Sağlık 28 Ağustos 2021 - 05:50:14

Homosistein Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Homosistein Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Homosistein; yumurta, tahıl, et ve balık gibi gıdaların içerisinde yer alan bir tür aminoasittir. Metiyoninden yapılan bir madde olarak tanımlanan bu aminoasit aynı zamanda ara parça olarak da nitelendirilmektedir.

Homosistein Nedir? Neye Yarar?

Vücudumuzda tüketmiş olduğumuz besinlerden aldığımız homosistein, vücuttaki yağların doğal bir şekilde yakılmasına yardımcı olan lipotropik bir moleküldür. İnsan vücudunun doğal bir şekilde sentezleyemediği bir madde olduğundan anca beslenme yolu ile alınmaktadır. Bir ara madde olarak nitelendirilmesinin nedeni metiyonin isimli amino asidin glutatyon isimli bir antioksidana dönüşmesini sağlamasıdır. Metilasyon Döngüsünün en önemli parçalarından biri olarak nitelendirilen bu aminoasit hücrelerimiz için oldukça önemlidir. Vücudumuzun sağlığı oldukça önemli anlamlar ifade etmektedir.

Homosistein Metilasyon döngüsünün en üst seviyede çalışmasına katkı sağlayan bir maddedir. Bu döngünün hızlanması demek kalp-damar alanında yer alan endotel bölgesindeki daralma ve baskının azalmasına yardımcı olur. Bu etki sayesinde kalıtsal değişimler oldukça düşük bir seviyeye düşmektedir. Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması, işlemesi için homosistein maddesinin vücutta dengeli bir miktarda olması gerekmektedir.

Homosistein Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Vücutte bu değerin gereğinden fazla olması ve yükselmesi pek çok olumsuz etkinin görülmesine neden olmaktadır. Bu değerin vücutta optimum düzeyde tutulması gerekmektedir. Kalp ve damar hastalıklarından korunmak amacı ile bu değerin vücudumuzda yüksek olup olmadığını bilmeli ve buna göre önlemler almak gerekmektedir. Bu değerlere rutin muayenelerde bakılmamaktadır. Fakat eğer ki yüksekse bu kalp hastalıklarına yakalanma riskinizin oldukça arttığını göstermektedir. Koroner kalp hastalığına neden olabilen bu durum arterlerin içerisinde yer alan hassas yapıdaki endotel tabakasının zarar görmesine neden olabilmektedir.

Homosistein yükselmesine neden olan pek çok etken bulunmaktadır. Yaşam tarzı, birtakım kronik hastalıklar, vücutta ağır metal birikiminin oluşması, birtakım vitamin ve mineral noksanlıklarının bulunması sayılabilir. Aktif folat, B6 ve B2 vitamini, betain ve magnezyum noksanlığı sayılabilir. Gereğinden fazla kırmızı et, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, gereğinden fazla kahve içmek, ileri yaşlar, genetik mutasyonlar, obezite, tiroid hastalıkları, sedef hastalığı, böbrek hastalığı gibi durumlar bu maddenin vücutta artmasına neden olabilmektedir.

Homosistein Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Vücutta homosistein düşüklüğünün en önemli sebeplerinden biri zayıflıktır. Kişinin yaşına göre zayıf olması ve vücuttaki yağ oranının az olması bu değerin düşüklüğüne neden olmaktadır. Beslenme düzeyi dengesiz ve yetersiz olan kişilerde, sürekli aç olan insanlarda homosistein düşmesine neden olur. Devamlı olarak spor yapmak, ne olduğu bilinmeyen besinlerin tüketilmesi ve buna bağlı olarak yabancı maddelerin vücuda alınması bu duruma sebebiyet vermektedir. Bu değerin düşüklüğü vücut için faydalı değildir ve hastalıklara neden olur. Bunu için dengede durması sağlanmalıdır.

Homosistein Normal Değeri Nedir?

HPLC ismi verilen tahlil ile vücutta homosistein değeri kısa bir süre içerisinde saptanabilmektedir. Yetişkin bir bireyin vücudunda bu değer 5-15 Mmol/L arasında olmalıdır. Homosistein yüksekliği eğer ki genetik değilse kişinin yaşam tarzına bağlı gelişmektedir. Bu nedenle sağlıklı beslenme, sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durma gibi etkenler ile dengelenmesini sağlayabilirsiniz. Düşükse yine aynı şekilde dengeli beslenerek normal değere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

  • homosistein
  • homosistein nedir
  • homosistein yüksekliği
  • homosistein yükselmesi
  • homosistein düşüklüğü
  • homosistein düşmesi
  • homosistein normal değeri
  • homosistein değeri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir? Tedavisi ve Belirtileri