Diyette kabız olmak beslenme düzenin değişmesi ve yeterli oranda sıvı, lif tüketiminin yapılmaması sonucunda gerçekleşmektedir. Diyet yaparken yaşanan kabızlık pronlemleriyle ilgili olarak diyette kabız olmamak için ne yapmalı, kabız olmak kilo vermeyi engeller mi, diyette kabılık sorunlarını ele aldığımız bu yazımızda bu konulara değineceğiz.
Diyette Kabız Olmamak İçin Ne Yapmalı?
Kabızlık; bağırsak hareketlerinin düzensizleşme ve yavaşlaması sonucunda meydana gelmekte ve dışkılama sayısının azalması olarak nitelendirilmektedir.
Kilo vermek için uygulanan diyetler, yanlış ve eksik olduğu zaman kabızlık meydana getirmektedir. Zayıflama sürecinde diyet yapıyorum ama kabız oldum diye pek çok kişiye rastlanmaktadır. Bunun neden asıl olarak yetersiz su içmek, yeterli şekilde egzersiz yapmamak, uzun süre boyunca yağsız beslenme programları uygulamaktır. Bununla birlikte kalın bağırsak fonksiyonlarının herhangi bir nedenler bozulması da kabızlık problemi meydana getirebilmektedir.
Diyette kabızlık neden olur diye baktığımızda diyet yapmaya başladıktan sonra besin tüketiminin azalması sonucunda bağırsakların tembelleşmesi söz konusu olabilir. Eğer ki haftada 3 defadan daha az büyük tuvalete çıkıyorsanız bunun sonucunda kabızlık oluşmuş olmaktadır. Eğer ki tek tip besine dayalı diyet yapıyorsanız, besin çeşitliliğini ciddi anlamda kısıtladıysanız, protein ağırlıklı bir diyet yapıyorsanız, su ve meyve tüketimi azalmışsa, lif tüketimi yeterli düzeyde değilse diyette kabızlık kaçınılmazdır.
Diyette bağırsakları ne çalıştırır diye baktığımızda lif açısından zengin olan besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Egzersiz yaparak bağırsak hareketlerinizin güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer ki kabızlık çok şiddetli ise bu dönemde ayva, elma ve muz gibi meyvelerden uzak durmalısınız. Beyaz ekmek ve rafine gıdalar tüketmek yerine, tahıl ürünleri ve baklagiller tüketiniz. Pirinç yerine bulgur ve tam buğday ekmeği tüketiniz. Bol miktarda su içiniz. Ayrıca beslenme programının tek tip değil, beslenme çeşitliliğine sahip olması gerekir.
Kabız olmamak için sıvı ağırlıklı beslenmeniz tavsiye edilmektedir.
Diyette Kabız Olmak Kilo Vermeyi Engeller mi?
Sosyal hayatınızda pek çok kişinin diyet yapıyorum kilo veremiyorum dediğini duyarsınız. Birçok kişi diyetisyene gitmeden kendi yöntemleri ile kilo vermektedir. Burada yapılan en önemli hatalardan biri aç kalmaktır. Aç kalındığı zaman bağırsaklar çalışmak için yeterli enerjiyi bulamazlar. Bu kabızlık meydana getirir ve yağ yakımını engeller.
Sadece yanlış beslenme değil aynı zamanda stres de bağırsak hareketlerini tembelleştirir ve kabızlık meydana getirebilir. Kabızlık tartıda kaç kilo fazla gösterir diye baktığımızda birkaç kilo etkilediğini belirtebilir. Karnınızın daha şişkin olduğunu fark edebilirsiniz. Fakat bu kas ya da yağ değildir. Vücuttaki atıkların birikmesidir. Düzenli olarak tuvalete çıktığınız zaman zayıflamanın daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi söz konusu olmaktadır.
Diyette Kabızlık Normal mi?
Diyete yeni başlayan kişilerde kabızlık görülmesi enteresan değil olağan bir durumdur. Diyetteyim kabız oldum diyorsanız eğer bunun beslenme şeklinizdeki değişiklikten kaynaklandığını belirtebilir. Normal olarak kronik kabızlığınız varsa nedeni farklı olabilir. Metabolizma hızınıza uygun bir diyet programı uygulamadığınız zaman bu durum kaçınılmazdır. Az yağlı besinler tüketildiği zaman bağırsak fonksiyonları yavaşlamaktadır. Beslenme programının buna uygun olması gerekir. Bu yüzden uzman diyetisyene danışmanız gerekmektedir.
Diyette Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Kilo vermek isterken kabız olduysanız eğer lif bakımından zengin besinler tüketmeniz gerekmektedir. Sabah kahvaltısı yapmadan önce incir, kuru kayısı yemek ve üzerine ılık su içmek bağırsak fonksiyonlarının hızlanmasına yardımcı olur. bu tarz besinlerin sabah aç karnına, boş mide ile tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Diyet yapıyorum ama kabızım diyenler için kuru meyvelerden komposto yapılabilir. Özellikle kayısı kompostosu faydalı olacaktır. Egzersiz yapmayı, su içmeyi ihmal etmeyiniz. Ayrıca tamamen yağsız değil az yağlı yemekler yiyiniz. Aç kalmamaya da özen gösteriniz.