Sağlık 29 Ocak 2021 - 14:32:00

Bakterilerin Yararları, Zararları, Özellikleri

Bakterilerin Yararları, Zararları, Özellikleri

Yeryüzünde her türlü ortamda yaşayan tek hücreli canlılardan birisi de bakterilerdir. Bakterilerin insanlar için yararları olabileceği gibi zararları da olabilmektedir.

Bakteri Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Bizler göremiyor olsak da dünya üzerinde yaşamına devam eden tek hücreli canlılar bulunur. Bunlar mikroorganizma olarak isimlendirilirken bakteri de bunlardan birisidir. Kendi içerisinde çok sayıda farklı çeşidi bulunurken bunları narasında da boy ve şekil açısından farklılıklar görülmektedir. En dışta hücre duvarı, içerisinde hücre zarı ve en içte stoplazmadan oluşan bir hücre yapısı bulunmaktadır. Bakteri türlerinden bazıları pasif olarak hareket edebilirken bazıları dış kısımda yer alan kampçılar sayesinde aktif halde de hareket edebilmektedir. Genel olarak karanlık ve havasız ortamlarda yaşamayı severler. Bizler için yararlı olan bakteriler olduğu gibi zararlı olanları da bulunmaktadır.

Bakterilerin Yararları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Bağırsaklar sindirim sisteminde önemli görevler üstlenmektedirler. Gıdaların en iyi şekilde sindirilmesinde görevli olan bakteriler bu sayede insanların kilo vermesine katkı sağlamaktadır. Buna ek olarak alınan gıdalardaki kalsiyumun çok daha iyi düzeyde emilmesini sağlamaktadır. Proteinin sindirilmesinde çok etkili bir canlıdır. Bunlara ek olarak alerjilere karşı korunmada etkili bir yardımcı olmaktadır. Gün içerisinde tükettiğimiz gıdaların bazıları bakteriler sayesinde yapılmaktadır. Yoğurt ve peynir buna en önemli örneklerdir. Ülkemizde sürekli olarak tüketilen bu iki gıda bahsi geçen tek hücreli canlıların gerçekleştirdiği tepkimeler ile üretilebilmektedir.

Bakterilerin Zararları Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bunların en büyük zararı insanlarda hastalıklara yol açmasıdır. İnsanları alerjilerden koruyan bakteriler ile hastalık yaratanlar aynı tür değildir. Bu sebeple de kendi içerisinde yararlı ve zararlı olmak üzere ayrılırlar. Verem, ülser, difteri, veba ve birçok solunum yolu hastalıklarında bakteriler başrolde olur. Besinlerin küflenmesine ve çürümesine sebep oldukları için kısa sürede gıdaların tüketilmesini mecbur kılarlar. Bakterilerden dolayı oluşan hastalıkların tedavi edilebilmesi için bu tek hücreli canlıların vücuttan atılması gerekmektedir. Bu amaçla insanlara ilaç tedavisi uygulanır. Uygulanan ilaç tedavisinde antibiyotik olarak adlandırılan ilaçlar kullanılırken bunlar çok kısa bir süre içerisinde bakteriler ile savaş başlatarak vücuttan uzaklaşmalarını sağlamaktadır. Bunlar tamamen vücuttan çıkarıldığında insanlar sağlıklarına kavuşacak ve sorunsuz bir şekilde günlük yaşantılarına devam edecektir.

Bakteriler İnsan Vücuduna Nasıl Girerler?

Bakterilerin insan vücuduna girerken tercih ettikleri yol genelde solunum sistemi olmaktadır. İnsanlar, yaşamlarını devam ettirebilmek için sürekli olarak nefes alıp verirler. Havanın içerisine karışan bu tek hücreli canlılar görülemediği için hava ile birlikte vücuda alınmaktadır. Vücuda alınan havayla bakteriler üst solunum yollarına yerleşebilmektedir. Bunun yanı sıra alınan gıdalardan da bakteriler insan vücuduna giriş yapabilmektedir. Eğer bu bakteriler zararlı ise hemen solunum yolu hastalıklarına ya da sindirim sistemi hastalıklarına sebep olabilmektedir. Bakterilerin faydaları, zararları ve özellikleri çok uzun yıllardır uzmanlar tarafından incelenirken oldukça değişik veriler ile karşı karşıya kalınmaktadır.

  • bakteri
  • bakteri nedir
  • bakterilerin yararları
  • bakterilerin zararları
Yorumlar
Halit Aydoğan Hem zararlı hem de yararlı bakteriler olduğu için aslında insan vücudunun bakteriye ihtiyacı olmaktadır. Biyoteknolojide kullanım alanları oldukça önemli olurken bunların biyolojiye ve ekonomide de önemi vardır. Tabi bunların yanında neden olduğu hastalıklar da var. cevapla
yorum yaz
Oksijenli Su Tüy Döker mi?