Sağlık 25 Aralık 2020 - 15:16:56

Dış Gebelik Nedir? Neden Olur? Dış Gebelik Yaşayanlar ve Kürtaj

Dış Gebelik Nedir? Neden Olur? Dış Gebelik Yaşayanlar ve Kürtaj

Gebelik döneminde birçok farklı istenmeyen durum ortaya çıkarken dış gebelik de bu durumlardan birisidir.

Dış Gebelik Nedir, Ne Demek?

Sperm ve yumurta hücrelerinin birleşiminden oluşan embriyo, normal şartlarda rahmin iç kısmında oluşur ve burada büyümeye başlar. Ancak bazı durumlarda bu embriyo, rahmin dışında, farklı bölgelere yerleşir ve burada büyümeye başlar. Dış gebelik, gebeliği oldukça olumsuz etkilerden doğumun olması mümkün değildir. Fakat erken teşhis edilirse küçük müdahaleler ile birlikte durum düzeltilerek doğum gerçekleşebilir. Eğer hastalar ve doktorlar bu durumu fark etmezse annenin de hayatı tehlikeye girmeye başlar. Bu sebeple gebeliğin ilk dönemlerinde kontrollerin aksatılmadan yapılması ve böyle bir durum varsa en kısa sürede teşhis edilmesi gerekir.

Dış Gebelik Neden Olur? Nedenleri Nelerdir?

Dış gebeliğin gerçekleşmesinde 5 ayrı sebep gösterilebilir. İlk olarak mekanik sebepler bu rahatsızlığa sebep olur. Genelde dış gebelik oluşumunda embriyo fallop tüpüne yerleşir. Bu durum, fallop tüpünden ameliyat olan ve bu tüpün duvarının iyice incelmesine sebep olan olaylarda gerçekleşmektedir. Bunun dışında tüpün enfeksiyon kapması ve içinde ya da dışında iltihaplanmaların olması da düzeni bozarken dış gebeliğe sebep olabilir. İkinci sebep ise işlevsel sebeplerdir ki bu sebepler de direkt olarak fallop tüpü ile alakalıdır. Tüpün, normal hareketlerinde değişimlerin yaşanması kişilerde dış gebeliğe sebep olabilmektedir. Bu duruma sebep olan en büyük etmen ise ertesi gün hapları ya da kontrol haplarıdır.

Dış Gebeliğe Sebep Olan Şeyler Nelerdir?

Bu sebeplerin ilki kısırlık ve yumurta tedavileridir. Bu tedavileri olan bayanların rahim bölgelerinde hassaslaşmalar ya da belirli oranda düzensizlikler görülebilir. Bu durum da dış gebeliğe sebep olan etmenlerden birisidir. Korunma yöntemindeki başarısızlık da insanlarda dış gebeliğe sebep olmaktadır. Korunmanın gerçekleşmesi için hapların kullanımı ancak buna rağmen gebeliğin gerçekleşmesi durumunda dış gebelik oranı oldukça yüksektir. Son olarak bayanlarda ileri yaş, problem olarak gösterilebilir. İleri yaşlarda üreme yetisinde her zaman düşme yaşandığından bayanların dikkatli olması ve yaşantılarını en iyi şekilde ayarlaması gerekmektedir.

Belirtileri Nelerdir? Dış Gebelik Yaşayanlar

Dış gebeliğin belirtileri farklı şekillerde bulunurken bunlar kendilerini çok fazla göstermeyebilir. İlk olarak adet gecikmesi ve vajinal kanamalarda beneklenmelerin olması en yaygın belirtilerdir. Bunlara ek olarak hastada bu rahatsızlığa bağlı olarak iç kanama gerçekleşebilir. Bu durum çok şiddetli karın ağrılarına sebep olurken kan kaybı sebebiyle nabız düşmesine ve bazı hastalarda şoka girmeye sebep olabilmektedir. Bu durumu yaşayanlar üzerindeki belirtiler genelde bu şekildedir.

Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dış gebelik durumlarında cerrahi müdahale gerekli olurken bu müdahale laparoskopi olarak isimlendirilmektedir. Çok küçük bir yara izine sebep olan bu işlem ile birlikte bu sorunu sorunu düzeltilebilir. Benzer bir şekilde açık cerrahi müdahale de gerçekleşirken her iki durumun da belirli düzeyde zorluğu bulunur. Dış gebeliğin evresine göre sorun ortadan kaldırılabilirken gebelik de sonlandırılabilir. Kürtaj da bu yöntemlerden biridir.

  • dış gebelik
  • dış gebelik nedir
  • dış gebelik neden olur
  • dış gebelik yaşayanlar
Yorumlar
Ebru Çağlar Dış gebelik sonrası hamile kalma süreci nedir? Yakın zamanda böyle bir durum yaşadım. Şuanda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Tekrar çocuk sahibi olma ihtimalimi etkiler mi bir zararı olur mu? Adet gecikmesi normal mi bu durum sonrasında? cevapla
Elif Kaya Dış gebelik iğnesi nereden vurulur ve sonrasında kanama olması normal mi bilen varsa yazarsa çok sevinirim. Bu durumun tedavisi için birtakım ilaçların kullanılması öngörülüyor. Belirtileri nelerdir? Nasıl anlayabiliriz bu durumu? cevapla
yorum yaz
Elma Kurusu Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır? Nasıl Saklanır? Fiyatı ve Kalorisi