuda nabız kaç olmalı diye bakacak olursak; kan basıncının düşmesine bağlı olarak dinlenme sırasında görülen kalp atış hızının yaklaşık olarak %20-30 kadar altına inmektedir.

Görüldüğü üzere nabız ve tansiyon değerleri yaşa göre değişkenlik gösterdiği gibi vücudun aktiflik ve sağlık durumuna göre de değişkenlik arz etmektedir.

  • yaşa göre tansiyon değerleri
  • yaşa göre nabız değerleri
  • tansiyon ve nabız
  • tansiyon ve nabız kaç olmalı
Yorumlar
Hasret Yıldız 25 yaşındayım ve tansiyonum devamlı olarak düşük çıkıyor. Nabız normal ama. Bunun nedeni ne olabilir? cevapla
Saniye Pehlivan Yaşa göre tansiyon kaç olması gerekiyor? Benim tansiyonum devamlı olarak düşük çıkıyor. Bu durum normal mi değil mi bilmiyorum Henüz 26 yaşındayım bu yaşlarda böyle düşük çıkması normal mi nedeni ne olabilir? Daha sonradan bir rahatsızlığa yol açar mı? cevapla
Kerime Tatar Tansiyon ve nabzın yüksek çıkması herhangi bir soruna yol açar mı? Normalde değerlerin kaç olması ideal olur? Annem ve babamda tansiyon hastalığı var benim yaşım henüz 28 ama bende de olur m diye endişeleniyorum. Biraz yüksek çıkıyor nasıl bir önlem almalıyım? cevapla
Dilek Avcıoğlu Yaşa göre tansiyon ve nabız sayısı kaç olmalı? Normal değerler nelerdir? Tansiyon hangi değerden sonra yüksek sayılıyor? Benim genel olarak 12 ya da 13 çıkıyor büyük tansiyonum. Bu normal mi yoksa yüksek mi? cevapla
yorum yaz
Dudakta Uçuk Çıkmasının Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer?