Diyet 26 Ağustos 2021 - 05:50:20

Gastrit Diyeti Nedir? Örnekleri ve Yemekleri

Gastrit Diyeti Nedir? Örnekleri ve Yemekleri

Gastrit diyeti; midesinde gastrit rahatsızlığın olan kişilerin tüketmesi ve tüketmemesi gereken gıdaları kapsayan bir beslenme programı olarak tanımlanmaktadır.

Gastrit Diyeti Nedir, Ne Demek?

Mide mukozasının iltihaplanması olarak belirtilen gastrit, akut ya da kronik olarak gerçekleşebilmektedir. Akut gastrit ani olarak gelişmektedir. Gastrit diyeti asıl olarak zayıflamak için değil midenin rahatlaması için bazı yemeklerin tüketilmemesi bazılarının ise tüketilmesi gerekliliğini göstermek için uygulanmaktadır. Bu diyetin temel amacı çok yemek yememektir. Az az ve sık sık yenmesi gerekmektedir. Böylece mideye aşırı yüklenme olmadan sindirimin desteklenmesi sağlanmaktadır. Bununla birlikte yemeklerin çok sıcak ya da çok soğuk tüketilmemesi gerekmektedir. Yemekleri bu şekilde tüketmek de zarar verebilir ve rahatsızlık meydana getirir.

Yemeklerin yavaş yenmesi midenin sindirimini dengelemektedir. Besinleri iyi çiğnenmesi gerekir. Bu şekilde olduğunda mide besinleri sindirmek için gereğinden fazla asit üretmek zorunda kalmaz. Asit dengesi sağlanamadığı zaman gastrit belirtileri artar ve bu da kişide olumsuz etkiler meydana getirir. Turp, salça, sirke, hardal, ketçap, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketilmemelidir. Ayrıca tüm besinler kavrulmadan pişirilmelidir.

Gastrit Diyeti Örnekleri Nelerdir?

Eğer midenizde gastrit rahatsızlığı varsa çay, kahve, kakao, kazır meyve suları, limonata ve asitli içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. Yağda yumurta yapmak, kaşar peynir, beyaz peynir, dil peyniri, gravyer peyniri haricindeki peynirlerin tüketilmemesi gerekir. Sıcak halde bulunan esmer ve kepekli ekmekler yenmemelidir. Yağda kızartılmış etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinin tüketilmemesi gerekmektedir. Ekşi yoğurtlar, ekşi kabuklu ve kumlu meyveler, bulgur, yarma ve tüm baklagiller, hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana ve domates çorbaları, Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, patates ve havuç gibi sebzelerin haricindeki besinler ve kızartmalar tercih edilmemelidir. Tatlı olarak sütlü tatlı ve meyve kompostolarının harici tüketilmemelidir. Yağda kızartılmış hamur işlerinden de uzak durmalısınız.

Gastrit Diyeti Yemekleri Nelerdir?

Birtakım yiyecekler gastritin semptomlarının artmasına neden olabilirken bazıları ise daha iyileştirici bir etkiye sahiptir. Az yağlı proteinler midenin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Az yağlı besinlerden gelen proteinlerin tüketilmesi gerekir. Yağlı yiyecekler mide asidinin artmasına neden olmaktadır. Bu durum mide zarındaki iltihaplanmayı artırır ve ülsere sebep olur. Yağsız et, balık, tavuk ya da soya fasulyesi, az yağlı süt ürünleri ve baklagiller gastrit için faydalı olmaktadır. Koyu yeşil renkli sebzeler A, C, K vitaminleri açısından ve demir, kalsiyum gibi mineraller açısından zengindir. Bu özelliği sayesinde gastrite iyi gelmektedir. Flavonoid bileşeni içeren yiyecekler, zencefil, papatya çayı, yoğurt, çilek ve nane gastrit diyeti yemekleri arasında yer alır ve mide için faydalıdır.

Gastrit Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Kişinin yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlık olan gastrit kesinlikle ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Gastrit belirtilerini gidermek ve semptomları önleyecek tedbirler alınması gerekmektedir. Gastrit diyeti bunlardan biridir. Gastrit diyeti hastalığı tamamen iyileştirmese bile belirtilerini azaltır. Midenin yanmasını önler ve sağlıklı sindirim gerçekleştirilmesini sağlar.

  • gastrit diyeti
  • gastrit diyeti nedir
  • gastrit diyeti örnekleri
  • gastrit rahatsızlığı
  • gastrit diyeti yemekleri
  • gastrit diyetinin faydaları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Sırt Tutulması Nedenleri Nedir? Tedavisi Nasıl Olur? Kaç Günde Geçer?