Sağlık 30 Kasım 2023 - 13:10:20

Apandisit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Apandisit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Apandisit; yaklaşık olarak 9 cm uzunluğunda olan, ince bir kese olarak tanımlanan bir organdır ve kör bağırsak olarak da tanımlanmaktadır.

Apandisit Nedir, Ne Demek?

Kalın bağırsaktan doğru uzanan, 8-9 cm arasında boyu olan, apendiks ismi ile de bilinen bir doku tüpüdür. Apandisin iltihaplanmasına apandisit denir. Apandis dokusu kalın bağırsağa bağlı ve tüp şeklindedir. Bu dokunun iltihaplanması ile kalın bağırsaktaki belli bir bölüm tıkanmaktadır. Apendiksin iltihaplanması apandisit olarak tanımlanır.

Apandis patladığı zaman iltihap içeren sıvı karın bölgesindeki boşluğa akmaktadır. Bu sorunlara hızlı bir şekilde önlem alınmadığı zaman karın zarı iltihabı meydana gelmektedir.

Apandisit çocuklarda daha büyüktür. Yaşın büyümesi ile birlikte kısmen kapanır ve daha kısa bir boya gelir. Hastalık dönemlerinde vücudun kullandığı bir nevi sığınak olarak tanımlanan apandisin alınmasının da vücuda bir yan etkisi olmadığı gözlemlenmiştir.

Apandisit Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Bu rahatsızlığın en bilindik belirtisi karında oluşan sancı şeklindeki ağrılar olarak tanımlanabilir. Bu bölgedeki ağrılar ilk olarak göbek deliği civarından başlamakta ve karın bölgesinin sağ alt kısmına kadar yoğunlaşmaktadır. Karın bölgesinin genelinde bir ağrı oluşur. Şiddetli ve daha belirgin ağrıların oluştuğu bölge ise karın bölgesinin sağ alt tarafıdır.

Çoğunlukla apandisit patlaması belirtileri ağrı, mide bulantısı, sırt ağrısı, kusma, ateş, gaz problemi, ishal veya ateş olarak kendini gösterir. Fakat her insanın vücudunda meydana gelen belirti şekilleri aynı olmamaktadır. Ağrılı idrar çıkması, iştah eksikliği, rektum bölgesinde meydana gelen ağrılar, mide bulantısı, ateş, ağrılardan sonraki evrede kusma, gaz çıkaramama, karnın şişmesi, ishal ya da kabızlık şeklindeki rahatsızlıklar apandisitin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.

Apandisin patlaması insanların hayatını ciddi anlamda tehlikeye sokabilmektedir. Bu yüzden bu bölgede meydana gelen ağrılara dikkat edilmeli ve belirtiler farkındalık içerisinde izlenmelidir. Bölgede oluşan ağrılar uzun süreler devam ettiği ve şiddetli olduğu zaman kaybedilmeden hastanede muayene olunmalıdır.

Apandisit Patlarsa Ne Olur?

Apendiks ilthaplandığında ve apandisit patlaması meydana geldiğinde vücuda zehirli kan yayılır ve bu hayatı tehlikeye sokar. Genel olarak apandisit patlaması çok yoğun ve şiddetli bir karın ağrısı ile kendini göstermektedir.

Apandisti patlayan kişi kısa süre içerisinde zehirlenir ve sonrasında ölür. Genetik yatkınlık, virüsler, tümörler, bağırsak solucanları, bakteriler, parazitler, midede sindirilmeyen limon çekirdeği, nar çekirdeği ve besin artıklarının ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçerken apandiste kaçması gibi durumlardan dolayı patlaması durumu söz konusu olabilmektedir.

Apandisit Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalığın tedavi edilme yöntemi genel olarak hekim tarafından yapılan cerrahi işlemler gerçekleştirilmektedir. Bazı kişilerde oluşan bu rahatsızlığın şüphesi rahatsızlıklarında apandis alınır. Apandisin iltihaplı olması bir sorun olduğu için öncelikle iltihap akıtılmaktadır. İltihap akıtıldıktan sonra bir hafta içerisinde ameliyat süreci tamamlanmaktadır.

Hasta kişiye apandisit ameliyatı yapılmadan önce genel anestezi işlemi uygulanır ve işlem gerçekleştirilir. Cildin yüzey kısmında on santimetre kadar bir alan açılmakta ve apandisin alınma işlemi tamamlanmaktadır. Eğer kişinin apandisi patlamış ise aynı zamanda iltihabın karın bölgesine yayılması ile ameliyat esnasında var olan iltihap temizlenmektedir.

Apandisit ameliyatı olan hastanın operasyondan on iki saat sonrasında ayağa kalkması mümkündür. Fakat kişinin günlük hayatına geri dönmesi ve aktif olarak hayatın içerisinde yer alması iki ila üç haftayı bulabilmektedir.

Apandisit Ameliyatı Sonrası Ne Yapılmalı?

Ameliyat sonrasında hasta kontrolsüz bir şekilde kusuyor olması ve karın bölgesinde ağrı yaşaması ve bu ağrıların şiddetli bir hal alması durumunda mutlaka doktora gitmesi gerekir. Gözlerde kararma oluşması ve baş dönmesi, ameliyat bölgesinde meydana gelen akıntı ve kızarıkların artması, kusmuk içerisinde kan gibi etkiler kişide meydana geliyorsa zaman kaybedilmeden hekiminize başvurmanız gerekir.

Görüldüğü üzere pek çok kişide meydana gelen apandisit, apendiks isimli ufak organın iltihaplanması sonrasında gerçekleşir ve buna neden olan pek çok etken vardır. Belirtiler fark edildiği andan itibaren mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir.

  • apandisit
  • apandisit nedir
  • apandisit belirtileri
  • apandisit tedavisi
Yorumlar
Vildan Akmercan Apandisit patlaması çok tehlikeymiş diye biliyorum. Benim yaklaşık 2 yıl önce aşırı ağrım olmuştu ve dayanamayacak raddeye geldiğimde doktora gitmiştim. Doktor apandisle alakalı demişti ve almışlardı. İhmal etmemek gerek.. cevapla
Naime Ateş Apandisit patlamasının belirtilerini bilmiyorum ama benim 1 yıl önce karnımda aşırı bir ağrı meydana gelmişti. Bu ağrıya dayanamayacak duruma geldiğimde doktor gittim ve apandisit demişti. Ameliyatla aldı ve şuan gayet iyiyim. cevapla
yorum yaz
Sitrin Taşı Faydaları Nelerdir? Orijinal Sitrin Taşı Nasıl Anlaşılır?