Sağlık 11 Haziran 2021 - 11:40:28

Ayak Basış Bozuklukları Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ayak Basış Bozuklukları Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ayakta doğuştan ya da sonradan meydana gelebilen birtakım anormallikler sonucunda gelişen yük dağılımı ve yürüyüş problemleri ayak basış bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.

Ayak Basış Bozuklukları Nelerdir?

Ayakları yüzeysel olarak değerlendirirsek eğer; yüksek kavis, düz taban ve normal kavis olmak üzere 3 şekilde incelemek mümkün olacaktır. Düz taban olanlar içe basarak, yüksek kavisli ayaklar ise dışa basarak basış bozukluğu problemlerini aşmaya çalışırlar. Ayak basış bozuklukları küçük yaşlarda fark edilmektedir. Çok önemli görülmediği için tedavisi ettirilmeyen bu durum ilerleyen zamanlarda ciddi fiziksel sağlık problemlerinin oluşmasına neden olur.

Gün boyu bizi taşıyan ve vücudumuzun tüm ağırlığını üstelenen uzuvlarımız olan ayakların sağlık olması vücudumuzun sağlıklı olması anlamına gelmektedir. Ayak basış şekilleri içe basma, dışa basma, çökmüş taban, yüksek kavisli ayaklar gibi durumlar sonrasında meydana gelmektedir. Günlük hayatta yaşadığımız dayanılmaz bel ağrılarının nedeni, eklem üzerinde meydana gelen bir baskıda oluşabilir. Bu durum basış probleminden kaynaklanabilir. Bel ağrısı, diz ağrısı, kalça ağrısı ve boyun ağrılarının nedeni basış problemi olabilmektedir.

Yetişkinlerde İçe ve Dışa Basma Nasıl Giderilir?

Genel olarak iç basma problemleri 4 yaş altında düzelme sağlamaktadır. Eğer ki 8-10 yaşına kadar bu durum devam ediyorsa ameliyat ile düzeltme sağlanabilir. Karşıya bakması gereken ayakların içe basması durumu olarak tanımlanan bu yürüme bozukluğu, genel olarak çocukluk döneminde yürürken ya da koşarken kendini belli etmektedir. Çocukların ayağının iç basması daha rahat denge sağlaması içindir. 8 yaşına kadar bu durum bir tedaviye gerek kalmadan düzelir. Fakat ilerleyen yaşlarda içe basmaya neden olan sebebe bağlı olarak tedavi uygulanır. Yetişkinlerde içe basma örneğin; tibia kemiğinde içe dönmeden dolayı ise bu ameliyat ile düzeltilir. Aynı şekilde femur kemiğinin dönük olması da bu şekilde olur.

Yürürken ayakların yana doğru basması durumu dışa basma olarak tanımlanır. Bu durum düz tabanlıktan kaynaklanabilir. Kalça kemiğinin yuvasının dışa dönük olması kişide dışa basma meydana getirir. Ayak dışa basma egzersizleri ve birtakım tabanlıklar ile bu durumun giderilmesi mümkün olabilir.

Yürüyüş Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kişide basış bozukluğu söz konusu ise öncelikle nedeni ve türü tespit edilmelidir. Basış bozukluğu tedavisi için ayak şekline uygun bir tabanlık tercih edilebilir. Düzenli olarak tabanlığın kullanılması deformasyonu önler. Basış bozukluğu ayak yükününü eşitsiz dağılımı nedeniyle; nasır, deri sertleşmesi, batık sorununa neden olabilir. Bu durum tedavi edilmediği zaman ilerleyen zamanda daha ciddi ve kalıcı sorunlara neden olabilir.

  • ayak basış bozuklukları
  • ayak basış şekilleri
  • yetişkinlerde içe basma
  • yürüme bozukluğu
  • ayak dışa basma egzersizleri
  • yürüyüş bozukluğu tedavisi
  • basış bozukluğu tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Vücut Tipine Göre Korse Seçimi