Diyetisyen; insanların ideal vücut ölçülerine kavuşması ve daha sağlıklı bir birey olması için kişiye özel program ve yöntemler sunan kişiye denir.
Diyetisyen Nedir, Ne Demek?
Sağlıklı bir yaşam ya da ideal kiloya ulaşmak için birtakım bilgiler sunan, üniversitenin ilgili bölümünde eğitim görmüş, beslenme ve diyetetik lisans diploması almış olan kişilere diyetisyen ünvanı verilmektedir. İnsanların ihtiyaçlarına göre beslenme programı oluşturan diyetisyenler, hastanelerde, kliniklerde ve diğer kurumlarda yer almaktadır.
Beslenme konusunda bilgi veren ya da aşırı kilolardan ideal kiloya ulaşmış olan kişilerin diyetisyen gibi sağlıklı beslenme üzerine birtakım tavsiyeler belirtmesi diyetisyenlikten oldukça farklıdır. Üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümünde 4 senelik lisans eğitimini tamamlamış olan kişilere diyetisyen denilmektedir.
Diyetisyen Ne İş Yapar? Nasıl Çalışır?
Kilosundan şikayetçi olan ve ideal vücut ölçülerine kavuşmak isteyen kişiler için profesyonel bir destek olan diyetisyenler; gıda seçiminde, genel beslenme rutininde, beslenme sorunlarına yönelik çözümlerin üretilmesinde etkin rol almaktadır.
Diyetisyen tanımına baktığımızda; insanların sağlıklı beslenmesi konusunda yardımcı olan ve ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek olan sağlık problemlerinin önüne geçilmesine yönelik rejim ve diyetler oluşturan uzman kişiler olarak açıklandığını görmekteyiz.
Uzman Diyetisyenlerin Görevleri Nelerdir?
Uzman diyetisyen denildiğinde herkes zayıflama listelerini veren kişileri akıllara getirse de bu uzmanların çok daha farklı görevleri bulunmaktadır. İlk olarak besinlerin farklı pişirilme çeşitleri ile insana vücuduna olan etkileri incelenmektedir. Bu inceleme sayesinde birçok farklı gıdanın insan vücuduna farklı faydalar göstermesi sağlanabilecektir.
Genel olarak toplumda dengesiz beslenme alışkanlığına sebep olan etmenleri belirlemek zorunda olan besibilimciler, bu şekilde hastalarına en iyi imkanları sunarak hızlı kilo vermelerini sağlamaktadır. Bunun sonrasında ise besinlerin analizlerini en iyi şekilde yaparak en doğru diyet listelerinin oluşturulması amaçlanmaktadır.
Uzman diyetisyenler vücudun ihtiyaçları en iyi biçimde analiz eder ve sonrasında hastaları için en ideal listeyi oluştururlar. Buna ek olarak yalnızca zayıflamak amacıyla diyetisyenler liste hazırlamazken bazen de belirli hastalıklar sebebiyle kişilere listelerini sunmaktadırlar. Diyetisyen doktor mu diye soracak olursanız da doktor değildir ve doktordan ayrı çalışan bir sağlık çalışanıdır.
Diyetisyenlerin Maaşları Ne Kadar?
Diyetisyenlerin çalışma alanları içerisinde devlet hastaneleri yer alırken bunun yanında özel hastanelerde ya da sağlık merkezlerinde de çalışma fırsatı bulabilirler. Buna ek olarak besibilimci olarak göreve başlayan kişiler kendi özel merkezlerini açarak zayıflamak isteyen kişilere ücretler karşılığında yardımcı olurlar.
Her yıl diyetisyen maaşları değişmektedir. Diyetisyen uzmanının hangi hastane de ya da klinikta çalıştığı aldığı maaş miktarını etkilemektedir. Bundan dolayı net bir maaştan bahsetmek mümkün değildir. Diyetisyen ne kadar kazanır diye araştırıldığında, çalışma koşulları ve çalışılan kurumun değerlemeye sokulması gerekir.