Ülkemizde en fazla tüketilen tatlılar arasında yer alan helva farklı çeşitlere ve tatlara sahip olan bir atıştırmalıktır. Helvanın faydaları gerek mide gerekse cilt için oldukça olumlu etkilerin oluşmasına destek olmaktadır.
Helvanın Faydaları Nelerdir? Çeşitleri Nelerdir?
Birçok Orta Doğu ülkesinde yaygın olarak tüketilen, ülkemizde de pek çok çeşidi yapılan ve severek yenen helva faydaları, tadı ve etkileri sayesinde oldukça sık tercih edilmektedir. Tok tutucu etkisi bulunan helva acıkmayı geciktirir. Aynı zamanda açlık hissinin giderilmesine de destek olur. Helvanın içindekiler onun kalsiyum açısından zengin olmasını sağlamaktadır. Ana malzemelerinden biri tahindir. Genel olarak şekerli bir tatlı olduğu için uzak durulsa da vücut için yararlı olan bir besindir.
Sade olarak da tüketilebilen helvanın çeşitlerine baktığımızda pekmezli, kakaolu, fıstıklı, cevizli, kürek helvası, un helvası, tahin helvası gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Kolesterol yükselmesine izin vermeyen bu tatlı çeşidi vücuda doğal bir enerji vermektedir. Bu tatlının içerisinde çöven isimli bir malzeme bulunmaktadır. Bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu olan helva aynı zamanda vücuttaki hücrelerin yenilenmesine de katkı sağlamaktadır.
Sindirim sistemi için faydalı olan tahin helvasının mideye faydalarına baktığımızda rahatlatıcı etkisi olduğunu belirtebiliriz. Mide rahatsızlığı olan kişilerin rahatça tüketebileceği bir tatlıdır. Fakat aşırıya kaçılmamalıdır. Balgam söktürücü özelliği bulunan helva kış aylarında pek çok hastalığa karşı koruyucu etki meydana getirmektedir. B grubu vitaminleri açısından zengindir. Günde 1 kibrit kadar tüketilen tahin helvasının cilde faydaları bulunmaktadır. Egzama, sedef gibi hastalıkların iyileştirilmesine destek sağlar. Bunun yanı sıra emziren kadınlar ve sporcular için de doğal bir enerji kaynağıdır.
Helvanın Yapılışı Nasıldır? Tarifi Nedir?
Geleneksel lezzetlerimizden biri olan helva tarifi oldukça kolaydır. Un helvası en fazla tercih edilen tarifler arasında yer almaktadır. Özellikle kandil günlerinde sıklıkla yapılmaktadır. Un helvasının tarifine baktığımızda 2 su bardağı un ve 1 su bardağı sıvı yağ gereklidir. Şerbeti için ise 2,5 su bardağı kadar su ve 1.5 su bardağı toz şeker gereklidir. Öncelikle şerbeti hazırlamak suyu ve şekeri bir tencereye koyup kaynamaya bırakınız. Çelik bir tencerenin içerisinde sıvı yağ ve un koyunuz. Unun kokusu çıkana kadar orta ateşte karıştırarak kavurunuz. Hazırlanmış olan şerbet kavrulan unun üzerine dökülür. Şerbeti dökdükten sonra topaklanma olmaması için hızlı hızlı karıştıp ocaktan alınız. Daha sonra kaşığın arka tarafı ile bastırarak karıştırınız. Un helvası bu şekilde hazır hale gelmektedir.
Bir diğer tarif ise irmik helvasıdır. İrmik helvası tarifi için gerekli olan malzemeler, 2 su bardağı kadar irmik, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı su, 1 çay bardağı tereyağı, 1 çay bardağı kadar sıvı yağ, 1 yemek kaşığı miktarında dolmalık fıstıktır. Bu tatlıyı hazırlarken şekeri karamelize etmek için süt ile birlikte kaynatınız ve şekerin iyice erimesini sağlayınız. Sonrasında ocaktan alınız. Daha sonra başka bir tencerede tereyağını eritin. Daha sonra içerisine irmik ve ceviz ekleyin. Güzelca kavurunuz. İrmiğin rengi değişmeye başladığında üzerine süt ve şeker karışımını ekleyiniz. İrmikle süt katı kıvama gelene kadar kısık ateşte pişirin. Katılaşınca pişirmeyi bırakınız. Birkaç kez karıştırıp 10-15 dakika dinlenmeye bırakınız. Sonrasında helvanızı servis edebilirsiniz.
Helvanın Kalorisi Ne Kadar? Kilo Aldırır mı?
Günlük hayatta belli miktarda helva yemek sağlık için faydalı olurken aşırı tüketilmesi helva kilo aldırır mı sorularını beraberinde getirmektedir. Bu tatlı fazla tüketilirse birtakım yan etkiler meydana getirebilmektedir. Yaklaşık olarak 100 gram helvanın kalorisi 468,9'dur. Çok fazla tükettiğiniz zaman kilo alımına neden olabilmektedir. İçerisinde şeker ve karbonhidrat olduğu için aşırı tüketilmemesi gerekmektedir. Şeker hastalığınız varsa tüketim konusunda daha da dikkatli olmanız gerekmektedir.
Helvanın Tarihçesi ve Kökeni Nedir?
Arapça tatlı anlamına gelen helvanın tarihi Osmanlı Dönemi'ne dayanmaktadır. İslamiyet'i kabul ettikten sonra Arap kültüründen kendi kültürümüze geçmiş olan bir tatlı çeşididir. İnsanın doğumunda ve ölümünde yenen bir tatlı çeşidi olarak ifade edilmektedir. Düğünlerde, bayramlarda, kandillerde ve daha pek çok şekilde bu tatlının tüketimi yapılmaktadır.