Yaşam 23 Ağustos 2021 - 11:42:19

Kitap Okumanın Önemi ve Faydaları Nelerdir? Hangi Kitaplar İnsanı Geliştirir?

Kitap Okumanın Önemi ve Faydaları Nelerdir? Hangi Kitaplar İnsanı Geliştirir?

Farklı dünyalara açılan kapıları aralayan kitap okumak, hiç görmediğiniz yerleri görmek, farklı hikayelere şahit olmak gibi farklı serüvenlere ulaşmayı sağlayan ve zihni, hayal dünyasını geliştiren bir hobidir.

Kitap Okumanın Önemi Nedir?

Hayal dünyasının gelişmesini sağlayan kitap okuma alışkanlığı hemen her yer aşta gerekli olan bir şeydir. Henüz ufakken çocuklara masal kitabı okunduğunda amaç hayal dünyalarının gelişmesini sağlamaktadır. Okuma yazma öğrenildikten sonra ise kişi bunu kendi başına yapmaktadır. Yani bebeklikte itibaren kitap okumak hem zihinsel gelişim hem de öğrenme açısından önemlidir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte günümüzde kitap okuma alışkanlığı maalesef ki azalmaktadır. Günlük hayatta stresten uzaklaşmak, kafayı boşaltmak için kitap okuma harika bir eylemdir. Okuma, düşünmeyi besleyen, geliştiren ve daha aktif hale getiren bir alışkanlıktır.

Kitap okumak pek çok şeye daha olumlu bakmayı sağlamaktadır. Bildiğimiz üzere birden fazla kitap çeşidi ve türü bulunmaktadır. Her insanın zevki farklıdır. Bazı insanlar fantastik kitaplar severken bazıları polisiye bazıları kişisel gelişim bazıları ise tarihsel kitapları sevmektedir. Kitaplar bunlarla da sınırlı değildir. Romanlar, şiirler, öyküler birden fazla çeşit ile hayatımızın büyük bir kısmını oluşturmaktadır.

Kitap Okumanın Faydaları

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Duygu ve düşünce kavramlarının gelişmesini sağlayan kitap okumak aynı zamanda zihinsel gelişim için de önemlidir. Kitap okumak beyin hücrelerinin çalışmasına yardımcı olur. Eğer kitap okumanın bilimsel faydalarına bakacak olursak;

  • Düzenli bir şekilde kitap okumak kelime dağarcığını geliştirmektedir. İfade ve iletişim becerisini geliştiren kelimeler, aynı zamanda daha kültürlü olmanızı sağlar. Günlük hayatta kullanılmayan farklı kelimelerin de öğrenilmesini sağlar. Kelimlerin doğru şekilde yazılmasını öğrenirsiniz. bu şekilde daha düzgün ve etkili bir diksiyon ile konuşmayı sağlayabilirsiniz.
  • Kitap okumanın beyne faydalarına baktığımızda, beyin hücreleri arasında yeni nöron bağlantıları oluşturur ve zeka kapasitesini geliştirir. Ayrıca düşünce gücünü de artırır. Yaşlanmaya bağlı olarak görülen hafıza problemlerini giderirken oluşum riskini de düşürür. Özellikle alzheimer için %50 oranda risk düşürücü etkisi bulunmaktadır. Kitap okumak zihin egzersizi sağlar.
  • Kitap okumak empati yeteneğini geliştirmektedir. Yani birtakım olaylara ve durumlara başkasının gözünden bakmanızı sağlar. İnsan ilişkilerinde kişilerin birbirini anlaması, daha objektif ve anlayışlı olabilmesi için kitap okumak gerekmektedir.
  • Bilgi birikiminin artmasını sağlayan kitap okuma alışkanlığı, aynı zamanda ifade ve düşünce yeteneğini geliştirir. Kitap okumak özgüveni artırır mı diye sıklıkla sorulmaktadır. Genel kültürün artmasına bağlı olarak kişinin özgüvenini de artırır. Başkalarıyla bir konu hakkında hem konuşabilir hem de tartışabilirsiniz. Ayrıca söylediğiniz cümleler ile karşı tarafı kendinize inandırma potansiyeli de yaratabilirsiniz.
  • Daha kolay anlamayı sağlayan kitap okumanın matematiğe faydaları olan bir davranıştır. Daha hızlı düşünmeyi sağlayan bu alışkanlık matematiksel düşünme gücünü de artırır. Bundan dolayı her çocuğun yaşına uygun olarak kitap okuması gerekir.
  • Okuma alışkanlığı yaratıcılığı da geliştirir. Kitap okuduğunuz zaman hayal gücü devreye girer. Hayal gücünün bu kadar aktif olması yaratıcı düşünceyi geliştirmektedir. Ayrıca odaklanmayı kolaylaştırır.
  • Günlük stresin azalması için kitap okumak birebirdir. Hemen her birimiz gün içerisinde farklı stresler ve durumlar yaşarız. Bunlardan kurtulmak ve zihni rahatlatmak için kitap okumak aynı zamanda uyku kalitesini de artırmaktadır.

Hayata bakış açısının değişmesini sağlayan kitaplar aynı zamanda yazılı ve sözlü ifadeyi geliştirmektedir. Pratik düşünmeyi sağlayan kitaplar aynı zamanda yalnızlık hissini de giderir. En samimi dostunuz kitaplardır. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

Hangi Kitaplar İnsanı Geliştirir?

Genel olarak hem zihin hem de kültürel gelişim sağlayan kitaplar, insanın gelişimine önemli katkı sağlamaktadır. Zihni geliştiren kitaplar aynı zamanda konuşmayı, empati ve yorum yapma yeteneğinizi geliştirmektedir. Ufku geliştiren kitaplar nelerdir diye baktığımızda betimleme yeteneğini meydana getiren romanlardan bahsedilebilir. Dünya klasiklerinden birçoğu ve kitap okumanın geneli insan gelişimine çok yönlü katkı sağlamaktadır.

Her Gün Kitap Okursak Ne Olur?

Yapılan birtakım bilimsel araştırmalara göre her gün kitap okumak yeni beyin nöronlarının oluşmasına yardımcı olmaktadır. Ne kadar çok ve düzenli kitap okunursa o kadar zeka gelişimi meydana gelir. Algılamayı kuvvetlendirir. Fakat bazı insanlarda aşırı kitap okuma hastalığı vardır. Bu farklı birtakım psikolojik sorunlardan kaynaklanır. Kendinizi yormadan her gün düzenli olarak kitap okuyarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Kitap okumanın önemi iş, okul, sosyal hayat gibi her alanda kendini göstermektedir.

  • kitap okumak
  • kitap okumanın önemi
  • kitap okuma alışkanlığı
  • kitap okumanın faydaları
  • kitap okumak beyin hücreleri
  • kitap okumanın bilimsel faydaları
  • kitap okumanın beyne faydaları
  • kitap okumak özgüveni artırır mı
  • kitap okumanın matematiğe faydaları
  • hangi kitaplar insanı geliştirir
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Karahindiba Çayı Ne İşe Yarar? Nasıl Demlenir? Fiyatı, Faydaları ve Zararları