Sağlık 25 Ocak 2021 - 14:31:37

Kalp Çarpıntısının Nedenleri, Belirtileri ve Korunma Yolları

Kalp Çarpıntısının Nedenleri, Belirtileri ve Korunma Yolları

Kalp çarpıntısı; kalp atışlarının rahatsız edecek şekilde hissedilmesi, kalp atışlarının yükselmesi ve normalin dışında seyretmesi durumudur.

Kalp Çarpıntısının Nedenleri Nelerdir?

Kalp çarpıntısının nedenleri arasında stres, aşırı kafein tüketimi, heyecan, kalp ritim bozukluğu gibi durumlar yer almaktadır. Nabız atışları 140'ın üzerine çıktığında çarpıntı kesinleşmiş olur. Çarpıntı EKO testi sonucunda kesinleşmiş olur. Kalp çarpıntısına yol açacak sebepler arasında endişe, korku, uzun süren üzüntü, ağır egzersizler, aşırı alkol ve sigara tüketimi gibi durumlar da yer alır. Kişilerin fazla kafein tüketmesi, troid ve kalp problemleri, vitamin eksikliği, kan şekerinin düşük olması, kansızlık, yüklü dozda kullanılan antidepresan ilaçları ve uzun süreli yoğun çalışmalar da kişilerin kalbinde çarpıntıya sebep olmaktadır.

Kalp Çarpıntısının Belirtileri Nelerdir?

Kalp çarpıntısının belirtileri arasında en çok rastlanılanı düzensiz ve şiddetli kalp atışlarıdır. Bunun sonucunda baş dönmesi, göğüste ağrı ve sıkışıklık, tekleme hissi, gözde kararma, baskı ve ağrı görülmektedir. Bu belirtilerin yanı sıra kişilerde şuuru yitirme durumu da görülebilmektedir. Kalbinde bu tür rahatsızlıkların oluştuğunu anlayan kişilerin en yakınlarındaki sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekir. Uzmanlar, bu rahatsızlıkla karşılaşan kişilere doğru tanıyı koyabilmek adına kalp elektrosu çekerler. Kalp ritimleri göz önünde bulundurularak uygun tedavi yöntemine karar verilir. EKO'dan istenen sonuç alınamadığında hastaya bir süre kalp atışının takibinin yapıldığı "Holter" cihazı takılabilir. Böylelikle çarpıntının kronik mi yoksa dönemsel olarak dış etkiler sebebiyle mi meydana geldiği tespit edilmiş olunur.

Kalp Çarpıntısından Korunma Yolları Nelerdir?

Dengeli beslenilmediğinde, zararlı besinler tüketildiğinde hatta uyku düzeninin bozulmasıyla bile görülebilen kalp çarpıntısından korunma yolları şunlardır;

  • Sigara, alkol, çay, kahve çikolata, kola, kokain gibi alışkanlıklardan ve kalbe zarar verecek ilaçlardan uzak durmak gerekmektedir.
  • Hareket etmek, sağlıklı bir vücuda sahip olmak için çok önemlidir. Düzenli spor yapmak, kalp sağlığını korumanın en temel kuralıdır.
  • Stresten uzak durmak ya da stresi kontrol altına alabilmek kalp sağlığı için çok önemlidir.
  • Düzenli uyku kalp çarpıntısının önüne geçen önemli faktörlerdendir.
  • Şeker, kolesterol ve kan basıncını kontrol altında tutmak gerekmektedir.
  • Kalp çarpıntısı bir hastalık haline geldiyse, alanında uzman hekimlerin verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Kalp Çarpıntısı Tedavi Edilir mi?

Kalp çarpıntısı tedavisi nedene bağlı olarak yapılmalıdır. Çarpıntıya sebep olabilecek kan değeri düşüklüğü, tiroid hastalığı, kansızlık gibi hastalıklar varsa öncelikle bunlar giderilmelidir. Tüm tetkikler yapıldıktan sonra şikayetlerin ortadan kaldırılacağı, hayati tehlikenin bulunmayacağı ve hastanın günlük yaşamının etkilenmeyeceği bir tedavi yöntemi uygulanır. Çarpıntı rahatsızlığında genel olarak ritim düzenleyici ilaçlar kullanılır. İleri boyutlu rahatsızlıklarda kalp pili ya da ritim düzenleyici cihazlar tercih edilir. Bunun yanı sıra çarpıntıyı hafifletecek bitki çayları da tercih edilebilir. Melisa bitkisinden hazırlanan çaylar çarpıntının azalmasında oldukça etkilidir. Kalp çarpıntısının nedenleri arasında yer alan stresi ortadan kaldırmak için karabaş otu, fesleğen, civan perçemi otu gibi bitkilerden faydalanmak da etkili olacaktır.

  • kalp çarpıntısı
  • kalp çarpıntısının nedenleri
  • kalp çarpıntısının belirtileri
  • kalp çarpıntısından korunma yolları
  • kalp çarpıntısı tedavisi
Yorumlar
Neşe Boyraz Kalp çarpıntısının sebepleri neler gerçekten çok merak ediyorum. Bazı sabahlar uyandığım anda kalbimin çok hızlı attığını fark ediyorum. Bazen nefesim kesilecek gibi oluyor. Bunun için doktora gitmeyi düşünüyorum. Psikolojik mi yoksa bir kalp hastalığı mı bilmiyorum. cevapla
yorum yaz
Maraş Otu Bitkisi Fiyatı ve Zararları