Orucu bozan şeyler Ramazan Ayı'nın gelmesi ile birlikte oruç tutacak pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Ağız dolusu kusmak orucu bozar mı sorusunun cevabı gerekli araştırmalar ile yazımızın içeriğine yanıt bulacaktır.
Ağız Dolusu Kusmak Orucu Bozar mı?
İslam Dini'nin şartlarından biri olan ve farz olarak kılınmış bir ibadet olarak ifade edilen oruç Ramazan Ayı boyunca 30 gün süre ile tutulmaktadır. Gece imsak vaktinin gelmesi ve ezanın okunması ile başlayan oruç ibadeti akşam ezanı ile birlikte açılmaktadır. Bu süre zarfı içerisine herhangi bir bir şey yiyip içmemek gerekirken aynı zamanda nefsi de terbiye etmek gerekmektedir. Kötü söz söylememek, cinsel herhangi bir ilişkide bulunmamak gibi detaylar da önemlidir. Bu tarz durumlara uymamak orucun bozulmasına neden olmaktadır. Peki oruç tutarken ağız dolusu kusmak orucu bozar mı? Bu soru pek çok kişi tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Diyanet tarafından yapılan resmi açıklamaya göre kendiliğinden meydana gelen kusma orucu bozmamaktadır. Fakat kişi kendi isteği ve müdahalesi ile kusuyorsa bu durum orucu bozmaktadır. Eğer oruçluyken kendinize hakim olamadan kustuysanız bu orucu bozmayacaktır. Ama kendi isteğiniz ile bozduğunuzda kaza yapmanız gerekmektedir. Hz. Muhammed(s.a.v)'in açıklaması da bu şekilde betimlenmektedir.
Oruçluyken Kustuktan Sonra Yemek Yenir mi?
Eğer ki istemeden, kendi rızanız dışında bir kusma durumu söz konusu olduysa bu orucunuzu bozmamaktadır. Fakat bunun sonrasında yemek yer ve bir şeyler içerseniz o zaman orucunuz bozulmaktadır. Eğer ki kendi isteğiniz ile kustuysanız bunun yerine 1 gün oruç tutmanız gerekmektedir. Ama hastalık gibi durumlardan dolayı kustuysanız eğer bu özür olarak kabul edilir ve istem dışı olduğu için oruç bozulmaz. Oruçluyken istem dışı kustunuz ve sonrasında orucunuzun bozulduğunu düşünüp yemek yediyseniz eğer, orucunuz bozulmaktadır. Fakat bunun için kefaret gerekli değildir. Gününe gün kaza yapmanız yeterli olacaktır.
Oruçluyken Mide Bulantısı Neden Olur?
Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarında değişiklik meydana geldiği için hazımsızlık, aşırı yeme, dengesiz beslenme gibi durumlar söz konusu olur ve bu da mide sağlığını etkiler. İftarda aşırı yağlı ve tuzlu besinler yerseniz eğer, bu mideye ağır gelecektir. Çünkü tüm gün aç olan mideye aniden yüklenmesi, yanma, ekşime ve beraberinde kusma meydana getirebilir. Aşırı şekerli ya da ekşi şeyler yemek da aynı şekilde yan etki yapmaktadır. Tansiyon hastası olan kişilerde tansiyonun ani yükselmesi ya da düşmesi mide bulantısı oluşturabilir. Sigara içen kişiler oruç sonrasında üst üste içerlerse mide bulantısı sorunu yaşayabilirler. Oruç tutarken mide bulantısı sahurda tüketilen yiyeceklerin yağlı olmasından kaynaklanabilir. Ayrıca midede hazımsızlık sorunları da olabilir.
Oruçluyken Mideden Gelen Suyu Yutmak Orucu Bozar mı?
Mideden kendiliğinden gelen şeyler orucu bozmamaktadır. Aynı şekilde mideden boğaza gelen suyu yutmak orucu bozar mı sorusunun cevabı da bellidir. Bu tarz durumlar orucu bozmamaktadır. Sadece ağır dolusu ve bilinçli şekilde kusmak orucu bozmaktadır. Bunun haricinden kişinin kendisine bağlı olmadan gelişen durumlar oruca zarar vermez.