Sağlık 31 Mart 2021 - 18:40:01

Okb Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Kurtulurum?

Okb Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Kurtulurum?

OKB hastalığı; kişilerin gerçekleştirme zorunluluğu hissettiği, kontrol edilemeyen düşünce ve davranış bozukluklarıdır. Obsesif kompulsif bozukluk olarak da bilinmektedir.

Okb Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Bu hastalığa sahip olan kişilerin saplantılı fikirlere ve zorlayıcı tavırlara sahip olduğu bilinmektedir. Kişiler rahatsızlıklarının farkındadırlar fakat buna engel olmaları güçtür. Takıntılı düşünceler ve tekrarlayan davranışlar OKB hastalığının merkezinde yer alan en temel sorunlardır. Bu hastalık, beynin tek bir davranış ve düşünceye odaklanmasına sebep olmaktadır. Kendisini tekrarlayan davranışlar, her ne kadar hastaları rahatsız etse de beyinlerindeki kaygının giderilmesini sağlamaktadır. Bu kaygıyı gidermek için de hastalar aynı davranışları tekrar etmektedir. Örneğin; bir kişinin kapıyı kilitlediğinden emin olduğu halde ısrarla kilitmemiş olabileceğini düşünerek huzursuz olması gibi.

Okb Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Takıntı hastalı olarak da bilinen OKB hastalığı belirtilerinin başlıcaları şunlardır;

  • Başkalarına zarar vermekten endişe etmek
  • Kusursuzluk, simetri ve düzen takıntısı
  • Kirli olmaktan, mikrop bulaşmasından korkmak
  • Kapı kilidi ve ocağı defalarca kontrol etmek
  • Bazı kelime ve cümleleri sürekli olarak tekrarlama
  • Sayı odaklı çalışma
  • Değersiz eşyaları biriktirme
  • Sürekli el yıkama, banyo yapma, kapı tokmağına dokunmama

Bu gibi belirtiler kişilerin OKB hastalığına sahip olduğunun alametidir. Bu belirtileri kendinde gözlemleyen ve rahatsızlık duyan kişilerin uzman hekimlerin kontrolü altında tedavi olması, davranış bozukluklarının giderilmesi için büyük önem taşımaktadır.

Okb Hastalığının Nedenleri Nedir? Tedavisi Var Mıdır?

OKB hastalığının nedenleri hakkında henüz kesin bir sonuca varılamamıştır. Takıntı hastalığının kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Özellikle belirtiler gençlerde ve genç erişkinlerde ortaya çıkmaktadır. Kişilerin stresli bir yaşam sürmesi bu hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Uzmanlar bu rahatsızlığın genetik olabileceği gibi çevresel faktörlerden kaynaklı olarak da ortaya çıkabildiğini söylemektedir. Çocukluk döneminde ağır travmalar atlatan kişilerde bu hastalığın görülmesi olasıdır. Kişilik açısından da mükemmeliyetçi, titiz, detaycı kişilerin bu hastalığa daha sık yakalandığı bilinmektedir. Obsesif kompulsif bozukluk hastalığının tedavisi mümkündür. İlaç ve psikoterapi yöntemiyle hastaların takıntılarından daha az etkilendikleri bilinmektedir. Uzman eşliğinde uygulanacak ilaç tedavisi ve terapiler davranış bozukluklarının giderilmesinde oldukça etkili sonuç vermektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk kişiden kişiye farklı çeşitlerde ortaya çıkabilmektedir. Bu çeşitlerden birisi de biriktirme takıntısıdır. Bu hastalık çeşidine sahip olan kişilerin başkaları için değersiz olan eşyaları biriktirdikleri gözlemlenmektedir. Hastalığın bir diğer çeşidi de hamilelik sonrası kadınlarda oluşabilen OKB hastalığıdır. Çocuğun doğumuyla birlikte yeni annelerde daha önce hiç yaşamadıkları takıntılar ortaya çıkabilmektedir. Doğum sonrasındaki hormonal değişiklikler kadınların farklı bir döneme girmelerine ve bu tür sıkıntılarla karşılaşmalarına sebep olabilmektedir. Hastalığın farklı bir çeşidi de çocuklarda görülen davranış bozukluklarıdır. OKB hastalığının şiddeti, hastaların bulundukları takıntı evrelerine ve yaş kriterine göre farklılık gösterebilmektedir.

  • okb hastalığı
  • obsesif kompulsif bozukluk
  • okb hastalığı nedir
  • okb hastalığının belirtileri
  • okb hastalığının nedenleri
Yorumlar
Yiğit Obsesif kompulsif bozukluk hastalığının 5 tanı kriterleri var. Bu hastalıktan kurtulmak için bilişsel davranışçı terapi uygulanabiliyor. Yakın bir tanıdığım bu hastalıktan biraz zor olsa da kurtuldu. Bazı testlerle bu hastalık anlaşılabiliyor ama en önemli uzman desteği bunu unutmayın. cevapla
yorum yaz
Melek Otu Nedir? Melek Otunun Faydaları ve Zararları