Sağlık 08 Aralık 2021 - 12:42:14

Demir İçeren Yiyecekler, İçecekler, Besinler Nelerdir?

Demir İçeren Yiyecekler, İçecekler, Besinler Nelerdir?

Demir içeren besin listesi; yiyecekler ve içeceklerden oluşan, vücutta kan üretiminde görev alan bu önemli mineral bakımından zengin olan besinlerdir.

Demir Minerali Nedir? Ne İşe Yarar?

Demir minerali, vücut içerisinde kırmızı kan hücrelerinin taşınmasında görevlidir. Eğer yeteri kadar alınmamışsa kişilerde kan hücreleri taşınmaz ve kan üretimi daha düşük seviyelerde kalır. Bu durumda kişilerde kansızlık ya da diğer bir adıyla anemi hastalığının oluşmasına sebep olmaktadır. Bu durumu yaşamamak için demir içeren besinler düzeli olarak kullanılmalıdır.

Demir; vücuttaki organların ve dokuların düzgün çalışması, yeterli oksijen alması için önemlidir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve zihinsel performans gibi konularda da faydalıdır.

Vücudumuzun ihtiyacı olan çok sayıda vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bu maddelerin vücuda doğal yollardan ya da direkt destek ürünü olarak hazır bir halde alınması gerekir. Kansızlık gibi yaygın olan rahatsızlıklar da bu mineral eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Demir minerali vücudumuz içerisinde en önemli minerallerden birisi olarak gösterilirken bu önemi görevine borçludur.

Demir İçeren Yiyecekler Nelerdir?

Bu minerali içeren besinler hayvansal gıdalar ve bitkilerdir. Bu aşamada hayvansal gıdaların içerisinde yer alan bu mineral heme-demir olarak adlandırılırken bitkilerin içerisinde yer alan ise nonheme-demir olarak isimlendirilmektedir. Her iki mineral türü de insanlardaki ihtiyacı karşılayabilmektedir. Kan ve demir yapan besinlerden bazıları şöyledir:

  • Kırmızı et
  • Tavuk, hindi
  • Ton balığı, somon
  • Yumurta
  • Tofu, soya fasulyesi
  • Kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla ya da nohut gibi baklagiller,
  • Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem)
  • Zenginleştirilmiş tahıllar
  • Taze bezelye, börülce, fasulye, yeşilbiber
  • Mevsimine göre taze meyveler (portakal, kavun, çilek, dut, muz gibi)
  • Maydanoz, nane, roka, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Pekmez, tahin ve bazı kuru meyveler,
  • Demir minerali ile zenginleştirilmiş mısır gevrekleri

Hayvansal gıdalardan elde edilen bu mineralin emilimi %30 seviyesindeyken bitkilerden elde edilen bu mineralin emilimi %2 ile %10 arasında değişmektedir. Kişilerin aldıkları C vitamini bu emilim düzeylerini arttırarak bu mineralin eksikliğine katkı sağlamaktadır.

Demir Hangi Besinlerde Bulunur?

Kansızlık problemi yaşayan kişiler için bu minerali içeren besinler her gün tercih etmeleri gereken gıda ürünlerini belirtmektedir. Bunlardan ilki kırmızı et ve karaciğerdir. 50 gram kadar ciğer 4-5 mg demir içermektedir. Eğer kırmızı et sevmiyorsanız, hindi ve tavuk eti de tüketebilirsiniz. Sığır eti ve kuzu eti de bu konuda faydalıdır.

Yüksek protein içeren balık, az yağlı içeriği ile demir ihtiyacını karşılanmasını sağlar. Antep fıstığı, kaju, fındık, kabak çekirdeği ve badem gibi demir içeren kuruyemişler de tüketilebilir. Günlük hayatta beslenme programına demir içeren besinler dahil edilerek, tüketim sağlanabilir.

Demir İçeren İçecekler Nelerdir?

Eğer vücudunuzda demir takviyesi sağlamak isterseniz, demir bakımından zengin olan meyvelerin suyunu içebilirsiniz. Ayrıca sebze sularından da destek alabilirsiniz. Elde edilen bitkisel kürlerinden çoğunda bu minerale rastlamak mümkündür.

Eğer vücudunuzda ciddi demir eksikliği söz konusu ise demir içeren ilaçlar doktorlar tarafından tavsiye edilebilmektedir. Demir eksikliğinde kansızlık ve beraberinde pek çok ciddi sorun yaşanabildiği için dikkat edilmesi gerekir.

  • demir
  • demir minerali
  • demir içeren gıdalar
  • demir içeren sebzeler
  • demir içeren meyveler
Yorumlar
Züleyha Kurt Demir minerali eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir? Günlük ihtiyacı nasıl karşılayabilirim? cevapla
Hüseyin Çoklu Demir eksikliğinin ilk belirtisi kansızlık yani anemidir. Vücuttaki demir depolarını doldurunca bu durum ortadan kalkar. Zaman içerisinde vücut kansızlığa alışır aneminizi farketmezsiniz organlarınız bu durumdan zarar görür organların iyi beslenmesi için vücutta kana ihtiyaç her zaman vardır çünkü. Demir eksikliğinin tedavisi için bazen ilaç demir takviyeler gerekebilir bu konuda doktorunuzun tavsiyelerini kulakardı yapmayın. Bazen ilaç önemlidir bu konuda çünkü. Doktorlarının demir eksikliği için ilk önemli önerisi de kırmızı et olmaktadır. Bunun sebebini tam bilmiyorum ama burda kırmızı eti ayrıca vurgulamak gerekir diye düşünüyorum... cevapla
yorum yaz
Baş Karıncalanması Neden Olur? Başta Karıncalanma Hissi ve Uyuşma