Yaşam 19 Kasım 2021 - 13:21:01

Tüp Bebek Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Fiyatı ve Süreci

Tüp Bebek Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Fiyatı ve Süreci

Tüp bebek; yumurtanın rahim dışında döllendirilmesi ve daha sonra rahim içerisine yerleştirilmesi olarak bilinen, bebek sahibi olamayan çiftlerin faydalandığı başarılı üreme yöntemleri arasına yer almaktadır.

Tüp Bebek Nedir, Ne Demek?

Uzun yıllardır uygulanan tüp bebek tedavisi; kadın üreme hormonları olan yumurtaların, erkek üreme hücresi olan spermeler ile laboratuvar ortamında döllendirilmesi sonrasında rahme yerleştirilmesi be geneliğin oluşmasının sağlanması olarak tanımlanmaktadır. Döllenen yumurta bölünmeye başlar ve embriyo adı verilen ilk gelişim sağlanır ve sonrasında anne rahmine yerleştirilir.

Bu tedavi yöntemi ile anne ve baba adaylarından sağlıklı genleri alınarak doğacak olan bebeğe aktarılmaktadır. Tüp bebek tedavisi süreci boyunca, hastanede kalmak ya da hastanede yatmak gerekli değildir. Yaklaşık olarak 1 ay içerisinde olumlu veya olumsuz bir sonuç alınmaktadır.

Erkekte kısırlık gibi durumlar söz konusu ise, tüp bebek tedavisi öncesinde aşılama yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem ile spermler toplanır ve rahim içerisine gönderilir. Tüp bebek başarı oranı oldukça yüksektir.

Eğer doğal yollardan bebek sahibi olamıyorsanız, siz de tıp dilinde gelişen bu yöntemden doktor izni ile faydalanabilirsiniz. Anne ve baba adaylarından alınarak laboratuvar ortamına gönderilen üreme hücreleri birleştirilerek dünyaya sağlıklı bireylerin gelmesi sağlanır. Yumurta anne rahmine yerleştirildikten sonra doğal gebelik ile aynı şekilde gelişim göstermektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?

Pek çok çiftin tercihi olan tüp bebek aşamaları, uzman doktorlar tarafından sağlanmaktadır. Genel olarak tam tamına dört aşama ile tedavi tamamlanmaktadır. Tüp bebek nasıl oluyor diye bakacak olursak;

  • Birinci aşama doğru bir şekilde tamamlanırsa, ikinci aşamanın temeli oldukça sağlam atılmış olur. Bu aşamada anne ve baba adayları doktorlar tarafından detaylı bir incelemeye tabii tutulur. Anamnez olarak adlandırılan birinci aşamada çiftlerin, doktor tarafından sorulan her soruya büyük bir samimiyetle cevap vermesi gerekir. Birtakım test ve muayeneler yapılmaktadır.
  • İkinci aşamada ise yumurtalık uyarıcı hormonlar kullanılarak üretim sistemi baskı altına alınmaktadır. Bu şekilde yumurta geliştirilmesi işlemleri hız kazanır.
  • Üçüncü aşamaya sağlıklı bir şekilde geçildiğinde ise artık yumurtalar ve sperm hücreleri elde edilmiş olmaktadır. Laboratuvar ortamında döllenen spermler ile artık embriyo gelişiminin takibi yapılabilecek duruma gelir.
  • Dördüncü aşama son aşamadır ve bu bölümde seçilmiş olan embriyolar rahme transfer edilerek olumlu veya olumsuz bir sonucun gelişmesi beklenir.

Eğer hamile kalmak istiyorsanız ve sağlıklı bir bebeğe sahip olmak istiyorsanız bu tedaviyi sağlıklı bir ortamda uzman doktor tarafından yapılması gerekir.

Tüp Bebek Fiyatı Ne Kadar?

Genel olarak tüp bebek tedavisi fiyatları, her yıl değişkenlik gösteriken aynı zamanda yapılan hastaneye göre de ücretinde bazı farklılıklar söz konusu olabilmektedir. Tüp bebek SGK karşılaması için aranan bazı şartlar bulunmaktadır. En fazla 3 deneme ile sınırlıdır. Kadının 23 yaşından büyük olması ve 40 yaşından gün almamış olması gerekir. Bunun yanı sıra SGK kapsamında farklı şartlar da aranmaktadır.

Normal şekilde yapılacak tüp bebek tedavisi 45 yaşına kadar kadınlara uygulanabilmektedir. Fakat 40 yaş sonrasında başarı oranında ciddi azalma görülmektedir. 30 yaş altındaki kadınlarda başarı oranı %55-60 iken, 40 yaş sonrasında bu %15-20'ye kadar düşmektedir.

Tüp Bebek Tedavi Süreci Nasıldır?

Uzmanlar gene olarak anne ve baba adaylarına tüp bebek süreci hakkında oldukça net bilgiler vermektedir. Çünkü bu tedavi sürecine girecek olan kişiler, tüm aşamaları başarıyla atlattığında olumlu sonuç alabilmektedir. Bu tedavi yöntemi hastaya göre bazen ufak farklılıklar içerebilir.

Ortalama bir gün içerisinde tamamlanan birinci aşama yerini ikinci aşamaya devrederek 15 gün beklenmektedir. Yumurta toplama işlemi yapılan bu yöntemde yarım saatlik bir seans uygulanır. Bu uygulamalarda hastanede kalmak zorunda olmadığınız gibi, 1 saat kadar dinlenme süresinden sonra ayrılabilirsiniz.

Embriyo anne adaylarının rahmine yerleştirildikten sonra, hamilelik test sürecine kadar anne adaylarına herhangi bir işlem yapılmamaktadır. Gebelik testini herhangi bir eczaneden alacağınız testlerle sağlayabileceğiniz gibi, tedavi olduğunuz hastanede de yaptırabilirsiniz. Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak için mutlaka uzman doktorlardan destek alınız.

  • tüp bebek
  • tüp bebek nedir
  • tüp bebek süreci
  • tüp bebek fiyatı
Yorumlar
Kadriye Şenol Tüp bebek nasıl yapılır? Tedavi aşamaları nelerdir? Bir yaş sınırı var mı? cevapla
Zuhal Şeker Tüp bebek fiyatları çok pahalı mı? 5 yıllık evliyim yaklaşık 1 yıldır çocuk sahibi olmaya çalışıyoruz. Doktorlar bir sorun yok dese de olmuyor maalesef. Tüp bebek yöntemini ilk defa deneyeceğiz. Nasıl oluyor? Tedavi süreci ne kadar? cevapla
yorum yaz
Hamileler Nasıl Zayıflar? Hamileler Zayıflama Çayı İçebilirmi?