Sağlık 27 Aralık 2021 - 16:11:50

Adet Döngüsü Nedir? Kaç Gün Olmalı? Değişir mi?

Adet Döngüsü Nedir? Kaç Gün Olmalı? Değişir mi?

Adet döngüsü; ilk adetten başlayarak menopoza kadar süren, adet kanaması ile tanımlanan, yumurta çatlaması ile üremeyi sağlayan bir süreçtir ve bu döngü adet kanamasının ilk gününden sonraki adet döngüsüne kadar olan günü kapsar.

Adet Döngüsü Nedir, Ne Demek?

Kadınların düzenli olarak yaşadıkları adet görme durumu vücudun hamilelik için yaptığı hazırlığı göstermektedir. Her ay yumurtlama dönemlerinde vücut kendisini hamileliğe hazırlarken döllenme olmazsa bu hazırlığı vücut dışarı atar. Bu durum adet görme olarak isimlendirilir. Her ay bu durumun gerçekleşmesi de adet döngüsü ismiyle anılmaktadır.

Regl döngüsünün süresi kadınlar arasında değişken bir durumdur. Genel olarak ilk adet dönemlerinde uzun olan aralıklar sonrasında kısalmaya başlar. Adet döngüsü olabildiğince kısalma eğilimindedir. Bu durum da doğurganlığın artması anlamına gelir. Bunun yanı sıra adetin ne kadar devam edeceği de değişen bir süre zarfını oluşturmaktadır. Birçok farklı etmene göre bu dönem değerlendirilebilir.

Adet Döngüsü Kaç Gün Olmalı? Nasıl Hesaplanır?

Kanamanın başladığı 1. günden baz alınarak bir sonraki regl kanamasının ilk günü olan süreç regl döngüsü olarak tanımlanmaktadır. Her kadında bu süreç farklı gelişse de normal değerleri 21-35 gün arasında olmaktadır. Belirtilen bu sürecin haricinde bir kanama söz konusu ise bu adet düzensizliği olarak tanımlanmaktadır.

Ergenlik çağına ulaşmış sağlıklı bir kadının vücudunun her ay bir yumurta çatlamaktadır. Eğer döllenme ve gebelik gerçekleşmemişse bu yumurta kanama yolu ile atılmaktadır. Adet döngüsünün düzenli olması, hem sağlık hem de gebelik açısından önemlidir. 40 günde 1 adet olmak gibi durumlar söz konusu ise mutlaka uzman bir doktordan destek alınmalıdır.

Adet Döngüsü Değişir mi?

Genel anlamda adet döngüsünün değişmesi normaldir. Örneğin; ilk adet olunduğu zaman döngü daha uzun seyreder. Bu ilerleyen zamanlarda düzene girer. Bunun haricinde adet döngüsünün etkilenmesini sağlayan en önemli etmen hamileliktir. Adetin gecikmesi ya da bu dönemin direkt olarak atlanması kadınlarda hamileliğin erken habercisi olabilir.

Bebek sahibi olan bayanlar emzirme dönemlerinde de regl döngüsünde değişiklikler yaşarlar. Genel olarak hamilelik ve sonrasındaki emzirme döneminde yaşanan anormal adet durumları çok fazla dikkate alınmamaktadır.

Kadınlarda yeme bozuklukları da adet döngüsünü olumsuz etkiler. Yapılan ağır bir diyet ya da farklı yollardan yaşanan hızlı kilo kayıpları kadınlarda adet düzenlerinin bozulmasına sebep olmaktadır.

Adet Döngüsü Neden Uzar?

Stres, ilaç kullanımı, yumurtalıklarda bir hastalık olması, polikistik over sendromu, ilaç kullanımı, kilo almak ya da ani zayıflama gibi etkilerden dolayı meydana gelebilen adet düzensizliği aynı zamanda hormonal dengesizlikler sonrasında da oluşabilir.

Adet döngüsünde yaşanan anormallikler çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilmektedir. Bu rahatsızlıkların bir kısmı çok basit bir biçimde ilaç tedavisi ile geçirilirken bazıları kendiliğinden ortadan kaybolabilmektedir. Ancak bazı rahatsızlıklar çok ciddi olabilir. Bu doğrultuda hemen tedaviye başlanması ve erken teşhis çok önemli olacaktır. Bu sebeple de anormallik durumlarında doktora görünmek en doğru karardır.

  • adet döngüsü
  • adet döngüsü nedir
  • adet döngüsü nasıl olur
  • adet döngüsü nasıl hesaplanır
Yorumlar
Hatice sakin Adet döngüsü nasıl hesaplanır? Kaç günde bir olur? Benim adetimde biraz düzensizlik var ve bunu takip etmek için bu döngüyü hesaplamak ve takip etmek istiyorum. Her ay yaklaşık 3 gün gecikiyor bu bir sorun olabilir mi? cevapla
Lale Yaman Adet döngüm çok düzenli bir şekilde ilerliyor. Bazı aylarda döngü adet dışında kanamalar meydana gelebiliyor. Bu durum canımı sıkıyor. Her zaman olmuyor sonradan geçiyor ama tereddüt ediyorum. Normal olarak evreleri nedir, kaç gün sürer? cevapla
Eylül 1 yıldır adet görüyorum -bilmiyorum belki de 1 yıldan azdır- 14 yaşındayım. adet döngüm ne zaman oluşur? Ne zaman adet olacağımı anlamıyorum belirtiler de bende pek olmadığı için hazırlıksız yakalanıyorum cevapla
yorum yaz
Kas Hipertrofisi Nedir, Ne Demek? Hipertrofi Antrenmanı ve Çeşitleri