Sağlık 15 Nisan 2021 - 17:40:32

Mitomani Hastalığı Ne Demektir? Nasıl Anlaşılır? Nasıl Tedavi Edilir?

Mitomani Hastalığı Ne Demektir? Nasıl Anlaşılır? Nasıl Tedavi Edilir?

Mitomani hastalığı; neden-sonuç ilişkisine dayanmadan kişinin devamlı olarak yalan söylemesi ve bu durumdan herhangi bir rahatsızlık duymaması olarak nitelendirilen durumdur.

Mitomani Hastalığı Ne Demektir?

Toplumdaki ilgi ve alakayı üzerinde yoğunlaştırmak isteyen kişilerde görülen yalan söyleme hastalığı olarak açıklanan mitomani, alışkanlık haline gelmiş yalan söyleme durumudur. Psikolojik bir hastalık olan bu rahatsızlık, pek çok kişide görülebilmektedir. Hasta olan kişi yalan söylemeye ve çevresindekileri bu yalanlara inandırmaya o kadar alışmıştır ki zaman içerisinde söylemiş yalanlara kendisi de inanır duruma gelmektedir.

Genel olarak pe çoğumuz belli zamanlarda yalan söylemişizdir. Mitomani yalan söylemenin hastalık haline gelmiş şekli olarak ifade edilebilir. Kişi 1 değil pek çok yalan söyler ve tüm bunlardan rahatsız olmaz. Hatta çevresindeki insanları inandırmaktan haz alır. Genel olarak mitomani hastaları bu hastalığın farkında olmazlar. Onlar kendilerini fark edemediği için çevresi tarafından tedaviye ikna edilmelidirler. Belirli bir ama sahip olmayan, gerçek üstü fikirlere sahip olan ve insanların ona inanarak yönlendirilmesinden haz alan kişilerde bu hastalık meydana gelebilmektedir. Mitomani tedavisi olan psikolojik bir hastalıktır.

Yalan Söyleme Hastalığı

Mitomani Nasıl Anlaşılır? Nasıl Ortaya Çıkar?

Fiziksel ya da vücut ile ilgili bir hastalık olmayan mitomani belirtileri itibariyle nörolojik bir rahatsızlıktır. Bu hastalık tamamen kişinin yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmesi, söylediği yalanların gerçek gibi algılanmasının gerçekleşmesi gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Yalanlarının doğruluğu konusunda oldukça ısrar olan bu kişiler, söyledikleri yalanlar ortaya çıktığında ise oldukça agresif ve alıngan bir ruh haline bürünürler.

Çoğunlukla sıra dışı, gerçek olmayan fikirlere sahip olan kişilerde görülen mitomani rahatsızlığı, kişi farkında olmadan kafasında kurduğu yalanlar ile gerçekleri ayıramıyor olabilir. Yalan söylediğinin farkında olmayan, söyledikleri yalanlar onlara bir fayda sağlamasa bile insanları kandırmaktan haz duyan kişiler, asıl olarak kurdukları düşüncenin onaylanması gibi bir psikolojik durum içerisindedirler. Söylenen yalanlarda kurgusal bir bütünlük olmaması onların hasta olduğunun belirtisi olarak nitelendirilebilir.

Mitomani Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Çocukluk dönemi hastalığı kaynağını oluşturabilen en önemli ve özel süreçtir. Kişinin çocukluk döneminde yalanlara maruz kalması ilerde bu hastalığın oluşmasına sebebiyet verir. Çocuğa yalan söylenmesi ya da çevresinde söylenen yalanları anlayacak yaşa gelmesi, yalanı normal olarak kabul etmesine neden olur. Bu da ilerleyen yaşlarda yalan söylemesine sebebiyet verir. Bunun yanı sıra küçük yaşlarda istismara uğrama, narsist kişilik özelliği, kişilik bozuklukları, aşağılık kompleksi, asosyal kişilik, histerik kişilik ve onaylanma ihtiyacı olan kişiler zaman içerisinde yalan söyleme hastalığına maruz kalabilirler.

Mitomani Hastalığının Tedavisi Var mı? Nasıl Tedavi Edilir?

Psikolojik bir hastalık olarak nitelendirilen mitomani, ilaç ve psikoterapi gibi tedavi yöntemleri ile iyileştirilmektedir. Uzman doktorun kişinin neden yalan söylediğini, onu yalan söylemeye iten nedenin ne olduğunu belirlemesi, kişinin bu duygusal boşluklarının doldurulması gerekmektedir. Eksiksiz ve doğru bir tedavi uygulanması kısa süre içerisin iyileşme sağlanmasına yardımcı olurken aynı zamanda hastalığın tekrarlanma riskini de düşürmektedir.

Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kumkuat Nedir? Kamkat Ağacının Bakımı ve Budaması