Sağlık 27 Ağustos 2021 - 17:41:15

Tirşik Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nerede Satılır?

Tirşik Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nerede Satılır?

Tirşik otu; Akdeniz Bölgesi'nde sıklıkla kullanılan, farklı yörelerde tırşık, tırşik, trişik gibi isimlerle bilinen, yaban pancarı, zehirli pancar, yılan pancar ve yılan yastığı gibi isimlerle de bilinen bir bitkidir.

Tirşik Otu Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Şekil ve dış görüntü olarak ıspanağı andıran tirşik otu, yeşil sebzelere benzetilen bir ot olsa da içerik ve özellikleri bakımından farklı etkilere sahip bir bitki türüdür. Akdeniz iklimine sahip yerlerde kendiliğinden yetişen tirşik tohumu, Anada ve Osmaniye illerimizde çok sık tüketilmektedir. Meşhur olarak bilindiği yer ise Kahramanmaraş-Andırın yöresidir. Kış aylarında özellikle çorbasının tüketildiği bu ot, zehirlidir ve bu nedenle çiğ şekilde tüketilmemektedir. İlk defa yapanlar değil daha önce sıklıkla bu bitkiyi kullanmış olan kişilerin yemeklerde kullanması ve tüketmesi önerilmektedir.

Tirşik çiçeğinden yapılan çorba gerek lezzeti gerekse faydaları itibariyle oldukça sık bir şekilde tercih edilmektedir. Bu çorbanın bağırsak kurtlarının dökülmesinde etkili olduğu söylenmektedir. İçeriğine baktığımızda saponin ve alkalid isimli bileşenlerin olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu bileşenler bitki çiğ olarak tüketildiği zaman vücutta zehirlenme meydana getirmektedir. Bu nedenle pişirilerek tüketilmesi önerilmektedir. Güçlü bir enfeksiyon giderici olan tırşik, vücuttaki bakteri ve iltihaplanmaların giderilmesinde etkili olmaktadır.

Tırşik Kökünün Faydaları Nelerdir?

Antioksidan açısından oldukça zengin olan tırşik bitkisi, vücudun temizlenmesine ve arınmasına yardımcı olmaktadır. Çorbasını sık sık tüketmek bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu özellikleri ile birlikte aynı zamanda kanser hücrelerinin oluşumunu da engellemektedir. Sindirim sisteminin dengelenmesini sağlayan bu doğal içerikli ot, mide ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Bağırsaklarda besin atıklarının birikmesini önlemektedir.

Kemik ve böbrekler vücutta en fazla iltihaplanmanın meydana geldiği yerlerdir. Tırşik otu bu bölgelerde meydana gelen iltihabın deformasyon oluşturmasını önlemektedir. İdrar söktürücü etkisi bulunan bu ot aynı zamanda böbreklerde kum ve taş oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Vücutta ürik asidin dengeli bir şekilde salgılanmasına yardımcı olarak kemik erimesi ve kas ağrısı problemlerinin önüne geçer. Bu da kemik ağrısı ve kas kasılması durumlarını önlemektedir.

Yüksek oranda lif barındıran tırşik otu, metabolizmanın hızlanmasına katkı sağlamaktadır. Vücutta depolanmış olan yağın dışarı atılmasını sağlayan trişik bitkisi, aynı zamanda kan şekerini ve kan basıncını dengelemektedir. Bu özellikleri sayesinde kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır. Hazımsızlık ve kabızlık problemi yaşayanlar için oldukça faydalı olur. İştah açıcı etkisi bulunan bu bitki düşük kalorili olması sayesinde kilo yapmamaktadır.

Tirşik Tohumunun Zararları Nelerdir?

Çok tüketildiği zaman ishal meydana getirebilmektedir. Bu nedenle haftada 3 kez tüketilmesinin yeterli olduğu belirtilmektedir. Tırşik tohumu, toplama, temizleme ve doğranma gibi aşamalarda ellerde kaşıntı ve yanma meydana getirebilmektedir. Bu nedenle doğrudan temas yapılmaması gerekmektedir. Çiğ tüketilmemesi gereken bu bitki, mide bulantısı, kusma, ishal ve kalp ritminde bozulma meydana getirebilmektedir. Pişirilme öncesinde uzun süre haşlanması gerekmektedir. Kronik bir hastalığınız varsa, ilaç kullanıyorsanız ya da alerjiniz varsa bu bitkiyi doktorunuza danışmadan tüketmemeye dikkat ediniz.

Trişik Otu Nerede Satılır?

Akdeniz ikliminin görüldüğü yörelerde kendiliğinden yetişen tirşik otu, pek çok yerde satılmaktadır. Fakat genel olarak Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş gibi illerimizde rastlanılmaktadır. Genel olarak kendiliğinden yetişir ve toplanabilir.

  • tirşik otu
  • tirşik otu nedir
  • tirşik tohumu
  • tirşik çiçeği
  • tırşik kökü
  • tırşik kökünün faydaları
  • tırşik bitkisi
  • tirşik tohumunun zararları
  • trişik otu nerede satılır
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kenevir Yağının Faydaları ve Zararları