Sağlık 31 Temmuz 2021 - 18:37:19

Siyanür Nedir? Nereden Alınır? Zararları Nelerdir?

Siyanür Nedir? Nereden Alınır? Zararları Nelerdir?

Endüstriyel alanda sıklıkla kullanılabilen siyanür, insan sağlığını çok ciddi biçimde tehdit eden bir maddedir.

Siyanür Nedir, Ne Demek?

Siyanür basit tanımıyla kimyasal bir bileşiktir. Farklı elementlerin bir araya getirilmesi ile oluşur. Bir adet karbona 3 adet azot molekülünün bağlanmasıyla siyanür elde edilmektedir. Organik bir şekilde doğada bulunabilirken inorganik şekilde de elde edilebilir. Organik olarak doğada bulunan şekli genel olarak zehirlidir ve insan vücuduna ciddi zararları verebilmektedir. Bazı bitkiler, bakteriler ve böcekler doğal yollardan siyanür üretebilirler. Ancak siyanür üretiyor olmaları o bitkilerin zehirli olduğunu göstermemektedir. İnsanlar bilmiyor olsa da patates, turp, kiraz, badem, şeftali ve fasulye gibi bazı ürünler doğal yollardan siyanür üretimi gerçekleştirebilmektedir.

Siyanür Nereden Alınır? Nerede Bulunur?

Siyanürün çok sayıda farklı kullanım alanı yer alır. Bu kullanım alanları için satın almak isteyen kişilerin özel izin ile üretim yapan firmalara başvuruda bulunması gerekmektedir. Ancak bu maddeyi satın alırken kişilerin belirli şartları sağlıyor olması gerekir. Kullanım amaçlarını açık bir şekilde dile getiren kişi ya da kurumlar sonrasında bu amaçla kullandığını da göstermek zorundadır. Ürettikleri malzemeler içerisinde siyanür yer alan fabrikalar özel olarak aldıkları belgeler ile sürekli siyanür temin edebilirler. Bu üretim merkezleri de sürekli olarak kontrol altında tutulurken siyanürün farklı amaçlar doğrultusunda kullanılmadığından emin olunmaktadır.

Süyanürün Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Siyanür çok ciddi şekilde zehirleyebilen bir madde olduğundan insan vücudu için zararları da çok yüksek düzeylerdedir. Siyanürün kokusunu içine düzenli olarak teneffüs eden kişilerin kalp ve akciğerlerinde kısa süre içerisinde anormallikler başlar. Eğer ısıtılan siyanürün dumanı çekilirse kalp ve akciğerin zarar görme süresi son derece düşük olacaktır. Bu zararlar sonucunda kişiler komaya girebilir ve doğru bir şekilde müdahale edilmezse ölüm ile sonuçlanan durumlar ortaya çıkar. Eski dönemlerde suikastlarda sıklıkla kullanılan siyanürden günümüzde korunmak amacıyla maskelerin kullanılması ve siyanür bulunan alanlarda çok fazla zaman geçirilmemesi gerekmektedir.

Siyanür Nerelerde Kullanılır? Kullanım Alanları Nelerdir?

Siyanür birçok farklı sanayi kuruluşunda düzenli olarak kullanılmaktadır. Bunların başında plastik üreticileri gelir. Plastik malzemeler ya da naylon üretimi gerçekleştiren fabrikalarda siyanür üretim aşamasında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra 1880 senesinden itibaren madencilik sektöründe de siyanür kullanımı çok yaygın bir hale gelmiştir. Altın ve gümüş üretiminde siyanür kullanılması gerekmektedir. Çok özel sistemler ile birlikte bu üretim gerçekleşirken sonrasında gümüş ve altından siyanürün uzaklaştırılması için de özel yöntemler uygulanmaktadır. Gerçekleştirilen bu işlemler sonrasında madenlerin insanlara ulaştıktan sonra zarar verme ihtimali minimum düzeye indirilmektedir. Bunun dışında çok fazla kullanım alanı görülmezken rahatlıkla kontrol edilebilmektedir. Zehir denildiğinde akla ilk gelen maddelerden birisi olan siyanür, insanların kısa süre içerisinde zehirlenmesine sebep olsa da sanayide ve maden sektöründe kontrollü olarak kullanılıp insanlara büyük faydalar göstermektedir.

  • siyanür
  • siyanür nedir
  • siyanürün kokusu
  • siyanür kullanımı
  • siyanürün zararları
Yorumlar
Buse Sarı Siyanür zehirlenmesi kaç saatte belli olur? Belirtileri nelerdir? Nasıl olur? Tedavisi nasıl yapılır? Son zamanlarda bu tarz haberleri çok duyar oldum. Nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu tam olarak nasıl bir madde? cevapla
yorum yaz
Biotin Nedir? Nelerde Var? Biotin Eksikliği İçin Ne Yemeli?