Sağlık 05 Mart 2021 - 11:42:44

Kulak Tıkanıklığı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Kulak Tıkanıklığı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Kulak tıkanıklığı; çoğu zaman basit olarak görülen, farklı yaş ve cinsiyetlerde meydana gelebilen, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bir rahatsızlıktır. Başka hastalıkların oluşumuna neden olabilen bu durum aynı zamanda farklı hastalıkların nedeni olarak da meydana gelebilir.

Kulak Tıkanıklığı Neden Olur?

Seslerin ne bir şekilde duyulmasını önleyen kulak tıkanıklığı, bazen buğulu ya da çınlama ile gelişebilmektedir. Kulak içerisinde dolgunluk ve basınç etkisi meydana getiren bu rahatsızlık, geçici bir işitme kaybı olarak da nitelendirilebilir. Kulaktaki anatomik bölgelerin herhangi bir yerinde meydana gelen sağlık problemi sonucunda kulak tıkanıklığı durumu söz konusu olabilir. Dışarıdan gelen sesler, iç kulaktaki duyma organına iletilirken sorun meydana gelir ve bu da işitme azlığı oluşturur.

Kulak tıkanıklığı, kulak kanalında meydana gelen bir tıkanma sonucunda, orta kulak ile genzin arka tarafını birbirine bağlayan östaki borusunun kulak zarının iki tarafına eşit oranda basınç sağlayamaması sonucunda meydana gelir. bu boru işlevini yeteri kadar yerine getiremediği zaman sesler sanki duvar arkasından geliyormuş gibi duyulur. Bu durumun haricinde kulağa yabancı bir cismin kaçması da tıkanıklık oluşturabilir.

Genel olarak kulak tıkanıklığı yükseklik değişimi sonrasında görülmektedir. Orta kulakta meydana gelen basınç değişimi olarak nitelendirilebilir. Çoğu insanın başına gelir ve esneme ile giderilebilir. Ayrıca kulak çubuğu ile kulak temizleme de bu duruma neden olabilir. Yumuşayan pislik içeri doğru itilir ve burada birikerek tıkanıklık oluşturur. Kulak kirinden kulak tıkanması olarak tanımlanan buşon, dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabı ve östaki borusundaki fonksiyon bozukluğu genel olarak tıkanıklık sebepleri arasında yer almaktadır.

Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Genel olarak birçok kişi kulağım tıkandı nasıl açılır diye sormaktadır. Kulakta meydana gelen tıkanıklığın giderilmesi için östaki borusunun işlev bozukluğunun giderilmesi yani orta kulaktaki basıncın dengelenmesi gerekmektedir. Yutkunmak, su içmek, esnemek, sakız çiğnemek, parça parça şeker emmek gibi davranışlar uygulanabilir. Derin bir nefes almak ve bu nefesi yavaş yavaş burundan vermek etkili olan bir başka yöntemdir. Kulakların rahatlaması için sıcak su buharı solunabilir. Bunlara ek olarak sıvı alımının artırılması ve sıcak bir duş alınması da etkili olabilir. Eğer ki bu tarz yöntemler ile tıkanıklık giderilmiyorsa, uzman bir doktordan destek almanız gerekmektedir.

Kulak Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?

Geçici işitme kaybı meydana getiren kulak tıkanıklığının belirtileri tek kulakta olabileceği gibi iki kulakta da meydana gelebilir. Genel belirtilere baktığımızda şunları sayabiliriz:

  • İşitme azlığı oluşur.
  • Çınlama ve uğultu meydana gelir.
  • Kulakta ağrı söz konusu olur.
  • Boğuk duyma ve denge kaybı görülür.
  • Kulakta ağırlık hissi oluşur.
  • Kişi yüksek sesle konuşma ihtiyacı hisseder.

Yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız kulak tıkanıklığı temizleme gibi durumlara ihtiyacınız olabilir. Bunun için uzman bir doktora gitmeniz gerekmektedir.

Kirden Tıkanan Kulak Nasıl Açılır?

Eğer ki kulağınız kirden dolayı tıkalıysa bunun için damla kullanabilirsiniz. Öncesinde doktora gitmeniz gerekmektedir. Doktorun önerdiği damla ile kirin yumuşaması sağlanır. Sonrasında uzman doktor bu kiri basit bir teknikle alabilir ve kulağın açılmasını sağlar. Kulak tıkanıklığı gliserin ile de açılabilmektedir. Bir miktar suyun içerisinde gliserin damlatılarak 2-3 damla kadar tıkanıklık bulunan kulağa damlatılır. Bu şekilde kulak kirinin temizlenmesi sağlanabilir.

  • kulak tıkanıklığı neden olur
  • kulak kirinden kulak tıkanması
  • kulak tıkanıklığı nasıl geçer
  • kulağım tıkandı nasıl açılır
  • kulak tıkanıklığının belirtileri
  • kulak tıkanıklığı temizleme
  • kirden tıkanan kulak nasıl açılır
  • kulak tıkanıklığı gliserin
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Gözün Parlak Görünmesi İçin Ne Yapılmalı?