Yaşam 21 Eylül 2021 - 05:50:05

Selluka Çiçeği Bakımı, Özellikleri ve Çoğaltılması

Selluka Çiçeği Bakımı, Özellikleri ve Çoğaltılması

İzmi sarmaşığı olarak da bilinen selluka çiçeği; sıcak iklimi seven, kuraklığa ve sıcaklığa dayanıklı olan, oldukça güzel bir görüntüye sahip olan çiçekleri ile dış mekan süslemelerinde sıklıkla kullanılan bir bitki türüdür.

Selluka Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Sarmaşık türünde yetişen ve mor-beyaz renkte çiçekleri salyangoz görünüşünde olan selluka çiçeği, çabuk gelişen ve bulunduğu tüm ortamı saran bir bitki türüdür. Bu bitkinin yapısını ve çiçeklerini fasulyeye benzetmek mümkündür. Ülkemizde daha çok sahil kesimlerinde bulunur. Özellikle İzmir ilimizde vardır ve bundan dolayı adına İzmir sarmaşığı da denir.

Selluka çiçeği bakımı için, uygun sıcaklık ortamının oluşturulması gerekmektedir. Soğuk havlara oldukça dayanıklı olan selluka çiçeğinin en iyi bakımı topraktaki gübre eksikliğini gidermek ve sulamak gerekir. Çiçek filizlenmeye başladığı zaman etrafındaki yabancı otların temizlenmesi gerekmektedir. Ayrıca toprağın yumuşaması ve hava alması için etrafı çapalanmalıdır. Bitkiye bu süreçte zarar vermemek için tüm işlemlerin nazik bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Bu çiçeğin bakımını yaparken yapraklarına çeşitli hastalıkların bulaşmaması ve yapraklarının solmaması için ilaçlama gerekli olabilir. Çiçeklerin daha rahat büyüyebilmesi için çubuklar ile destek verilmesi gerekmektedir. Selluka çiçeği fidesi ekimi sırasında toprağın gübrelenmesi ve nemlendirilmesi gerekir. Tohumları toprağa ekilir ve orta derecede kapatılır. İlkbaharda ekilmektedir. Ekildikten sonra toprak hafif sulanır ve nemli kalması sağlanır.

Selluka Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Görünüş itibariyle salyangoza benzeyen selluka çiçeği beyaz, mor ve krem renklere sahiptir. Hem güzelliği hem de mis gibi kokusu ile dikkat çekmektedir. Temmuzdan başlayarak ekim ayının sonuna kadar çiçek açma dönemi bulunmaktadır. Çiçekleri fasulye çiçeklerini de andırmaktadır. Ayrıca hızlı bir şekilde büyüme özelliği ile de fasulye ile benzerlik göstermektedir. Hızlı bir şekilde uzar ve bundan dolayı çubuk ile desteklenmesi gerekir. Bu çubuklara tutunarak gelişim göstermektedir.

Oldukça güzel bir kokusu olan selluka bitkisi böcekleri ve kelebekleri adeta cezbetmektedir. Polenleşmesi için ise karıncalara ihtiyaç duyar. Karınca olmayan yerde selluka çiçekleri tohum veremezler. Çiçeklenme süreci yaz ortasından başlar ve sonbahara kadar devam eder. tohum oluşumu kış soğuklarına da kalabilir. Çiçeği sağlıklı bir şekilde büyümesi için ilkbahar döneminde uzun olan dalları budanmalıdır.

Selluka Çiçeği Çoğaltılması Nasıl Olur?

Çelik yöntemi ve basit daldırma yöntemi ile çoğaltılabilen selluka çiçeği için öncelikle tohumların güneş alabilen bir konumda dikilip filizlendirilmesi gerekmektedir. Bu bitkinin tohumları bitkiden alınır ve kuru ortamda saklanır. Bunun ardından çimlendirme işlemi sağlanır ve ekim işlemi başlar. Selluka çiçeği görselleri ile çoğaltma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Kış aylarında güneş alan bir pencere kenarında bu çiçeğin bakımına devam etmelisiniz. Selluka yaprak sararması gibi bir durum söz konusu ise toprağında vitamin ve mineral eksikliği olabilir ya da güneş ışınların fazla maruz kalmış olabilir. Çoğaltma sonrasında selluka çiçek açmıyor diyorsanız eğer, yanlış bir işlem uygulamış olabilirsiniz.

Selluka Çiçeği Fiyatı Ne Kadar? Nerede Yetişir?

Sıcak iklimleri seven selluka fidesi satın almak istiyorsanız eğer, internet üzerinden uygun fiyatlar ile sipariş verebilirsiniz. Eğer selluka tohumu çimlendirme işlemi uygularken hata yapmazsanız eğer, oldukça verimli sonuçlar alabilirsiniz. Bahçenizde ya da evinizde süsleme amacı ile kullanabileceğiniz selluka bitkisi oldukça fazla tercih edilmektedir.

  • selluka çiçeği
  • selluka çiçeği bakımı
  • selluka çiçeği fidesi
  • selluka çiçeği özellikleri
  • selluka bitkisi
  • selluka çiçeği çoğaltılması
  • selluka çiçeği görselleri
  • selluka çiçek açmıyor
  • selluka çiçeği fiyatı
  • selluka fidesi satın al
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Bacak Arası Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?