Sağlık 19 Nisan 2021 - 04:03:45

Suda Çözünen ve Çözünmeyen Lifli Yiyecekler Nelerdir?

Suda Çözünen ve Çözünmeyen Lifli Yiyecekler Nelerdir?

Lifli yiyecekler özellikle sindirim sisteminin en çok ihtiyaç duyduğu gıdalardır. Bunlar suda çözünen ve çözünmeyen olarak gruplara ayrılırlar.

Suda Çözünen ve Çözünmeyen Lifli Yiyecekler Nedir?

Lifli besinler iki farklı çeşitte bulunmaktadır. Suda çözünen ve çözünmeyen lifli gıdalar olarak bilinen bu besinler mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Besin liflerinin suda çözülen ve çözülemeyen olarak iki gruba ayrılması farklı rahatsızlıkların tedavisi için de yardımcı olmasını sağlar. Günlük vücuda alınması gereken lif kaynağının 35 gram olması kişinin bu gıdaları bol miktarda tüketmesi gerektiğini gösterir. Lifli gıdalar her ne kadar sağlık açısından önemli yiyecekler olsa da fazla tüketildiğinde yan etkileri meydana gelebilmektedir. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağladığı için sık sık tuvalet ihtiyacı meydana gelebilmektedir.

Suda Çözünen Lifli Yiyecekler Nelerdir?

Suda çözünen lifli yiyecekler midede öğütüldükten sonra bağırsaklarda jel kıvamına gelen besinlerdir. Jel kıvamına gelen bu besinler tokluk hissinin uzun süre olmasını sağlar. Çünkü sindirimi yavaşlatıp uzun süren bir tokluk sağlar. Suda çözünen lifler kan şekerinin dengelenmesi ve kolesterol seviyelerin düzenlenmesi için gereklidir. Tam tahıllı gıdalar suda çözünen lifli yiyecekler arasında yer almaktadır. Yulaf, mercimek, fasulye, nohut, erik, şeftali, kiraz, elma, portakal, ananas, brokoli, bezelye, domates, kabak ve patates gibi gıdalar suda çözülen lifli gıdalardır. Suda çözünen lifli yiyecekler vücuda alındıktan sonra mide ve bağırsaklardaki sıvılar ile öğütülerek jel kıvama gelip yemek yeme isteğini arttırır. Bunun yanı sıra zayıflamak için diyet listelerinde sıkça bu gıdaların yer aldığı bilinmektedir.

Suda Çözünemeyen Lifli Yiyecekler Nelerdir?

Lifli gıdalar arasında bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan ve kabızlığı önleyen lifli gıdalar suda çözünemeyen gıdalardır. Bu lifli gıdalar genel olarak kabuklu yiyeceklerden oluşmaktadır. Suda çözünemeyen lifli gıdalar bağırsaklarda sindirilmez ve sürekli olarak hareket halindedirler. Bu sayede bu lifli gıdalarda uzun süre tokluk verir. Buğday kepeği, yulaf kepeği, kuru havuç, gevrek ekmek, fıstık, arpa unu, yeşil mercimek, soya fasulyesi, üzüm, kepekli makarna ve soğan suda çözünemeyen lifli gıdalar arasında yer alır. Bunun dışında suda çözünen lifli gıdaların çiğ tüketilerek yenmesi suda çözünemeyen lifli gıdalarda bulunmaktadır.

Lifli Yiyeceklerin Zararları Nelerdir?

Bu gıdaların aşırı tüketimi vücutta magnezyum, kalsiyum ve çinko emilimini azaltabilir. Lifli besinler vitamin ve mineral bakımından zengin olsa da çok fazla tüketilmesi kişinin vücudunda vitamin ve mineral emilimini azaltacaktır. Diyet listelerinde yer alan lifli besinlerin doğru bir şekilde vücuda alınması gerekir. Lifli gıdalar tüketilirken mutlaka protein bakımından zengin yiyecekler ile tüketilmesi önerilir. Çok fazla tüketmek kişinin vücut sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Metabolizmanın hızlı çalışması ilerleyen dönemlerde bağışıklık sisteminin düşmesine neden olabilir. Doğru ve kararında tüketildiğinde vücudun en önemli besin kaynaklarından biri olacaktır. Lifli besinler diyet listelerinin başında gelen yiyeceklerden biri olduğu için mutlaka tüketilmelidir.

  • suda çözünen lifli yiyecekler
  • suda çözünmeyen lifli yiyecekler
  • suda çözünen ve çözünmeyen lifli yiyecekler
  • lifli besinler
Yorumlar
Yağmur kara Suda çözünmeyen lif içeren besinler nelerdir? Suda çözünen lifli besinlerin faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Kilo vermek için bunlardan hangisini tercih etmek gerekiyor? Suda çözünmeyen besin lifleri nelerdir? cevapla
yorum yaz
Bal Kabağının Faydaları, Zararları ve Yapılışı