Kangal bitkisi; dışı derin dişili ve dikenli olan, soluk yeşil renkli yapraklara sahip, mor renkli ufak çiçekleri bulunan ve meyvelerinin uç tarafında beyaz renkli bir tüy demeti olan bitki türüdür.
Kangal Bitkisi Faydaları Nelerdir?
İştah açıcı özelliği bulunan kangal bitkisi; aynı zamanda ateş düşürücü özelliği ile bilinen bir ottur. İdrar söktürücü etkileri bulunnan bu bitki, romatizma ağrılarının azalması için etkili olmaktadır. Kendisi gibi aynı zamanda meyveleri de faydalıdır. Bu bitkinin meyveleri karaciğer hastalıklarına karşı etkilidir. Doğada bol miktarda bulunan bu bitkinin dikenli yerleri soyulup çiğ olarak yenebilir ya da yemeklere katılabilmektedir. Bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına destek olur.
Sarılık, hepatit gibi aşırı alkol tüketimine bağlı olarak meydana gelen hastalıklarda ve aynı zamanda siroz gibi rahatsızlıklarda kangal tohumunun faydalı etkilerinini olabileceği belirtilmektedir. Vücudun rahatlamasına destek olmaktadır. ayrıca farklı sinir hastalıkları için de kullanılabilmektedir. Karaciğerin yenilenmesi konusunda önemli bir etkisi bulunan kangal otu, doku yenileyici etkisi sayesinde bu organdaki yağlanma gibi problemleri de gidermektedir. Vücudun zararlı maddelerden arındırılmasını sağlamaktadır.
Damar açıcı özelliği bulunan kangal bitkisi, damar tıkanıklığının giderilmesi için etkilidir. Antioksidan özelliği bulunmaktadır. Bu sayede cilt kanseri ve prostat kanseri gibi hastalıklar için de önleyici olabilmektedir. Mantar enfeksiyonlarının temizlenmesini sağlarken, migren ataklarının bastırılması için de etkilidir. İlaçların yan etkilerine karşı vücudu korumaktadır.
Kangal Bitkisinin Diğer Adı Nedir?
Halk arasında dikenli yapısı nedeniyle kangal dikeni olarak da bilinen bu ot, meryem ana dikeni olarak da tanımlanmaktadır. Kangal otu Latincesi ise gaertn olarak isimlendirilmektedir. Vücudun rahatlamasını sağlayan kangal otu, anksiyete ve stres için etkili olmaktadır. Bağışıklığı güçlendirici etkisi sayesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Hatta emziren annelerin sütünün artması için bile etkili olduğu belirtilmektedir. Cinsel gücün artması için de faydalarının olduğu söylenmektedir.
Kangal Bitkisi Nerede Yetişir?
Ülkemizin pek çok yerinde görülen kangal bitkisi nerede yetişir diye bakacak olursak eğer; Orta Doğu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege Bölgesi gibi pek çok yörede, özellikle ova köylerinde görülmektedir. Gerek etkileri gerekse faydaları sayesinde ülke ekonomisine önemli katkılarının olabileceği belirtilen kangal bitkisi, kendiliğinden yetişme özelliğine sahiptir. Doğada bol miktarda vardır ve faydalar sayesinde pek çok hastalık için şifa etkisi meydana getirmektedir. Vücudu toksinlerden arındırarak zehirli atıklardan temizleyen bu bitki yağ yakmaya da yardımcı olmaktadır.
Kangal Otunun Zararları Nelerdir?
Genel olarak faydalarından söz edilse de aşırı miktarda tüketildiği zaman her bitki gibi kangal bitkisinin yan etkileri de görülebilmektedir. Kronik hastalığı olanlar ve hamile kadınlar doktora danışarak tüketmelidir. Eğer ki bu tarz besinlere alerjiniz varsa tüketmeyiniz ya da tüketim öncesinde doktora danışınız.