Mıs-C Sendromu Nedir, Ne Demek? Tedavisi Var mı? Belirtileri Nelerdir?
MIS-C sendromu; koronavirüs sonrasında çocuklarda meydana gelen, kalp, akciğerler, kan damarları, böbrekler, sindirim sistemi, beyin, cilt veya göz gibi organlarda iltihaplanma meydana getiren bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. MIS-C sendromu ne demek, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi almak için yazımızı okumaya devam ediniz.
Mıs-C Sendromu Nedir, Ne Demek?
Bir hastalık olarak değil birden fazla semptomdan meydana gelen bir sendrom olarak ifade edilen MIS-C Sendromu; Covid-19 virüsününü enfekte olduğu çocuklarda görülen, ateş, cilt döküntüleri, kalpte yorulma gibi belirtiler ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. MIS C sendromu açılımına multisistem inflamatuar sendromu şeklinde ifade edilmektedir. Nadiren görülen ve tıbbi bakım ile iyileşme sağlanan bu sendrom bazı çocuklarda ciddi hayati tehlike meydana getirebilmektedir. Bazı çocuklarda covid-19 virüsü hafif semptomlar ile geçmektedir. Fakat buna rağmen sonrasında ya da virüs bulaştığı sırada MIS-C sendromu gelişmeye başlayabilir ve vücudun farklı bölgelerinde iltihap birikerek, hayati tehlikeye neden olabilir.
Mıs-C Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda meydana gelen multisistem inflamatuar sendromu belirtileri her çocuk için farklı semptomlar ile kendini gösterebilir. Genel anlamda mis-c tanı kriterleri altında sık görülen semptomlar şu şekildedir:
- 1 günden fazla süren ateş
- Mide bulantısı ve kusma
- İshal
- Mide ağrısı
- Deri döküntüsü
- Şiddetli yorgunluk
- Hızlı nabız ve hızlı nefes alma
- Gözlerde kırmızılık
- Dudaklarda ve dilde kızarıklık ya da şişme
- Ellerde ya da ayaklarda kızarıklık ve şişme
- Baş ağrısının oluşması ya da baş dönmesi
- Büyümüş lenf düğümleri
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz belirtilerin yanı sıra mis-c tehlikesi için acil semptomlara baktığımızda; şiddetli karın ağrısının görülmesi, nefes almada zorluk, dudakların soluk, gri olmasının yanı sıra mavi renkli bir cilt ya da tırnak yataklarının görülmesi, sersemlik hali ve uykuya meyilli olma söz konusu olmaktadır.
Mıs-C Tanı Kriterleri Nelerdir?
Doktor eğer ki 24 saatten uzun sürmüş ateş tespit ederse çocuğunuzun korona virüs geçirmiş olup olmamasını araştırır. Birtakım klinik ve laboratuvar sonuçlarına göre MIS-C sendromu tanısı koyulmaktadır. Vücutta iltihaplanan alanların ve mis-c belirtilerini kontrol etmek için kan testleri, göğüs, kalp veya karın görüntüleme testleri istenebilir. Eğer ki çocuğunuzda bahsedilen belirtileri geçiriyor ise mutlaka uzman bir doktora gidilmesi gerekir. Erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir.
Mıs-C Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genel olarak bu sendromun tedavisi hastanede yapılmalıdır. Bazı çocuklarda pediatrik bakım gerekli olabilir. Destekleyici bakım ve aynı zamanda iltihaplanan hayati organların kalıcı hasarının engellenmesi ve iltihabın azaltılması yönünde teknikler uygulanır. Uygulanan tedavi, semptomların şiddetine ve tipine göre değişmektedir. Vücuttaki inflamasyonun azalması için intravenöz immünoglobulin uygulanabilir. Bu antikordan oluşan bir kan ürünüdür. Bunun yanı sıra steroid tedavisi uygulanabilir. İnflamasyona neden olan sitokini azaltmak için spesifik tedaviler uygulanabilir. Destekleyici bakım olarak sıvı kaybı olan hastalarda sıvı desteği sağlanır. Oksijen desteği sağlanır, düşük tansiyonu normalleştirmek, kalp fonksiyonuna yardımcı olmak gibi birtakım tedaviler uygulanır.
Eğer MIS-C varken aynı zamanda bakteriyel bir enfeksiyon varsa antibiyotik kullanılabilir. MIS-C sendromu bulaşıcı mı diye bakacak olursak buna dair bir kanıt yoktur. Tekrarlar mı diye bakacak olursak buna dair de bir kanıt bulunmamaktadır.