Turp Suyu Saç Çıkarır mı? Nasıl Hazırlanır? Turp Suyunun Faydaları ve Zararları
Kazık köklü bitkilerden biri olan turp suyu saç çıkarır mı sorusu birçok kişi tarafından merak edilen konulardan biridir.
Turpun Özellikleri Nelerdir? Neye Yarar?
Aşırı sıcak ve soğuk havadan hoşlanmayan turp sonbahar, ilkbahar mevsiminde ekilebilir. Kısa süre içinde verim alınan bitkilerden biridir. Bitkinin yetiştirilme sürecinde ticari gübrelerden yardım alınır. Taze çiftlik gübresini sevmeyen bitki bu gübrenin kullanılması halinde gerekli olan kökü oluşturmamaktadır. Toprak seçme özelliği bulunur. Organik maddelerin olduğu nemli toprakları sever. Koşulların uygun olmadığı hallerde bitkilerin şekil bozukluğunun, çatlama gibi problemlerin görülmesi mümkündür. Ayrıca bu tarz durumlarda bitkinin tadı acı olur.
Turp Nasıl Yetiştirilir? Çeşitleri Nelerdir?
Bitkinin tohumu direkt olarak toprağın üzerine serpilmektedir. Ürünlerin bol olması için ise bitkinin bütün gün güneş ışığı alacağı yerlerin seçilmesi gerekir. Hafif oranda gölgelerin olduğu alanlarda herhangi bir problem oluşmamaktadır. Gün uzun olduğu zaman turpun çiçeklenme ve büyümü durumu değişir. Günlerin uzun olduğu zamanlarda bitki kolay çiçeklenmektedir. Çiçeklenme hızlı ise turpların büyüme hali durma gösterir. Uzun günler turpların yetişme süreci açısından iyi bir etken olmamaktadır. Kökleri yumru şeklinde olan turpun içerisinde azotlu madde çeşitleri ve nişastalı maddeler vardır Tadının kükürtlü yağ maddesinden kaynaklı olarak baharatlı olduğu söylenebilir. Turpun birbirinden farklı çeşitleri bulunur. Bunlar iri kırmızı turplar, bayır turpları, küçük kırmızı fındık turpları, kestane turplarıdır. Her iklim türünde yetişme özelliği olan bitkinin sevdiği yerler nemli alanlardır.
Turp Hangi Ayda Ekilir?
Sıcak iklimin olduğu yerlerde çiçek açmakta ve toprağın altında baş bağlamamaktadır. Taze gübre verildiğinde ise baş bağlamayarak yaprağa kaçmaktadır. Bitki yetiştirilirken kullanılması önerilen gübre çürümüş türlerdir. Sofralarda kullanılan bitki evin bahçe kısmında rahatlıkla yetiştirilir. Ekilme süresi ilkbahar mevsimi ve yahut da sonbahardır. Tohumlar serpme tarzıyla veya sırayla ekilmektedir. Ayrıca küçük turp türü serme büyükler ise sırayla ekilir.
Turp Suyu Saç Çıkarır mı? Faydaları Nelerdir?
Bitkinin saç dökülmelerine turp suyunun bir sürü faydası bulunur. Boyanan saçlar zamanla yıpranarak onarma sürecine ihtiyaç duyar. Hatta bu süreç içinde kökler ve deri yıpranma gösterir. BU bitki ise bu alanların iyi bir seviyede onarılmasına olanak tanıyarak kişinin mutlu olmasını sağlar. Saçlarında kırık problemi olan kişi bu bitkinin suyunu kullanabilir. Turp suyunun bir diğer önemli özelliği de saç uzatmaya yardım etmesidir.
Turp Suyu Nasıl Hazırlanır?
1 tane turpun rendelenmesi gerekir. Sonrasında üç ila dört bardak suyun içerisine rendelenen turp atılır. Karışım otuz dakika kaynatılarak, süreç sonunda su ve posa birbirinden ayrılmaktadır. Ilık halde olan su yumurtanın sarısı ile karıştırılabilir. Hazırlanan karışımın masaj eşliğinde saça yedirilmesi gereklidir. Saça sürme işlemi bitince streç film sarılır. Saç çıkartan turp suyu bir ila iki saat bekletildikten sonra saçlar iyice yıkanmalıdır.