Sağlık 28 Aralık 2021 - 12:18:59

Adet Gecikmesi Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Adet Gecikmesi Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Adet gecikmesi; normal adet döngüsünün yaklaşık olarak 7 gün gecikmesi ve bunun sene içerisinde 2-3 kereden fazla tekrarlaması durumunda meydana gelen bir durumdur.

Adet Gecikmesi Nedir? Normal mi?

Sağlıklı bir kadında her ay adet dönemi 21-40 gün arasında bir döngü ile oluşur ve ortalama olarak 28 günde bir regl olma düzeni bulunur. Bu döngünün haricinde meydana gelen sapmalar ise adet gecikmesi olarak tanımlanmaktadır. Adet gecikmesi olması gereken döngüden 7 gün sapması ve bunun tekrarlaması durumunda ortaya çıkar.

Yıl içerisinde 2-3 kere adet gecikmesi normal karşılanırken, 3 kereden fazla olması durumu bir sağlık problemini ifade etmektedir. Birtakım dış etkenler ya da ruhsal sıkıntılardan kaynaklı olarak adet gecikmesi söz konusu olabilmektedir.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet gecikmesinin çok sayıda farklı nedeni yer alır. Bu nedenlerin ilki olarak hormonal bozukluklar gösterilebilir. Adet görme eylemi de tamamen hormonların etkisinde yaşanan bir durum olduğundan hormonal bozukluklar sonrasında adet döngüsünde bozulmalar söz konusu olabilir. Özellikle tiroid bezinden salgılanan hormonların fazla ya da az olması adet gecikmesine sebep olabilmektedir.

Doğum kontrol hapları da adet gecikmesinin en yaygın sebeplerinden birisidir. Düzenli olarak doğum kontrol hapları kullanılıyorsa bu haplar da adet görmenin düzensiz olmasına sebep olmaktadır.

Gebelik, adet gecikmesinin en önemli ve güzel sebebi olarak gösterilir. Eğer çiftler düzenli olarak korunmasız cinsel ilişki yaşıyorlarsa ve adet gecikmesi yaşanmışsa bu durum gebelik sebebiyle kaynaklanmış olabilir. Bu durumda gebelik testinin yapılması ve doktora gidilmesi en doğru karar olacaktır.

Bazı kronik hastalıklar da kadınlarda adet gecikmesine sebep olmaktadır. Özellikle diyabet ve çölyak gibi rahatsızlıklar bu kategori içerisinde sayılabilir. Çevresel etmenler de adet gecikmesine sebep olabilir. Kilo açısından çok zayıf olmak gecikmenin sebeplerinden birisi olurken bunun yanı sıra çok yüksek tempoda spor yapmak da bayanların adetinin gecikmesine sebep olmaktadır. Son olarak stres ve depresyon da etkili bir durum olarak gösterilir.

Adet Gecikmesi Belirtileri Nelerdir?

Pek çok kadından meydana gelen bir durum olan adet gecikmesi belirtilerine baktığımızda ilk olarak kanamanın 3n geç 40 gün içerisinde gerçekleşmemiş olmasını sayabiliriz. Ayrıca adet gecikmesi yaşayan kadınlarda hormonal bozukluk söz konusu olabileceği için aşırı kıllanma söz konusu olabilir.

Baş ağrısı ve kasık ağrısı bu durum belirtileri arasında yer alırken aynı zamanda vücudun farklı bölgelerinde sivilce çıkması ya da aşırı kilo alma ya da verme gibi durumlar bu durumun semptomları arasında yer almaktadır. Adet gecikmesi ve beyaz akıntı birlikte görülebilmektedir. Beyaz akıntı genel anlamda adetin yaklaştığını gösterir.

Adet Düzeni Ne Zaman Oturur?

Adet kanamalarının başladığı ilk zamanlarda kadınlarda döngüler arasında gecikmeler olabilmektedir. Bu gecikmeler yaşın ilerlemesine bağlı olarak zaman içerisinde oturmaktadır. İlk adet görmeye başladıktan sonrai 2-3 yıl içerisinde bu durum giderilmektedir.

Araştırmalar her zaman adet döneminin kısalma çabası içerisinde olduğunu belirtirken adet süresi aralıkları her geçen ay daha az düzeylere inebilmektedir. Genel olarak bu süreç 21 gün ile 35 gün arasında değişir. Bazen ise adet gecikmeleri oluşabilir.

Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bazı bitkisel yöntemler adet gecikmesi problemini ortadan kaldırmak için etkilidir. Soğan suyu bunlardan biridir. Kabuklarını soyduğunuz soğanı ılık su içerisinde kaynatıp, suyunu içebilirsiniz. Bunu haftada 2 defadan fazla içmemelisiniz.

Yemeklerden sonra ya da salatalarda zerdeçal kullanmak, adet söktürücü etki göstermektedir. Civan perçemi, çörek otu ile birlikte kaynatılıp tüketildiği zaman adet gecikmelerini önler. Dereotu, hatmi çiçeği, kekik, papatya ve biberiye gibi bitkilerden elde edilen çaylar da bu problemin giderilmesinde etki göstermektedir.

Eğer adet gecikmesi stres ya da farklı bir durumdan kaynaklanıyorsa bu durumu düzeltmelisiniz. Nedeni bilinmeyen bir durumdan kaynaklı ise doktora başvurmak gerekir. Yapılan testler sayesinde adet gecikmesi sebebi öğrenilirken bunun ardından soruna göre bir çözüm belirlenmektedir. Hormonal sorunlar ilaç tedavisi ile tedavi edilirken daha ciddi hastalıkların bu soruna sebep olduğu anlaşılırsa tedavi yöntemleri de değiştirilmektedir. Üreme sistemindeki yaşanan hastalıklarda cerrahi müdahale de gerekebilmektedir.

  • adet gecikmesi ne zaman tehlikeli olur
Yorumlar
Demet Çoban Adet gecikmesine ne iyi gelir? Normal mi ya da tehlikeli mi bunu nasıl anlayabilirim? Çözümleri ve tedavisi için ne yapmak gerekiyor? Bu ay 2 hafta gecikme yaşadım doktor stresla alakalı olabileceğini söyledi ilaç verdi. Umarım işe yarar... cevapla
Seval Akgün Adet gecikmesi hamilelik dışında bir durumdan kaynaklanıyorsa çözümler farklı şekiller olabilir. Adet döngüsünün bozulmasına birçok etmen yer alır. Sinir ve stres kaynaklı da olabilir aynı zamanda bir rahatsızlık nedeniyle de olabilir. cevapla
yorum yaz
Küçük Gözlere Nasıl Makyaj Yapılır? Küçük Gözlere Uygun Makyaj Önerileri Nelerdir?